Foto: F64
Labas atsauksmes par florbola speciālistu Jāni Inģistu no izlases spēlētājām un personāla tika saņemtas jau iepriekš, tāpēc viņš arī iecelts par sieviešu florbola valstsvienības galveno treneri. Savukārt federācijas cerība ir ar šo izlasi piekļūt tuvāk labāko četriniekam pasaulē, piektdien sarunā ar nacionālās informācijas aģentūru LETA teica Latvijas Florbola savienības (LFS) prezidents Ilvis Pētersons.

Jau ziņots, ka Latvijas sieviešu florbola izlasi līdz pat 2021. gada nogalei vadīs Jānis Inģists, kurš iepriekš pildīja galvenā trenera asistenta pienākumus. Speciālistam pēc šī līguma beigām būs iespēja to pagarināt vēl par diviem gadiem.

"Fedulovam termiņš bija līdz pagājušā čempionāta beigām, tāpēc bija zināms, ka viņš darbu kopā ar "lielo" izlasi neturpinās," situāciju sieviešu florbola izlasē apraksta Pētersons. "Līdz ar to lēnām sākām skatīties, kurā virzienā varam iet."

"Treneri, kuri atbilst sieviešu izlases prasībām, mums, diemžēl, nav daudz. Uzrunājām Jāni, savukārt viņš teicās, ka laiciņu apdomāsies, bet tad pasauli piemeklēja pandēmija. Šī iemesla dēļ visa plānošana pajuka uz dažiem mēnešiem, bet, kad atsākām darbu, Jānis pauda vēlmi strādāt ar izlasi."

LFS prezidents pauda, ka asistenta pāriešana galvenā trenera arodā uzskatāma par labu pēctecību. Tāpat Inģistam jau iepriekš bijusi pieredze darbā ar sieviešu izlasi.

"Domāju, ka tā ir normāla pēctecība, jo viņš [Inģists] ar dāmām strādājis arī iepriekšējos divos pasaules čempionātos. Tāpat jāsaprot, ka tās ir dāmas, tāpēc pieeja ir nedaudz citāda," izvēli skaidroja Pētersons, neslēpjot, ka Inģists būtībā bijis vienīgais kandidāts uz galvenā trenera amatu. "Iepriekšējos ciklos, kad Jānis bija Jurija palīgs, saņēmām labas atsauksmes, tāpēc nolēmām neveikt kardinālas pārmaiņas."

"Tāpat Inģists nolēmis, ka šosezon vairs netrenēs virslīgas vīriešu komandu "Rubene". Kad runājām, viņš teica, ka šogad no vīriešu komandas vēlas paņemt pauzi, tāpēc arī es jutos drošāk, kad uzrunāju Jāni šajā sakarā."

Inģists drīzumā iegūs C kategorijas trenera kvalifikāciju, tomēr nākotnē plānots turpināt pašizaugsmi, tāpēc speciālists iestājies Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmijā (LSPA), lai pēc studijām bakalaura līmeņa programmā jau varētu iegūt augstāku kvalifikāciju.

Izlase pagājušajā pasaules čempionātā izcīnīja astoto vietu, taču turpmāk gribētos pietuvoties vadošajam četriniekam, kur reiz jau pabūts pēc 2007. gada pasaules meistarsacīkstēm.

"Mērķis ir piekļūt tuvāk TOP 4, tomēr saprotam, ka mums pieejamie resursi ir gana pieticīgi, tāpēc vēlamies būt astotniekā. Šis arī varētu būt valstsvienības vienīgais uzdevums," norāda Pētersons. "Jau pēc pagājušajā čempionāta Jānis man teica, ka viņam ir padomā dažas lietas, kas, iespējams, mums dos augstāku rezultātu. Ceru, ka viņa darbs arī nesīs augļus."

Sieviešu izlasē jau pagājušā gada pasaules čempionātā lēnām notika paaudžu maiņa, sastāvā iespēlējot vairākas U-19 izlases florbolistes. Tāpat komandas kodolu veidoja Kocēnu "Rubene" florbolistes, kas Inģistam noteikti būs parocīgi darbā ar izlasi, jo viņš pats nāk no Kocēniem.

