Foto: AFP/Scanpix
Bijušais pasaules čempions boksā britu smagsvars Deivids Hejs 10% no savas nākamās cīņas ienākumiem ziedos smagi cietušā tautieša Nika Blekvela ārstēšanai.

Sestdien notikušajā pussmagā svara cīņā par Lielbritānijas čempiona godu Blekvels piekāpās Krisam Jūbankam. Cīņa desmitajā raundā tika pārtraukta priekšlaicīgi, jo stipri ievainota bija titula aizstāvētāja Blekvela kreisā acs. Neilgi pēc dueļa beigām 25 gadus vecais sportists saļima. Bokserim tika konstatēta asiņošana smadzenēs, un kopš tā laika viņš atrodas mākslīgā komā.

"Niks šādā situācijā ir nonācis, jo viņš ir viens no tiem bokseriem, kurš ringā atdod sevi visu," pauda 35 gadus vecais Hejs, kurš janvārī pēc vairāku gadu pārtraukuma atgriezās profesionālajā boksā.

Nākamo cīņu Hejs aizvadīs Londonā 21.maijā, kad tiksies ar Kosovas bokseri Arnoldu Džerdžaju. Savas karjeras laikā 31 gadu vecais kosovietis uzvarējis visās 29 cīņās.

No šīs cīņas 10% no biļešu iegādes tiks nodoti Blekvela ārstēšanai.

Hejs 2008.gada martā kļuva par absolūto čempionu svara kategorijā līdz 90,9 kilogramiem, bet pēc tam viņš pārgāja uz smago svaru.

Nākamajā gadā Hejs kļuva arī par pasaules čempionu smagsvariem Pasaules Boksa asociācijas (WBA) kategorijā, kad pieveica krievu milzi Nikolaju Valujevu. Turpinājumā viņš titulu aizstāvēja cīņās ar Džonu Ruisu un Odliju Harisonu, bet 2011.gada jūlijā pēc punktiem piekāpās leģendārajam ukrainim Vladimiram Kļičko.

Hejs profesionālās karjeras 29 cīņās ticis pie 27 uzvarām, turklāt 25 no tām izcīnītas ar nokautiem.

Pasaules smagsvaru boksa tronī šobrīd atrodas cits brits Taisons Fjūrijs, kurš pērn rudenī negaidīti pieveica Kļičko, savā īpašumā iegūstot Starptautiskās Boksa federācijas (IBF), Pasaules Boksa organizācijas (WBO), WBA, Starptautiskās Boksa organizācijas (IBO) un žurnāla "Ring" čempiona jostas. Tiesa, IBF josta viņam vēlāk tika atņemta, jo bokseris atteicās no cīņas ar šī titula obligāto pretendentu ukraini Vjačeslavu Glazgovu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!