Foto: AFP/Scanpix

Saistībā ar situāciju Sīrijā ASV ieviesušas sankcijas attiecībā uz Starptautiskās Šaha federācijas (FIDE) prezidentu Kirsanu Iļumžinovu, vēsta ārzemju mediji.

Kopumā jaunākajā nevēlamo personu sarakstā ir iekļautas četras personas - bez FIDE prezidenta, kurš ir Krievijas pilsonis un bijušais Kalmikijas republikas prezidents, vēl divi Sīrijas pilsoņi un viens kiprietis, kā arī seši uzņēmumi.

ASV Finanšu ministrijas paziņojumā par sankciju piemērošanu skaidrots, ka krievu miljonārs Iļumžinovs sniedzis materiālu atbalstu Sīrijas valdībai un centrālajai bankai.

Pats FIDE prezidents šo ASV lēmumu saista ar viņa aktīvo starptautisko politisko darbību. "Man šī ziņa bija pārsteigums," aģentūra TASS citē Iļumžinovu, kurš tuvākajā laikā sola doties uz ASV, lai apspriestu pasaules šaha čempionāta norisi šai valstī. "Sankcijas es saistu ar to, ka veicu aktīvu starptautisko politisko darbību. Konkrētāk, esmu bijis Ziemeļkorejā, Sīrijā, vairākas reizes esmu ticies ar Bašaru Asadu. Tad jau sankcijas pret mani var izsludināt arī Sīrijas Finanšu ministrija, jo es komunicēju ar ASV pārstāvjiem un lidoju uz dažādām pārrunām."

Ilumžinovs nenoliedz, ka ir sniedzis palīdzību Sīrijai. "Mēs viņiem esam nosūtījuši tūkstošiem šaha komplektu, 3000 šaha mācību grāmatu arābu valodā, sponsorēju šaha turnīru. Un arī turpmāk palīdzēsim [Sīrijai]," saka FIDE prezidents. "Šahā nav politikas. Mēs lobējam savu sporta veidu visās valstīs un runājam ar visiem."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!