Foto: Viesturs Lācis

Latvijas bobsleja pilots Oskars Ķibermanis pēc savainojuma gūšanas turpinās braukt Pasaules kausa posmos, bet šajā nedēļas nogalē sacensībās Austrijā sēdēs kamanās, vēsta laikraksts "Diena".

Ķibermanis pagājušajā nedēļas nogalē četrinieku sacensībās Laplaņas trasē sastiepa kājas muskuli. Prognozējams, ka Ķibermanis pilnvērtīgi nevarēs sportot apmēram četras nedēļas, tomēr Latvijas izlases treneris Sandis Prūsis nav atmetis domu par sportista piedalīšanos sacensībās.

Bobslejisti aizvadījuši jau pirmos treniņus Pasaules kausa nākamā posma mājvietā Īglsas trasē. Lai gan Ķibermanis braucienos bijis labākais, tas nav objektīvs rādītājs, norāda Prūsis.

"Izbrīnu tas izraisa tiem, kuri pavirši ieskatās protokolos. Pārsvarā visu valstu ekipāžas brauca ar divnieku kamanām, kamēr Ķibermanis sēdēja četrinieku bobā," sarunā ar Dienu norādīja Latvijas izlases galvenais treneris Sandis Prūsis. Kā norāda "Dena", vārdu salikums "sēdēja kamanās" šoreiz attiecināms tiešā nozīmē, jo Ķibermanis kamanās sēdēja jau no paša sākuma. Visticamāk, arī tuvākajos Pasaues kausa posmos Ķibermanis brauks, jau startā sēžot bobā.

"Šobrīd es patiešām nevaru kaut ko prognozēt," turpina Prūsis. "Sākotnēji teiktais, ka šādos gadījumos kā minimums četras nedēļas nedrīkst noslogot vārīgo vietu, ir patiesība. Var jau būt, ka viņš sajūtas labāk un grib mēģināt skriet, bet tas būtu vieglprātīgi, ja šajā situācijā viņš Īglsas posmā mēģinātu iestumt kamanas."

Četrinieku sacensībās ir bijuši gadījumi, kad, pilotam sēžot kamanās, tikai ar stūmēju pienesumu starta posmā ir sasniegts labs rezultāts finišā. "Mums nav tāda pieredze, tāpēc es neņemšos prognozēt, uz kādu vietu varētu cerēt Ķibermaņa ekipāža. Skaidrs, ka divnieku mačos būs sarežģīti tikt pie otrā brauciena, jo Īglsā startam gatavojas 26 ekipāžas. Četrinieku sacensībās savulaik Kēnigszē Niko Valters sēdēja kamanās un viņa ekipāža, šķiet, ieņēma sesto vietu. Jāņem gan vērā, ka Kēnigszē starta ieskrējienam nav tik liela nozīme kā Īglsā. Manuprāt, Ķibermaņa ekipāža četrinieku sacensībās var pacīnīties par iekļūšanu labāko divpa-dsmitniekā. Pakāpties augstāk būs grūti."

Laikraksts norāda uz vairākiem apsketiem, kādēļ Ķibermaņa braukšana pat šādā veidā nāks par labu. Pirmkārt jau, pilotam jāturpina pilnveidot braukšanas iemaņas, domājot par sezonas galvenajām sacensībām – pasaules čempionātu. Otrkārt, tehnikas lauciņā nedrīkst apstāties un katrās sacensības ir iespēja izmēģināt jaunas slidas vai kādu jaunu regulējumu kamanām. Treškārt, svarīgi ir censties saglabāt augstāku starta grupu sezonas svarīgākajām sacensībām, un, ceturtkārt, sezonas otrā puse savlaicīgi jau bija saplānota, tāpēc arī finansiāli nebūtu izdevīgi neturpināt startēt Pasaules kausa sacensībās. Sezonas turpinājumā Latvijas komandai gan nav plānots visos PK posmos startēt ar diviem pilotiem. Ralfs Bērziņš nestartēs PK sacensības Sanktmoricā, jo tajā nedēļas nogalē dosies uz Eiropas junioru čempionātu šosezon jau iepazītajā Īglsas trasē. Bērziņam ar saviem stūmējiem arī paredzēts starts 8. un 9. februārī pasaules junioru čempionātā Vintenbergā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!