Foto: Publicitātes foto
Fiziskā slodze un slāpes iet roku rokā, tāpēc rodas jautājums, ko un kad dzert treniņu un sacensību laikā, lai uzņemtais šķidrums būtu palīgs organismam, nodrošinot tā vajadzības, skaidro fiziskās veselības, sporta medicīnas un rehabilitācijas centra "Sporta laboratorija" speciāliste Sandra Rozenštoka

Vai ūdens ir labākais līdzeklis slāpju remdēšanai?
Vispirms jāatceras, ka fiziskas slodzes laikā šķidrumu patērē ikviens no mums, tāpēc tas jāuzņem ir pirms treniņa vai sacensībām, nevis tikai jādomā, ko dzert to laikā. Ir cilvēki, kuri uzskata, ka viņi svīst maz, tāpēc pietiek, ja dzer mazāk, taču īstenībā daudzi nemaz nenojauš, cik patiesībā sviedri izdalās slodzes laikā. Nodarbojoties ar sportu āra apstākļos, jārēķinās, ka daļu sviedru nožāvē vējš, arī vēsāka laikā šķiet, ka šķidrums izdalās mazāk. Taču, kad, piemēram, atbrauc pie mums veikt fiziskās sagatavotības testus, tad nespēj noticēt, cik daudz sviedru izdalījušies un cik slapjš ir ne tikai krekls, bet arī skrejceliņš, jo telpā nav ārējās iedarbības apstākļi, kas šo procesu varētu kavēt. Svīstam mēs visi, tāpēc arī šķidrums jāuzņem visiem. Daudzums varētu būt tik, cik lietojam ikdienā, šim apjomam pievienojot vēl vienu papildus glāzi. Tas varētu būt ūdens, kuru vēl var papildināt ar karoti medus vai citronu, un tad tas dos arī papildus enerģiju, nevis tikai noņems slāpju sajūtu. Arī minerālūdens derētu, bet sulas vajadzētu atšķaidīt attiecībā 1:5, jo citādāk to organisms varētu uztvert kā ēdienu, un tā jau būtu nevajadzīga slodze gremošanas sistēmai.


Kad uzņemt šķidrumu – slodzes laikā vai pēc tās?
Ja treniņš pārsniedz stundu, tad vajadzētu sākt domāt par padzeršanos tā laikā, negaidot beigas. Ja runājam par "Nike Riga Run 2011" sacensībām, tad katram vajadzētu izvērtēt, cik ilgi viņš aptuveni varētu pavadīt savā izvēlētajā distancē. Viens 10 kilometrus veiks varbūt 40-50 minūtēs, bet citam vajadzēs laiku virs stundas, un šiem cilvēkiem vajadzētu padomāt par šķidruma uzņemšanu distances laikā, nevis tikai pēc finiša sasniegšanas. Protams, jāņem vērā arī laikapstākļi, jo karstums jau vien ir papildus slodze organismam, tāpēc kāds malks ūdens vai iepriekš sagatavota dzēriena noderētu arī tiem, kuri iekļautos stundā. Jebkurā gadījumā arī pēc slodzes jāatjauno ķermeņa šķidrums, jo tas palīdzēs atjaunoties, tāpēc atkal vajadzētu izdzert tik, cik jūt vajadzību, un vēl vienu glāzi pa virsu. Vajadzētu dzert pa maziem malkiem, uzņemot šķidrumu pakāpeniski aptuveni pusstundas, stundas laikā pēc slodzes beigām.


Vai ir pamatoti cerēt, ka pirms treniņa vai sacensībām uzņemtais enerģijas dzēriens dos papildus spēkus un ļaus uzlabot rezultātu?
Kādam var arī palīdzēt, taču noteikti nevajadzētu izmēģināt kaut ko jaunu tieši sacensību dienā. Jebkurš enerģijas dzēriens, kuru plānots uzņemt, vispirms jāizmēģina treniņā, lai redzētu organisma reakciju uz to. Tāpat jāpievērš uzmanība, lai to sastāvā nebūtu stimulanti, piemēram, kofeīns, taurīns, efedrīns. Slodzes laikā sirds un asinsrites sistēma tāpat jau strādā pastiprinātā režīmā, tāpēc stimulanti rada lieku slodzi, dzenot sirdi vēl ātrāk, turklāt pastiprināti izsūc enerģijas rezerves, kas organismam noteikti nenāk par labu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!