Foto: LETA

Brīdī, kad tiek runāts par divu vadošo Latvijas sporta organizāciju – Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) un Latvijas Sporta federāciju padomes (LSFP) – iespējamo apvienošanos, izveidota vēl viena jauna struktūra Latvijas olimpisko individuālo sporta veidu federāciju apvienība.

Informāciju medijiem par jaunās organizācijas izveidi no Rīgas Domes epasta adreses izsūtījis Jānis Liepiņš (attēlā), kurš ir arī Latvijas Modernās pieccīņas federācijas prezidents. Kopā ar Liepiņu manifestu par jaunās organizācijas izveidi parakstījuši Latvijas Džudo federācijas prezidents Vsevolods Zeļonijs, Latvijas Boksa federācijas prezidents Nils Žuravļovs, Latvijas Kanoe federācijas prezidente Lelde Laure, Latvijas Taekvondo federācijas prezidents Hermanis Močaļins, Latvijas Sporta cīņas federācijas prezidents Armands Zvirbulis, Latvijas Vingrošanas federācijas prezidents Jevgēnijs Saproņenko, Latvijas Paukošanas federācijas prezidents Mihails Skrebelis, Latvijas Svarcelšanas federācijas prezidents Viktors Ščerbatihs un Latvijas Jātnieku federācijas prezidents Agris Blaus.

"Šodien desmit Latvijas olimpisko individuālo sporta veidu federācijas paziņoja, ka ir apvienojušās savu interešu vārdā un izveidojušas Latvijas olimpisko individuālo sporta veidu federāciju apvienību. Apvienība par savu mērķi uzskata konstruktīva un toleranta dialoga uzturēšanu ar sporta politikas veidotājiem - Saeimas Sporta apakškomisiju, Izglītības un zinātnes ministriju un vadošajām sporta organizācijām - Latvijas Olimpisko komiteju un Latvijas Sporta federāciju padomi," teikts paziņojumā medijiem.

Kā uzsver idejas autori, šis dialogs tiek balstīts spējā savstarpēji saprasties un saskaņot līdzīgas intereses un uzskatus kā instrumentu izmantojot viedokļu izskaidrošanu un dialoga partnera pārliecināšanu. Apvienība ir atvērta domu biedru grupa, kurai var pievienoties jebkura sporta veida federācija, kas piekrīt un akceptē apvienības darbības principus un vērtības.

Apvienība ir parakstījusi kopīgu manifestu, kurā uzsver, ka tā ir vienots spēks, kas savstarpējā cieņā, respektējot olimpiskās vērtības un ievērojot godīgas spēles principus, pārstāv un aizstāv individuālo sporta veidu federāciju intereses Latvijas sporta nozarē.

Jaunās organizācijas iespējamo izveidi pagājušajā nedēļā apsprieda arī "Delfi TV" sporta diskusiju raidījumā "Aizmugure", kur studijā pie Ulda Strautmaņa viesojās LOK prezidents Jānis Buks un LSFP prezidents Einars Fogelis.

"Mēs dzīvojam demokrātiskā sabiedrībā, katram ir tiesības dibināt, ko viņš vēlas, ja viņš to uzskata par pamatotu rīcību. Es neredzu šādai rīcībai racionālu pamatu, bet, protams, jā, esmu dzirdējis, ka prioritārie sporta veidi grib veidot kaut kādu savu papildus organizāciju un tā tālāk. Tas viss ir runu līmenī, bet ja viņi redz tur pievienoto vērtību, lai dara," šīs runas komentēja Buks.

Fogelis bija skarbāks, norādot, ka apvienošanās mērķis ir panākt lielāku "vilkmi", un jau pagātnē bijuši mēģinājumi veidot dažādas specifiskas sporta organizāciju apvienības, kas lielu rezultātu neesot nesuši. "Atskatāmies uz komandu sporta spēļu asociāciju – it kā bija pietiekoši liela jauda, bet tas viss beigu beigās rezultējās uz tās pašas valsts naudas pārdali. Tas zaudēja jēgu, jo, ja mēs nevēlamies saskatīt faktiski lielo mērķi, kas ir kopīgs visām sporta organizācijām, tad katrs varam dibināt savu mazo sētas klubiņu un justies apmierināti, ka mēs tur dzīvojam. Bet kaut kādā mirklī es gribēšu arī ar kaimiņu sētas klubu uzspēlēt un mums vajadzēs kaut vai radīt kopīgus noteikumus un vienoties," teica Fogelis.

Raidījuma "Aizmugure" pilnu ierakstu par LOK un LSFP iespējamo apvienošanos var apskatīt ŠEIT - https://www.delfi.lv/video/54087304/aizmugure/56256192/lok-un-lsfp-vel-nav-apvienotas-bet-sporta-jau-nakama-skelsanas

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!