Foto: AFP/Scanpix

2016. gada Riodežaneiro olimpisko spēļu rīkotājvalsts Brazīlija ceturtdien pēdējā mirklī akceptējusi jaunus antidopinga noteikumus, tādējādi izvairoties no, iespējams, liela starptautiska skandāla, vēsta aģentūra "Reuters".

Starptautiskā Antidopinga aģentūra (WADA) pagājušā gada novembrī Brazīlijai un vēl piecām valstīm noteica līdz 18. maijam mainīt pastāvošo likumdošanu, lai tā atbilstu WADA prasībām un līdz ar to arī Brazīlija atbilstu visām sporta noteikumu prasībām. Vēl šonedēļ Brazīlija nebija izpildījusi WADA prasības, bet ceturtdien valsts oficiālajā laikrakstā publicēts Brazīlijas prezidentes Dilmas Rusefas dekrēts par likuma izsludināšanu, kas līdz ar to atrisina problēmas, kas varēja rasties 2016. gada olimpisko spēļu rīkotājiem.

"Sporta dopinga lietas Brazīlijā izskatīs Sporta Antidopinga tiesa," teikts paziņojumā.

Tādējādi tagad Brazīlijā visus dopinga gadījumos valstī izskatīs atsevišķa institūcija, nevis Brazīlijas augstākā vai reģionālā tiesa, kā tas bija līdz šim. Tāpat tagad dopinga lietas Brazīlijā varēs izskatīt aptuveni trīs nedēļu laikā, bet līdz šim tas varēja aizņemt pat divus mēnešus.

Ja Brazīlija nebūtu laicīgi akceptējusi izmaiņas, tiktu apšaubīta Riodežaneiro medicīniskās laboratorijas leģitimitāte, bet tieši šajā laboratorijā 2016. gada olimpisko spēļu laikā pārbaudīs praktiski visas dopinga analīzes.

Tāpat jaunais likums paredz vēl lielāku Brazīlijas Antidopinga aģentūras neatkarību, kā to bija prasījusi WADA.

Brazīlijas prezidente pēc likuma izsludināšanas to nosaukusi par "vēsturisku pavērsienu cīņā par tīru sportu Brazīlijā".

Kopā ar Brazīliju "melnajā" sarakstā novembrī iekļāva Beļģiju, Franciju, Grieķiju, Meksiku un Spāniju. Viskritiskākā situācija esot Spānijā, kas, visticamāk, šonedēļ nepaziņos par atbilstošu likumu pieņemšanu, un līdz ar to Spānijai draud sankcijas no WADA un starptautiskām sporta organizācijām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!