Foto: LETA

Divkārtējais olimpiskais čempions BMX riteņbraukšanā Māris Štrombergs sestdien nebija noskumis par Mežaparka trasē izcīnīto otro vietu Eiropas čempionāta devītajā posmā - lai tiktu pie titula sezonas vērtējumā labāk braukt stabili.

Kā ziņots, aizvadītajās sacensībās Štrombergs finālbraucienā vien par pāris centimetriem franču sportistam Kventinam Kaleironam.

Kopumā finālā brauca pieci Latvijas sportisti. Kristaps Vekša sasniedza sezonas labāko rezultātu un finišēja ceturtais, bet viņam sekoja Edžus Treimanis un Kaspars Ernstons. Savukārt Toms Mankus palika astotais.

Pēc sacensībām Štrombergs nebija noskumis par rezultātu.

"Finālbraucienā izvelējos piekto celiņu, lai izmantotu uzbrukuma taktiku. Negribēju ņemt pirmo celiņu, lai aizsargātos," dīvaino lēmumu startēt no piektā celiņa skaidroja Štrombergs. "Iepriekšējās sacīkstēs visu laiku biju ņēmis pirmo vai astoto, taču Zviedrijā kaut kas sāka neiet, un jutu, ka jāpamaina starta celiņš. Kad ņem vidējo celiņu, zini, ka nevari pieļaut kļūdas - jābūt gatavam par simt procentiem. Tas man palīdz noskaņoties."

"Starts bija labs, taču pēc pirmās "pumpas" pazuda ritms. Pēc tam jau galvenais bija paņemt pirmo līkumu un izbraukt kā otrajam, lai cīnītos ar francūzi. To arī veiksmīgi darīju, taču nedaudz pietrūka uzvarai. Tomēr svarīgi, ka skatītājiem bija labs šovs. Šis noteikti ir un būs labākais šī gada posms," Štrombergs slavēja organizatorus.

"Pirmā pumpa ir šīs trases atslēga - daudzi ar to netika galā, un es nebiju izņēmums. Tieši pirms mačiem trase tika nedaudz pārtaisīta, līdz ar to latviešiem pret citiem nebija nekādu priekšrocību. Sapratu, ka tā pumpa ir tik āķīga, ka netiku ar to galā līdz pat pusfinālam," teica divkārtējais olimpiskais čempions, kurš finišā uzvarētājam piekāpās vien par pāris centimetriem. Tik sīvu finišu pat neatceros. Pēdējā taisnē paņēmu labāko trajektoriju, bet mazliet pietrūka. Pārāk vēlu sāku uzbrukt."

"Taču ar šodienas rezultātu esmu apmierināts. Galvenais ir uzvarēt Eiropas čempionāta kopvērtējumā - labāk nostartēt droši un stabili, gūstot nepieciešamos punktus," uzsvēra latvietis. "Protams, savus skatītājus gribu iepriecināt un noslēgt ar uzvaru - tāds ir plāns. Taču domāju, ka apmeklētajiem bija interesanti, un daudziem labāk patīk, ka biju kaut kur pa vidu un cīnījos, nevis visu laiku braucu pa priekšu."

Štrombergam nebija pārsteigums, ka starp pieciem latviešiem finālbraucienā bija arī divi francūži.

"Eiropā lielākie konkurenti ir francūži - viņi ir labi. Tehniski braucēji," uzsvēra Štrombergs. "Pagājušajā nedēļā ar viņiem aizvadījām dažus treniņus un viņiem tiešam ir iekšā. Uzskatu, ka Francijā BMX ir visprofesionālākajā līmenī pasaulē. Arī holandieši ir spēcīgi, taču šogad viņi brauc nepārliecinoši."

"Treimanis man ir liels konkurents, Mežaparka trasē viņš vienmēr ir braucis labi. Biju rēķinājies, ka ar viņu nāksies cīnīties, bet laikam viņš pieļāva kaut kādas kļūdas, kas neļāva to darīt. Jo dullāka un grūtāka trase, jo viņš būs labāks," secināja Štrombergs.

Svētdien Mežaparka trasē risināsies arī Eiropas čempionāta desmitais posms.

Šāgada Eiropas čempionāts sastāv no 12 posmiem, bet kopējā ieskaitē vērā tiek ņemti labākie desmit.

Štrombergs, kurš šosezon galveno uzmanību pievērš tieši Eiropas čempionātam, uzvarēja pirmajos septiņos sacensību posmos, bet pagājušajā nedēļas nogalē Zviedrijā notikušajā astotajā posmā palika otrais.

Šīs ir pirmās šāda līmeņa sacensības Latvijā kopš 2006.gada.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!