Latvijas kompānija "Grindex" darīsi visu, lai jau no 2017. gada 1. janvāra meldonijs, kas ir pazīstamā medikamenta "Mildronāts" sastāvdaļa, vairs nebūtu Pasaules antidopinga aģentūras (WADA) aizliegto preparātu sarakstā, pirmdien, 18. aprīlī, Maskavā speciālā preses konferencē paziņoja uzņēmuma pārstāvji.

Kopš 2016. gada 1. janvāra WADA aizliegto vielu sarakstā ir iekļauts meldonijs, kas ir pasaulē plaši zināmā "Grindex" preparāta "Mildronāts" sastāvā. Kopš patenta termiņa beigām arī citas farmakoloģijas kompānijas ražo līdzīgus preparātus, kuros aktīvā viela ir meldonijs.

"Esam vērsušies pie WADA ar atklātu vēstuli, iesnieguši izmeklējumu materiālus, vairākus desmitus publikāciju. Centīsimies vēlreiz pārliecināt WADA un panākt, lai no 2017. gada 1. janvāra "Mildronāts" vairs nebūtu šajā sarakstā," saka "Grindex" valdes priekšsēdētājs Juris Bundulis, piebilstot, ka kompānija būs tikai priecīga, ja to izdosies panākt ātrāk.

Pēc Bunduļa teiktā, kompānijai iepriekš izdevies pārliecināt WADA, ka "Mildronāts" nav jāiekļauj aizliegto preparātu sarakstā, tāpēc WADA lēmums 2015. gada rudenī bijis pārsteigums. "Mēs vienmēr esam bijuši par godīgumu, par pierādāmu medicīnu, izmeklējumiem, ko veicam ar saviem preparātiem, arī ar "Mildronātu.""

Tikai četru mēnešu laikā dopinga lietošanā saistībā ar meldoniju pieķerti gandrīz 200 sportisti, no kuriem, iespējams, daļa tiks reabilitēti. Pagājušajā nedēļā WADA paziņoja, ka dopinga pārkāpumos attaisnoti būs tie sportisti, kuru asins paraugos (ņemtajos līdz šī gada 1. martam) meldonija klātbūtne būs mazāka par vienu mikrogramu. Savukārt analīzēs ņemtajās jau pēc 1. marta šādas atkāpes netiks pieļautas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!