Foto: AFP/Scanpix/LETA

Starptautiskā paralimpiskā komiteja (IPC) speciālā sēdē ceturtdien, 3. martā, nolēma liegt Krievijas un Baltkrievijas paralimpisko komiteju sportistiem dalību Pekinas paralimpiskajās spēlēs, kas sāksies jau 4. martā.

Vēl trešdien IPC lēma, ka Krievijas un Baltkrievijas paralimpieši drīkstēs startēt zem neitrāla karoga, tomēr, pieaugot spriedzei tieši Pekinas paralimpisko spēļu mājvietā, IPC mainīja domas un lēma padzīt Krievijas un Baltkrievijas paralimpiešus no sacensībām.

"Strauji saasinoties situācijai, mēs esam nostādīti tādā unikālā un neiespējamā situācijā neilgi pirms spēļu sākuma. Vakar mēs teicām, ka turpināsim uzklausīt, un tas ir tas, ko mēs darām. Pēdējo 12 stundu laikā milzīgs skaits dalībnieku ir sazinājušies ar mums un bijuši ļoti tieši, par ko esmu pateicīgs. Viņi mums ir teikuši, ka, ja mēs nepārskatīsim savu lēmumu, tam, visticamāk, būs smagas sekas uz 2022. gada Pekinas ziemas paralimpiskajām spēlēm. Vairākas nacionālās olimpiskās komitejas – savu valsts valdību, komandu un sportistu vārdā – draud nesacensties," saka IPC prezidents Endjū Pārsons.

Kā norāda IPC, situācija paralimpisko spēļu sportistu ciematā ir tik nokaitēta, ka tiek apdraudēta sportistu drošība.

"Pirmkārt un galvenokārt, mūsu pienākums paralimpiskās misijas ietvaros, kas noteikts konstitūcijā, garantēt un uzraudzīt veiksmīgu paralimpisko spēļu organizēšanu, ir nodrošināt, lai paralimpiskās kustības ietvaros praktizētajā sportā dominē godīgas spēles gars, vardarbība ir aizliegta, tiek nodrošināta sportistu veselība un ievēroti ētikas pamatprincipi. Paturot to prātā un lai saglabātu šo spēļu integritāti un visu dalībnieku drošību, esam nolēmuši atteikt sportistiem pieteikšanos no Krievijas un Baltkrievijas paralimpiskajām komitejām," bilst Pārsons.

Tas ir kārtējais trieciens Krievijai un Baltkrievijai, kuri sportu allaž izmantojuši kā vienu no savas politikas sastāvdaļām. Tādējādi Krievija un Baltkrievija, kas uzsākušas karu Ukrainā, arvien vairāk tiek izstumtas no starptautiskā sporta un ikdienas dzīves.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!