Foto: F64
Latvijas svarcēlājs Viktors Ščerbatihs un viņa treneris Eduards Andruškēvičs atzīst, ka tiesnešu lēmums neļaut nomainīt svaru otrajā mēģinājumā grūšanā būtiski ietekmējis pasaules čempiona iespējas cīnīties par olimpisko zelta medaļu.

imageFoto galerija

"Viņam [trenerim Andruškēvičam] neatļāva samainīt [stieņa] svaru. Tur palika divas trīs sekundes, bet viņi [tiesneši] neatļāva.. Es nezinu, kurš tur bija galvenais, tas trenerim jājautā, mans darbs ir celt stieni," teica Ščerbatihs.

Svarcēlājs paskaidroja, ka tik liela svara starpība, kāda pēc tiesnešu atteikuma sanāca starp pirmo pacelto svaru (242 kg) un trešajam mēģinājumam pieteiktajiem 257 kilogramiem, bija par lielu, lai dotu lielas cerības uz izdošanos. Normāla starpība starp piegājieniem pieteikto svaru ir septiņi līdz astoņi kilogrami, bet šoreiz tā bija 15 kilogramu.

"Ja būtu 250 [kilogramu iepriekš] izgrūdis, tad ar tiem 257 kilogramiem nebūtu problēmu. Ar šādu slodzi neiznāca. Divas trīs sekundes, un zelta nav," žurnālistiem pēc apbalvošanas ceremonijas sacīja Ščerbatihs, kurš izskatījās vīlies.

Arī Andruškēvičs bija neizpratnē, kādēļ nav ļauts nomainīt pieteikto svaru, un nešaubīgi klāstīja, ka Ščerbatihs bija gatavs cīņai par zeltu.

"Viņi [tiesneši] man teica, ka ir beidzies laiks [svara maiņas pieteikšanai] un mums jāiet uz 244 kilogramiem. Mēs bijām domājuši otrajā mēģinājumā celt 250. Es teicu: "Mainām, mainām!", bet viņi [tiesneši] neklausījās un viss. Es teicu, kāda jēga iet uz 244 kilogramiem, ja tie neko nedod.. Viktoram šoreiz, protams, un arī man šeit gribējās sevi redzēt kā olimpiskos čempionus.. Bet diemžēl čempions šoreiz ir cits. Viņš [Ščerbatihs] bija gatavs. Pietrūka viena gājiena. Viktors bija gatavs," emocionāli stāstīja treneris.

"Uzvara bija blakus.. Tā medaļa bija, bet tomēr... Atvainojiet, tas ir sports.. Jūs redzējāt, kādā cīņā - gan Krievija, gan Vācija, gan Viktors Ščerbatihs - Latvija. Ņemiet par labu, kas ir," turpināja Andruškēvičs.

Arī pēdējo mēģinājumu Ščerbatihs esot izpildījis nedaudz neveiksmīgi. "Viņš labi paņēma stieni uz krūtīm, bet nedaudz aizgāja kāja.. Vācietim tad būtu vajadzējis iet uz 261 kilogramu, bet es domāju, šodien tas nebija iespējams," turpināja treneris.

Andruškēvičs neizslēdza, ka tiesnešu negatīvo lēmumu, iespējams, ietekmējis fakts, ka galvenais tiesnesis bijis vācietis: "Varbūt arī. Varbūt. Jo poļi teica, ej strīdies. Tur arī, ziniet, ir cīņa."

Andruškēvičs gan uzsvēra uzvarējušā vācieša Matiasa Šteinera sniegumu. "Tas, ko izdarīja Vācijas sportists, protams, ir ļoti iespaidīgi. Viņš ir ļoti daudz pielicis," vērtējot uzvarētāju, teica Ščerbatiha treneris.

Savukārt uz jautājumu par plāniem nākamajai olimpiādei pēc četriem gadiem Londonā Andruškevičs bija optimistisks un smaidot teica: "Londonā mums būs komanda! Viss būs kārtībā! Astoņi cilvēki, un Viktors, mūsu kapteinis!"

Jau ziņots, ka Ščerbatihs Pekinā otrdien kļuva par bronzas laureātu svara kategorijā virs 105 kilogramiem.

Summā Ščerbatihs pacēla 448 kilogramus. Par olimpisko čempionu kļuva Vācijas svarcēlājs Matiass Šteiners ar summā paceltu 461 kilogramu, bet sudraba medaļu saņēma Krievijas sportists Jevgēņijs Čigiševs par 460 kilogramiem.

Pēc starta raušanā Ščerbatihs ar 206 kilogramiem bija trešais, savukārt grūšanā viņa labākais rezultāts bija 242 kilogrami. Kad stienis bija 244 kilogramu smags, Ščerbatiha trenerim tiesneši, kuru vadībā bija Vācijas pārstāvis, neļāva otrajā piegājienā nomainīt šo svaru pret lielāku, līdz ar to šis mēģinājums gāja zudumā.

Ščerbatihs pirms četriem gadiem Atēnās ieguva olimpisko sudraba medaļu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!