Foto: AP/Scanpix

Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) otrdien pēc atkārtotu dopinga analīžu pozitīva rezultāta atņēmusi 2012. gada Londonas olimpisko spēļu sudraba medaļu Krievijas svarcēlājam Apti Auhadovam.

Pirms četriem gadiem Auhadovs bija otrais svara kategorijā līdz 85 kilogramiem, piekāpjoties vienīgi polim Adrianam Zeļinskim, tomēr tagad SOK paziņojusi, ka atkārtotās pārbaudēs sportista analīzēs konstatēti steroīdi turinabols un drostanolons.

Toreiz bronzu ieguva Irānas pārstāvis Kianušs Rostami, bet ceturtajā vietā bija Tareks Abdelazims no Ēģiptes, kuri tagad varētu pretendēt uz augstākām vietām.

Tāpat SOK otrdien pavēstījusi, ka pozitīvas analīzes Londonas olimpisko spēļu laikā bijušas arī ukraiņu kārtslēcējam Maksimam Mazurikam, kurš sacensībās palika 18. vietā. Paredzams, ka tas ļaus Latvijas kārtslēcējam Marekam Ārentam pacelties uz 21. pozīciju.

SOK pirms Riodežaneiro olimpiskajām spēlēm sadarbībā ar Pasaules Antidopinga aģentūru (WADA) aktīvi sāka pārbaudīt 2008. gada Pekinas un 2012. gada Londonas olimpisko spēļu laikā ņemtās analīzes. Pārbaudēs tika izmantotas jaunākās metodes, kas ļāva atklāt sportistu organismā vielas, kuras attiecīgi pirms astoņiem vai četriem gadiem vēl nevarēja noteikt. Augustā tika ziņots, ka pozitīvas bijušas 98 analīzes.

Pirms nedēļas pēc turinabola konstatēšanas Londonas olimpisko spēļu zelta medaļa tika atņemta Krievijas vesera metējai Tatjanai Lisenko. Tāpat pēdējā laikā Krievijas augstlēcējai Annai Čičerovai atņemta Pekinā izcīnītā bronza, bet no Pekinas sudraba medaļām šķīrās krievu šķēpmetēja Marija Abakumova un kubiešu diska metēja Jarelisa Bariosa.

No Pekinas Olimpiādes medaļām šķīrušās arī Krievijas svarcēlājas Marina Šainova un Nadežda Jevstjuhina, armēņu svarcēlājs Tigrans Martirosjans, kā arī Krievijas vieglatlētes, kuras ieguva otro vietu 4x400 metru stafetē, jo no šī kvarteta dopinga lietošanā pieķerta Tatjana Firova.

Londonas olimpisko spēļu sudraba medaļa brīvajā cīņā dopinga lietošanas dēļ atņemta Besikam Kuduhovam, kurš gan pirms trim gadiem gāja bojā autoavārijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!