Foto: AP/Scanpix
2014.gada Soču olimpisko un paralimpisko spēļu rīkotāji ceturtdien ir oficiāli prezentējuši medaļas, ko saņems šo spēļu laureāti, ziņo krievu mediji.

"Olimpiskās medaļas - svarīgākā un kārotākā trofeja jebkuram sportistam," saka spēļu orgkomitejas prezidents Dmitrijs Černišenko. "Katra rīkotājvalsts šajās medaļās ieliek daļiņu sevis, lai to īpašnieki atcerētos, kur tās izcīnījuši."

Vienas medaļas izgatavošana prasa gandrīz diennakti, un kopumā tiks sagatavotas 1300 godalgas, kas svērs no 460 līdz 531 gramam, vēsta aģentūra "Interfax". Medaļas biezums - 10 milimetri, diametrs - 10 centimetri. Godalgas vienā pusē attēloti olimpiskie apļi, iegravēts sporta veida nosaukums, bet uz apmales - spēļu oficiālais nosaukums trijās valodās, krievu, angļu un franču. Uz medaļām, kas paredzētas paralimpisko čempionu apbalvošanai, šie teksti iegravēti Barila rakstā.


"Medaļās attēlots Krievijas kontrastainums, kur Eiropa satiekas ar Āziju, kur neskarta daba satiekas ar megapolēm, bet inovācijas sadzīvo ar Krievijas bagāto kultūru," teikts spēļu rīkotāju sagatavotajā videomateriālā.

Medaļu dizainu izvēlējās starptautiskā konkursā, kurā uzvarēja Krievijas mākslinieku grupa, kas piedāvāja unikālu un atpazīstamu dizainu.

Medaļas tradicionāli būs izgatavotas no metālu sakausējuma, un būs pārklātas ar attiecīgo dārgmetālu. Augstākā kaluma medaļu pārklājumam tiks izmantoti kopumā trīs kilogrami, augstākās, 999 proves zelta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!