Foto: AFP/Scanpix
ASV Senātā ierosināts likumprojekts, kas paredz kriminālatbildību par antidopinga noteikumu pārkāpšanu starptautiskās sacensībās, ziņo aģentūra AP.

Priekšlikumu ASV Senātā par dopinga kriminalizēšanu iesnieguši senatori Šeldons Vaithauss no Rodailendas un Orīns Hečs no Jūtas štata. Viņi uzskata, ka ASV nepieciešams ieviest kriminālatbildību par "starptautisku sporta sacensību rezultātu ietekmēšanu ar aizliegtu preparātu vai metožu palīdzību".

Likums attiektos uz visām starptautiskām sacensībām, kurās piedalās ASV sportisti, kā arī uz tām, ko sponsorē ASV kompānijas. Senatori piedāvā likuma pārkāpējiem piemērot sodu līdz vienam miljonam dolāru un cietumsodu līdz 10 gadiem. Savukārt sportistiem un pārējām personām, ko varēja ietekmēt citu dopinga pārkāpumi, tiek ieteikts izmaksāt obligātās kompensācijas atbilstoši likumiem par krāpniecības nodarītu zaudējumu segšanu.

"Lai saglabātu morālā orientiera statusu, Amerikai ir jāsauc pie atbildības blēžus un kukuļņēmējus visur, kur vien iespējams," saka Vaithauss, nenoliedzot, ka šis likumprojekts vērsts pret Krievijas dopinga pārkāpumiem.

Lai projekts iegūtu likuma spēku, tas jāapstiprina abās ASV Kongresa palātās un jāparaksta ASV prezidentam.

Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) vasarā kritizēja šo antidopinga likumu, kam dots skandalozā Pasaules Antidopinga aģentūras (WADA) informatora Grigorija Rodčenkova vārds ("Rodchenkov Anti-Doping Act"), kas visus sportistus paliek zem šīs valsts kriminālkodeksa, taču nenoliedza, ka tas "izceļ" problēmu ar aizliegto preparātu lietošanu ASV profesionālajās sporta līgās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!