Foto: DELFI

Valsts drošības dienests (VDD) ceturtdien, 25. aprīlī, aizturējis prokremlisko blogeri Dmitriju Matajevu, kurš tiek turēts aizdomās par genocīda, noziegumu pret cilvēci, noziegumu pret mieru un kara noziegumu attaisnošanu, zināms portālam "Delfi".

Savukārt nedēļas nogalē Matajevam tiesā piemērots apcietinājums.

Dienestā, neminot personas vārdu, norādīja, ka kriminālprocess pret personu sākts šā gada 26. martā, dienestam videokoplietošanas platformā "TikTok" konstatējot vairākas šīs personas publicētas videouzrunas krievu valodā, kas satur Krimināllikuma 74.1 pantā un 78. panta otrajā daļā minēto noziedzīgo nodarījumu pazīmes.

Persona "TikTok" publicētajās videouzrunās pauda atbalstu Krievijai un tās izvērstajai militārajai agresijai pret Ukrainu, kā arī agresīvi un naidīgi vērsās pret latviešiem un citiem Latvijas iedzīvotājiem, kuri atbalsta Ukrainu.

25. aprīlī dienests veica arī kriminālprocesuālas darbības vienā ar personu saistītā objektā netālu no Rīgas. Kriminālprocesuālo darbību laikā dienests tālākai izpētei izņēma vairākus datu nesējus, personas pierakstus, kā arī apģērbu un citus priekšmetus ar Krievijas un Padomju Savienības simboliku.

Persona nonāca VDD uzmanības lokā jau 2023. gadā saistībā ar agresīviem komentāriem sociālās tīklošanās vietnē "Facebook", kuros pauda atbalstu Krievijai. Aizvadītā gada augustā VDD ar šo personu veica preventīvas pārrunas, brīdinot, ka tās aktivitātes interneta vidē tuvinās noziedzīgiem nodarījumiem, par ko paredzēta kriminālatbildība.

Matajevs pēdējo nedēļu laikā bijis diezgan manāms gan "TikTok", gan "Telegram" platformās, kur dažādos video rullīšos viņš sūdzējies par "valodas genocīdu pret krieviem", kā arī citos veidos izplatījis "izgāzušās valsts naratīvu".

Matajeva "TikTok" kontam ir gandrīz 13 tūkstoši sekotāji, bet skatītākos video fragmentus redzējuši vairāk nekā 250 tūkstoši cilvēku.

Pats Matajevs norādījis, ka ikdienā dzīvo Minskā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!