Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Starptautiskās Olimpiskās komitejas prezidents Tomass Bahs joprojām aizstāv SOK paustos centienus un meklēt ceļus, kā Krievijas un Baltkrievijas sportisti varētu atgriezties sacensībās, vēsta ārvalstu masu mediji.

SOK janvārī aicināja skatīt ceļus, kā agresora Krievijas un tās atbalstītājas Baltkrievijas sportisti varētu atgriezties starptautiskajā sporta apritē, arī olimpiskajās spēlēs. Kā priekšnoteikumus, lai sportisti varētu atgriezties sacensību apritē, SOK min, ka tie varētu startēt tikai kā neitrāli sportisti, nekādā veidā nepārstāvot savu valsti vai federāciju. Tāpat sportistiem jārespektē Olimpiskā harta un viņi nedrīkstētu būt Krievijas uzsāktā kara atbalstītāji.

Trešdien Bahs uzstājās Esenē notikušajā politiskajā forumā, aizstāvot SOK ideju. Pie foruma norises vietas pulcējās vairāki simti ukraiņu bēgļu un viņu atbalstītāju, kas ar iespaidigiem plakātiem un saukļiem iestājās pret Baha un SOK ideju.

Bahs uzstāšanās laikā nostājās pret politisko ietekmi uz sportu un jebkādiem ierosinājumiem, ka pret Krievijas sportistiem jāizturas tā, it kā viņiem būtu "kolektīva vaina". SOK vadītājs joprojām ir pārliecināts, ka olimpiskajām spēlēm ir jāpaliek neitrālām, lai tās būtu "vienojošs spēks".

Bahs savā uzrunā precizēja SOK nostāju: sacensībās nedrīkstētu startēt sportisti, kuri pozē ar simbolu "Z", ko izmanto uz Krievijas militārajiem transportlīdzekļiem un kas ir kļuvis par kara atbalsta simbolu. "Mūsu principi skaidri un gaiši saka, ka jebkāds aktīvs atbalsts karam, ieskaitot šī "Z" nēsāšanu, kas ietver amatus un daudz ko citu (ir aizliegts). Ikviens, kurš šādā veidā atbalsta karu, nedrīkst piedalīties šajās sacensībās."

Jautāts par to, ko darīt ar daudziem Krievijas sportistiem, kuri ir militārpersonas vai ir saistīti ar militārām organizācijām, Bahs norādīja, ka SOK par savu pieeju varētu lemt nākamnedēļ valdes sēdē. "Pagaidiet līdz nākamās nedēļas vidum. Esmu pārliecināts, ka tad mēs nāksim ar atbilstošām vadlīnijām," viņš teica.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!