Foto: F64

Latvijas Riteņbraukšanas federācijas (LRF) Padomes sēdē sešu mēnešu diskvalifikācija piespriesta BMX riteņbraukšanas trenerim Ivo Lakučam, kurš Māra Štromberga vārdā nosauktajā BMX trasē Valmierā Eiropas kausa izcīņas sacensībās manipulējis ar starta estakādi, vēsta LRF.

Jau vēstīts, ka Lakučs un viņa audzēknis Kristens Krīgers Eiropas kausa 11. un 12. posma sacensību laikā tika apsūdzēti par manipulāciju veikšanu ar starta barjeru. Viņi trasē atradās pēc oficiālajiem treniņbraucieniem un laikā, kad trase citiem sportistiem un treneriem ir slēgta. Lakučs apsūdzības noraidīja, un uzsvēra, ka viņš pārbaudījis barjeru un sagatavojis rezerves pulti, lai sacensības ritētu veiksmīgi.

Latvijas BMX izlašu menedžeris Artis Ozols sazinājās ar starta barjeras ražotāju "ProStuff LLC" (ProGate) un saņēma ziņojumu par BMX starta barjeras regulācijas iespējām un to ietekmi uz barjeras krišanās ātrumu pēc iepriekš sagatavotajiem un nosūtītajiem jautājumiem. Ozols norādīja, ka "ProStuff LLC" atteicās no nepieciešamības apmeklēt Māra Štrombera BMX trasi "Valmiera", lai apskatītu starta barjeru klātienē, kā arī nav sniedzis atbildes uz LRF nosūtītajiem jautājumiem pēc būtības, tostarp nepasakot tieši kādu ietekmi uz barjeras krišanu atstājusi iespējamā barjeras regulācija. Ozols informēja, ka ziņojumā ir norādīti daudzi faktori, kas var ietekmēt barjeras krišanas ātrumu, tostarp pastāv divi veidi, kā persona var ietekmēt barjeras krišanas ātrumu. Visnozīmīgākais ir, regulējot gaisa spiediena regulatoru, bet mazāk nozīmīgs - regulējot bufera programmu ("Bumper Program") vadības pultī. Padomes locekļi un uzaicinātie diskutēja par "ProStuff LLC" ziņojumā minētajiem faktoriem, kā arī iespējamajām sankcijām pret sportistu un treneri. Tika vērsta arī uzmanība uz trases saimnieka atbildību par drošības pasākumu ievērošanu, lai netiktu pieļauta pašrocīga piekļuve trasei.

LRF Padome balsojumā lēma, ka Lakuča un Krīgera atrašanās trasē nav bijusi attaisnojama, un tā neatbilst "fair play" principiem sportā. Tāpēc Lakučam noteikta sešu mēnešu diskvalifikācija, sākot no 25. jūnija, ar aizliegumu piedalīties jebkādā statusā LRF, UEC, UCI jurisdikcijā esošajās sacensībās.

Savukārt Krīgeram tika izteikts nosodījums par atrašanos trasē. Padome norādīja, ka viņš atradās pie starta barjeras atradās bez reālas darbības, kā arī to, ka šis ir sportista pirmais pārkāpums līdzšinējā karjerā

Vēl Ozols vērsīsies UEC, lai tā izskata un pieņem lēmumu par sportista UEC BMX Eiropas kausa 11.posma rezultāta anulēšanu. Krīgers tajā izcīnīja sesto vietu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!