Foto: AP/Scanpix/LETA

Krievijas diktators Vladimirs Putins ceturtdien, 14. decembrī, apliecināja pasaulei, ka Krievijas atlēti olimpiskajās spēlēs pārstāvēs savu valsti, lai gan startēs kā "neitrālie atlēti". Tādējādi nav nekādu šaubu, ka Krievija sportistus turpinās izmantot kā savas valsts propaganda ieroci starptautiskajā arēnā.

Kā zināms, Starptautiskā olimpiskā komiteja (SOK) pagājušajā nedēļā atļāva agresorvalsts Krievijas un tās sabiedrotās Baltkrievijas sportistiem piedalīties Parīzes olimpiskajās spēlēs kā neitrāliem atlētiem, turklāt izpildot dažādus noteikumus. Pēc SOK lēmuma neapmierinātību pauda Ukraina un Baltijas valstis, apšaubot šo sportistu neitralitāti, savukārt Ukrainas teritorijā karu uzsākusī Krievija pauda neapmierinātību ar SOK stingrajiem noteikumiem attiecībā pret Krievijas sportistiem.

"Vajag vai nevajag braukt? Vajag cītīgi skatīties, kādus nosacījumus mums piedāvā. Karogu, himnu aizliedza, bet visi tāpat zina, ka tie ir mūsu sportisti. Tāpēc arī iepriekš atbalstīju, lai mūsējie brauc uz olimpiskajām spēlēm. Bet tagad vajag izpētīt noteikumus: ir vai nav kādi mākslīgi ierobežojumi, lai izslēgtu mūsu līderus? Lai novājinātu mūsu komandu, neļautu izcīnīt zelta medaļas, neļauj startēt CSKA [Armijas centrālais sporta klubs], "Dinamo" [Krievijas iekšlietu ministrijas sporta biedrība] sportistiem, jo tie it kā esot saistīti ar bruņotajiem spēkiem. Vajag izanalizēt un pieņemt izsvērtu lēmumu. Katrā gadījumā, tas jālemj Sporta ministrijai un Krievijas olimpiskajai komitejai," televīzijas tiešraidē norādīja agresorvalsts vadītājs.

"Runājot par SOK lēmumu, jāsalīdzina ar citu valstu sportistiem – Izraēlas un citiem. Pirmkārt: viss, kas tiek darīts ar Krievijas sportu, ir pretrunā olimpiskajai idejai "O, sport, tu esi miers!". Olimpiskā kustība tika radīta, lai cilvēkus vienotu, nevis šķeltu. Un mūsdienu ierēdņi pārāk aizraujas ar biznesu un kļūst atkarīgi no sponsoriem. Bet tur ir arī pietiekami daudz iekšējo problēmu. Ja viņi tā turpinās, viņi apglabās olimpisko kustību. Šķiet nepiedienīgi uz kādu rādīt ar pirkstu. Kāds ar to sakars sportistiem? Bet tas pats būtu jādara attiecībā uz Krievijas sportistiem. Tiek pieņemti lēmumi, kas ir nelabvēlīgi visiem," sacīja Krievijas diktators.

Pagaidām neviena valsts vēl nav pateikusi, vai atsauks savu dalību no Parīzes olimpiskajām spēlēm, ja tajās jebkādā statusā piedalīsies agresorvalstu pārstāvji.

2024. gada Parīzes olimpiskās spēles sāksies 26. jūlijā un risināsies līdz 11. augustam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!