Foto: AP/Scanpix/LETA

Francijas galvaspilsētas Parīzes mēre Anna Idalgo mainījusi savu viedokli pēdējo nedēļu "karstākajā" diskusijā un nevēlas redzēt 2024. gada olimpiskajās spēlēs Krievijas sportistus, kamēr diktatora Vladimira Putina slepkavnieku armija atņem dzīvības ukraiņiem.

Vēl janvārī Idalgo pauda viedokli, ka sportistiem nevajadzētu liegt dalību olimpiskajās spēlēs, par pamatu ņemot tikai atlētu pasi. Tomēr tagad Idalgo mainījusi uzskatus, uzsverot, ka Krievijas un tās atbalstītājas Baltkrievijas sportistiem nevajadzētu piedalīties Parīzes olimpiskajās spēlēs nekādā veidā, pat ne kā neatkarīgajiem atlētiem.

"Kamēr turpinās karš, Krievijas agresija pret Ukrainu, nav iespējams maršēt tā, it kā nekas nenotiktu, ļaut delegācijai ierasties Parīzē, kamēr Ukrainā krīt bumbas," intervijā radio "France Info" sacīja Idalgo.

Starptautiskā olimpiskā komiteja (SOK) janvāra nogalē pārsteidza sporta pasauli, izsakot pieļāvumu, ka starptautisko sporta sacensību apritē varētu atgriezties Krievijas un Baltkrievijas sportisti. Pieļāvums izteikts tādēļ, lai Krievijas un Baltkrievijas sportisti varētu piedalīties Parīzes olimpisko spēļu atlases sacensībās, kas sākušās šogad. SOK izteiktā vēlme sašķēluši sporta sabiedrību, daudzām valstīm – arī Latvijai – skaļi paužot nosodījumu idejai un apliecinot nedošanos uz Parīzi, ja tur sportos Krievijas un Baltkrievijas sportisti jebkādā statusā.

Parīzes mēres paziņojumus, iespējams, var ietekmēt SOK viedokli, jo Idalgo ir viena no noteicošām personām Parīzes olimpisko spēļu rīcības komitejā. Parīzes mēre apliecinājusi, ka ir gatava publiski paust savu nostāju un diskutēt ar SOK, ja olimpiskā vadība nemainīs viedokli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!