Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka (ERAB) pašlaik Latvijā interesējas par investīcijām vairākos projektos, tostarp jaunajā celulozes rūpnīcā un bankās.
ERAB pirmā viceprezidente Norīna Doila (Noreen Doyle) norādīja, ka īpaši banku interesē hipotekāro kredītu tirgus attīstība. Pašlaik banka ir ieguldījusi līdzekļus "Rietumu bankā", bet Latvijā "joprojām ir vieta privātām bankām".

"Tāpat mums arī ir bijušas daudzas diskusijas par jauno celulozes rūpnīcas projektu, un mēs zinām, ka Latvijas valdība turpina sarunas ar "Metsaliitto". Mēs esam pauduši savu interesi par projektu gan "Metsaliitto", gan valdībai, un, ja tas turpinās attīstīties, mēs turpināsim interesēties par to," uzsvēra ERAB viceprezidente.

Martā ERAB valde nolēma iegādāties 20% " Rietumu bankas" jaunemitēto akciju, kuru iegādē tiks ieguldīti 7,9 miljoni latu. ERAB uzskata, ka ieguldījums kapitālā palīdzēs bankai paplašināt tās darbību, palielināt filiāļu tīklu un korporatīvo klientu kreditēšanu. Turklāt šis projekts palīdzēs izstrādāt modeli, kā palīdzēt tā saucamajām nišas bankām palielināt mazo un vidējo uzņēmumu kreditēšanu, tādējādi sekmējot visas tautsaimniecības attīstību.

Tāpat pausta interese par celulozes projektu, kuru Latvijā gatavojas īstenot Somijas kokrūpniecības koncerns "Metsaliitto". Pašlaik tiek veikts rūpnīcas ietekmes uz vidi novērtējums, pēc kura būs skaidrs, vai projektu īstenos un kādi nosacījumi tam tiks izvirzīti.

Kopējais investīciju apjoms celulozes rūpnīcas celtniecībā ir aptuveni 900 miljoni eiro, un tas būtu līdz šim lielākais investīciju projekts Latvijā. Kopējā rūpnīcas jauda plānota 600 tūkstošiem tonnu celulozes gadā.

Līdz šim ERAB Latvijas projektos ir ieguldījusi 321,018 miljonus eiro (205,5 miljonus latu), bet kopējā šo projektu vērtība pārsniedz vienu miljardu eiro (669,4 miljonus latu).

Jau vēstīts, ka ERAB viceprezidente Latvijā vizītē ieradīsies 9.jūnijā. Kopumā Doilas vizītes Baltijas valstīs ilgs trīs dienas - pēc Latvijas apmeklējuma viņa dosies uz Lietuvu, bet 11.jūnijā noslēgs savu viesošanos Igaunijā.

Doila ir paredzējusi tikties ar Latvijas amatpersonām, lai pārrunātu Latvijas un ERAB tālāko sadarbību. Jāpiebilst, ka "The Wall Street Journal" Norīnu Doilu ir iekļāvis pagājušā gada Eiropas visveiksmīgāko sieviešu uzņēmēju sarakstā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!