Foto: Publicitātes foto
Igaunijā noslēdzies pasaules čempionāts, kā arī pasaules junioru un Eiropas jauniešu čempionāts orientēšanās ar slēpēm. Šajās sacensībās godalgas Latvijai sarūpēja jauniešu komanda, kas izcīnīja otro vietu Eiropas čempionātā stafetē, informēja Latvijas Orientēšanās federācija.

Sacensības notika no 22. līdz 28. februārim Tartu reģionā Igaunijā, un tās bija pirmās starptautiskās orientēšanās sacensības kopš aizvadītā gada marta. Pasaules čempionātā uz starta stājās 104 sportisti no 17 valstīm, kamēr junioru konkurencē sacentās 66, bet Eiropas jauniešu čempionātā - 72 jaunie orientieristi. Latvijas izlase uz Igauniju devās 18 sportistu sastāvā.

Pasaules čempionāts sākās ar sacensībām sprinta distancē, kur Raivo Kivlenieks finišēja 26. vietā, no uzvarētāja Krievijas sportista Vladislava Kiseļeva atpaliekot par divām minūtēm un 45 sekundēm. Jānis Baunis savā debijas pasaules čempionātā ierindojās 37. vietā. Dāmu konkurencē 36. vieta Jūlijai Matvijenko. Viņa distancē pavadīja gandrīz septiņas minūtes vairāk nekā čempione igauniete Deizija Kudre, kurai šis ir vēsturisks panākums, jo izcīnīta Igaunijai pirmā zelta medaļa pasaules čempionātos orientēšanās ar slēpēm. Pasaules junioru čempionātā augstā 10. vieta Uģim Beķerim, kamēr starp meitenēm Aija Denija Trēziņa finišēja 17. vietā. Savukārt Eiropas jauniešu čempionātā labākie no Latvijas bija Audris Odo Vītoliņš (13. vieta) un Elīza Madsena (16. vieta).

Šogad pasaules čempionātā orientēšanās ar slēpēm pirmoreiz medaļas netika sadalītas garajā distancē, un tās vietā dalībnieki startēja iedzīšanā, kurā starta laiku noteica sprintā izcīnītā vieta. Lieliskas iedzīšanas sacensības aizvadīja Raivo Kivlenieks, uzlabojot sprinta rezultātu par astoņām pozīcijām un pakāpjoties uz 18. vietu. Kivlenieks 13,2km garo distanci veica stundā, astoņās minūtēs un 44 sekundēs, uzrādot labāko rezultātu no baltiešiem. Ne tik veiksmīgs starts iedzīšanā sanāca Jānim Baunim, kurš būtu pakāpies par sešām vietām, bet TV punktā nesagaidīts stacijas signāls rezultējās ar diskvalifikāciju. Dāmu konkurencē Jūlijai Matvijenko 33. vieta, bet igauņu sportiste Deizija Kudre sprinta zeltam pievienoja sudraba godalgu iedzīšanā.

Juniori un jaunieši sacentās pēc ierastās programmas un aizvadīja garās distances sacensības. Pasaules čempionātā junioriem labākais rezultāts Uģim Beķerim, kurš finišēja 17. vietā, bet starp meitenēm labākā bija Anna Emīlija Suta, kurai 21. vieta. Tikmēr Eiropas čempionātā jauniešiem atzīstams starts ogrēnietim Audrim Odo Vītoliņam, kurš 32 dalībnieku konkurencē finišēja labāko desmitniekā, izcīnot devīto vietu, un šis ir viens no pēdējo gadu labākajiem jauniešu individuālajiem rezultātiem orientēšanās ar slēpēm! 14. vieta Dāvim Vintišam, bet meiteņu konkurencē no latvietēm labākā bija Elīza Madsena ar 14. vietu.

Ne tik labi rezultāti Latvijas orientieristiem izdevās pasaules čempionāta vidējā distancē, kur dāmu konkurencē Jūlijai Matvijenko 31. vieta, bet starp vīriem 34. vietā Jānis Baunis un 42. Nauris Neimanis (Raivo Kivlenieks saņāma diskvalifikāciju). Toties priecēja Latvijas jaunie sportisti - Eiropas jauniešu čempionātā atzīstami starti un rezultāti labāko desmitniekā Ritvaram Ļepeškinam un Audrim Odo Vītoliņam, kuri finišēja attiecīgi 9. un 10. vietā, savukārt pasaules čempionātā junioriem labākais rezultāts - 16. vieta - Uģim Beķerim.

Sacensības noslēdzās ar stafetēm. Pasaules čempionātā jauktajā pāru stafetē Jūlijai Matvijenko un Jānim Baunim 12. vieta. Eiropas čempionātā jauniešiem meiteņu konkurencē Elīzai Madsenai, Elīzai Bremzei un Anetei Strautai 4. vieta, Pasaules junioru čempionātā Annai Emīlijai Sutai, Aijai Denijai Trēziņai un Žozefīnei Zavjalovai 5. vieta. Savukārt Eiropas jauniešu čempionātā Latvijas komanda ar Audri Odo Vītoliņu, Gustavu Staņu un Ritvaru Ļepeškinu sastāvā izcīnīja sudraba medaļu. Latvijas jaunie orientieristi uzvarētājiem šveiciešiem zaudēja nepilnu minūti, toties par 26 sekundēm apsteidza mājiniekus igauņus.

Latvijas izlases galvenais treneris Gunārs Ikaunieks par pasaules un Eiropas čempionātos uzrādītajiem mūsu orientieristu rezultātiem ir gandarīts: "Protams, lielākais prieks par panākumu stafetē, kur puišiem izdevās izcīnīt sudraba godalgas, bet arī čempionātu individuālajās distancēs bija daudz ļoti labu sasniegumu. Raivo Kivlenieka starts iedzīšanā, Uģis Beķeris, startējot pirmo gadu junioros, spēj izcīnīt 10. vietu sprintā, un, protams, jaunieši Ritvars Ļepeškins un Audris Odo Vītoliņš, kuri individuālajās distancēs arī spēj iekļūt labāko desmitniekā."

"Liels paldies Tomam Veitam, kurš īsi pirms čempionāta spēja rast laiku, lai aizvietotu mūsu ilggadējo komandas galveno slēpju smērētāju Pauli Bričonoku, un ļoti sekmīgi tika galā ar slēpju sagatavošanu, kur palīdzēja Nikolajs Grigorjevs," treneris turpināja. "Nauris Neimanis ieguldīja lielu darba apjomu, lai mēs varētu veikt kvalitatīvas distanču analīzes izmantojot GPS. Šogad Latvijā sniega sega bija pietiekama, lai varētu sagatavot kvalitatīvus treniņus ziemas orientēšanās trasēs un šeit liels paldies par atsaucību sagatavojot speciālos treniņus un trases Jānim Gaidelim, Anastasijai Smoļakovai, Mārim Valainim, Pēterim Blumbergam, Jurim Švarcam, Mikum Zvirbulim, Atim Heinolam un Jānim Lazdānam, kā arī sporta un atpūtas bāzei Smeceres sils."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!