Foto: DELFI
"DPA Cycling Team" kalnu riteņbraucējs Matīss Preimanis šosezon bija veiksmīgākais no Latvijas sportistiem olimpiskajā MTB XCO disciplīnā, bet visi viņa centieni ir vērsti viena mērķa sasniegšanai – 2016.gada olimpiskās spēles Riodežaneiro.

Preimanis velosportā ir jau desmit gadus, izmēģinājis spēkus gan šosejas, gan kalnu divriteņu braukšanā. Šī bijusi līdz šim viņam veiksmīgākā sezona. Preimanis šogad startēja 18 sacensībās - gan piecos Pasaules kausa posmos, gan pasaules un Eiropas čempionātā, kā arī zemāka līmeņa sacensībās. Lai gan viņa mērķis debijas sezonā Elites vīru grupā bija iekļūt pasaules spēcīgāko braucēju TOP 50, tomēr izdevies pakāpties tikai līdz 73.vietai.

Matīss Preimanis šogad nopelnījis visvairāk punktu no Latvijas sportistiem, kas jebkad savākti šajā disciplīnā - kalnu riteņbraukšanas olimpiskajā krosā jeb MTB XCO disciplīnā. Pašlaik UCI jeb Starptautiskās riteņbraukšanas federācijas reitingā Matīss ar 384 punktiem ierindojas 73.vietā. Olimpiskajā reitingā Matīsam Preimanim ir 308 punkti. Lielā mērā pateicoties Matīsa un komandas biedra Pētera Janevica sniegumam starptautiskajās sacensībās, Latvijai gada laikā starptautiskajā riteņbraukšanas federācijas reitingā izdevies pakāpties no 53. vietas uz 30. pozīciju. Mūsu sportisti iekrājuši 659 punktus. Latvieši apsteiguši arī kaimiņus igauņus, kuri šobrīd ir 37. pozīcijā. 

Par sezonas vienām no nozīmīgākām sacensībām Preimanis atzīst mačus Kiprā sezonas sākumā, kur bija devītais. "Īsti nezināju kā būs konkurencē ar elites vīriem, bet, izcīnot 9.vietu, man parādījās cerība, ka varu normāli braukt arī turpmāk. Ieguldītais darbs ziemas sezonā atmaksājās, varēju cīnīties ar daudziem spēcīgiem pasaules līmeņa braucējiem. Liela nozīme mūsu sagatavošanā bija komandas fizioterapeitam Raivim Aršauskim."

"Man ļoti patika Pasaules kausa pirmā posma trase Dienvidāfrikā, kā arī Pasaules kausa piektā posma Kanādā trase un rezultāts - tās bija interesantas un tehniskas, kur braucēji rūpīgi izstaigāja visu trasi un pētīja, kur labāk braukt, kur var riskēt, kur nē."

Par startu Pasaules kausa pirmajā posmā Pītermaricburgā, Dienvidāfrikā Matīss stāstīja: "Man izdevās veiksmīgs starts, ko atlika noturēt turpmākajā trasē. Es braucu pakāpeniski, turot vienu tempu - braucu droši, atbilstoši savām spējām, īpaši neriskēju. Līderim zaudēju tikai mazliet vairāk kā 7 min., kas ir labs rādītājs. Pats esmu apmierināts ar savu rezultātu."

Par svarīgām sacensībām sezonā Matīss Preimanis uzskata Latvijas čempionātu MTB XCO disciplīnā, kur jau ceturto gadu pēc kārtas viņam izdevās nosargāt čempiona titulu: "Ir liels gods braukt Latvijas čempiona kreklā!"

Sezonas laikā divas reizes izdevies iebraukt Pasaules kausa 30-niekā - 28.vieta Pasaules kausa pirmajā posmā Dienvidāfrikā (aprīlī) un 29.vieta Pasaules kausa posmā Kanādā (augustā), kas bija sportista lielākais izaicinājums - tikt Pasaules kausa TOP 30 braucēju vidū.

Sportists ir atklāts arī par sezonas neveiksmēm: "Pie neveiksmēm varu pieskaitīt manu startu Eiropas čempionātā un pasaules čempionātā, kur nebiju tik labā formā kā vēlētos, piemēram, kāda tā bija sezonas sākumā Dienvidāfrikā vai arī Kanādā. Mazliet pietrūka darba pieredzes tieši kalnu riteņbraukšanas disciplīnā sagatavošanās procesā, treniņu ciklā, jo līdz šim vairāk braucu šosejā."

Grūts periods un sevis motivācija bija brīdī, kad Pēteris Janevics atkopās pēc traumas un Matīss viens pats aizvadīja treniņus tepat Latvijā: "tajā brīdī bija vairāk sevi jāmotivē, katru dienu braucot pa vienu un to pašu ceļu, atkārtojot vienus un tos pašus vingrinājumus. Tajā laikā dažreiz no rītiem mēdzu atcerēties, kāds ir mans mērķis un tas deva spēku turpināt treniņus vienam pašam. Kaut gan varu atzīt, ka individuāli treniņi ir kvalitatīvāki, jo tad es pilnībā koncentrējos savam darbam."

Par sadarbību ar komandas treneri Primožu Štrancaru (no Slovēnijas) Matīss, līdzīgi kā viņa komandas biedrs Pēteris Janevics, uzskata, ka viņš ir liels ieguvums profesionālās meistarības pilnveidei: "Treneris sniedzis labu metodiku, režīmu, kā jātrenējas, ja vēlies sasniegt augstus rezultātus - viss, kas jādara, lai iekļūtu TOP 20 braucēju vidū. Es sāku uzticēties trenerim tikai ar laiku, kad izmēģināju viņa treniņmetodiku un redzēju, ka tas darbojas.  Primoža metodika paredz lielu pašmotivāciju, jāredz mērķis, kuru centies īstenot - mans mērķis ir pārstāvēt Latviju Vasaras olimpiskajās spēlēs Rio 2016.gadā. Treniņu procesā mēs daudz diskutējam ar treneri, izstāstot savu ideju, kā labāk braukt sacensībās un tad uzklausot viņa padomus, kā tas izskatās no malas, ko viņš pamanījis trasē, pirms tam rūpīgi ar to iepazīstoties."

Starplaikā starp sezonām Matīss pievērsies studijām, kārto parādus augstskolā, viņš studē Rīgas Tehniskajā universitātē, 4.kursā Transporta sistēmu inženieriju. Līdz jaunās sezonas sākumam Matīss centīsies uzrakstīt un aizstāvēt arī bakalaura darbu.  

Runājot par nākamo sezonu, Preimanis vēlētos turpināt kopīgu darbu ar fiziskās sagatavotības treneri Raivi Aršauski un mentālo treneri Primožu Štrancaru, censties iekļūt pasaules elites braucēju TOP 50 un iegūt ceļazīmi startam olimpiskajās spēlēs. 

Šī gada 31. decembrī pēc UCI Nāciju ranga tiks sadalītas valstu kvotas pirmajām Eiropas sporta spēlēm, kas nākamajā gadā jūnijā norisināsies Azerbaidžānas pilsētā Bakū. Šajā rangā tiks vērtētas tikai Eiropas valstis. Latvija starp tām ir 20. pozīcijā, kas dod vienu vietu dalībai nozīmīgajā notikumā, Preimanis ir galvenais kandidāts uz šo vietu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!