"Izlases spēles modeli un sastāva aprises atstāsim trenera kompetencē. Iespējams, turpmākajos gados izlasē būs redzama Luīze Biļinska, kura dažādu iemeslu dēļ iepriekš nav bijusi valstsvienībā," pauž LFS prezidents.

Tikmēr līdzšinējais sieviešu izlases treneris Fedulovs, kurš ikdienā jau vairākus gadus vada arī florbola klubu "Rīgas Lauvas", darbu LFS nepametīs, jo viņam līdz nākamā gada maijam vēl būs jāvada sieviešu U-19 izlase, kas piedalīsies pasaules čempionātā.

"Arī U-19 izlasē pēc nākamā gada pasaules čempionāta mainīsies treneris, kura vārdu par 99% es jau zinu. Iepriekšējā vienošanās ar Fedulovu paredzēja, ka viņš U-19 dāmas vada arī šajā ciklā, bet pasaules čempionāts no šī gada septembra tika pārcelts uz nākamā gada maiju, tāpēc nācās viņu "iepriecināt"," smejoties saka Pētersons. "Fedulovs jau iepriekš strādājis ar šo izlases modeli, tāpēc amatā būs līdz nākamā gada maijam."

Ja pasauli pavasara sākumā nebūtu pārņēmusi Covid-19 radītā pandēmija, sieviešu izlase, visticamāk, jau būtu sapulcējusies vienkopus, lai aizvadītu treniņnometni.

"Vasarā noteikti būtu bijusi nometne, bet rudenī sāktos jau intensīvāks darbs. Vakar [ceturtdien] Kocēnos tikos ar Jāni un vienojāmies, ka jāsāk izstrādāt darba plāns, lai varam septembrī sākt gatavošanos janvārī un februārī gaidāmajām pasaules čempionāta kvalifikācijas spēlēm," izlases plānus atklāj Pētersons. "Domāju, ka tuvākajā laikā plāns būs gatavs."

"Iepriekš mums bijušas labas iestrādnes ar Somijas pusi, tāpēc, iespējams, kāda nometne vai pārbaudes spēles tiks aizvadītas arī tur."

Savukārt Latvijas čempionātā vīriešiem turnīra aprises un pirmie spēļu datumi būtībā jau ir zināmi, kamēr dāmas šajā jautājumā vēl nedaudz iepaliek. Tam gan ir skaidrojums, jo LFS jau teju pusgadu risina sarunas ar Igaunijas Florbola federāciju, kas izteikusi vēlmi piedalīties apvienotajā čempionātā.

Ja abām pusēm tuvākajā laikā izdosies vienoties par detaļām, šogad vienā turnīrā kopā varētu spēlēt trīs – četras Latvijas komandas un tikpat no Igaunijas.

Pētersons gan pieļāva iespēju, ka gadījumā, ja abas valstis vienosies par kopēja čempionāta izveidi, komandas no sākuma spēles varētu aizvadīt savas valsts robežās, bet tikai pēc tam sekotu izbraukumi uz kaimiņzemi. Šādu praksi šosezon piekops Latvijas-Igaunijas apvienotais basketbola čempionāts.'

Jau ziņots, ka LFS valde marta izskaņā pieņēmusi lēmumu par visu līmeņu Latvijas čempionāta florbolā 2019./2020. gada sezonas neturpināšanu. Visi turnīri tika atcelti bez komandu ieņemto vietu noteikšanas un Latvijas čempionu titulu piešķiršanas.

"Elvi Florbola līgas" vīru turnīra regulārajā čempionātā labākā bija Cēsu "Lekrings" komanda, un kungi jau bija uzsākuši izslēgšanas turnīru, bet sieviešu meistarsacīkstēs tabulas augšgalā bija Kocēnu "Rubene".

Pērn vīru konkurencē Lielvārdes komanda finālā ar 6:4 uzvarēja Ulbrokas klubu, bet dāmu konkurencē "Rubene" ar 4:3 papildlaikā uzveica "Ķekavu".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!