Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)
Jau 31. maijā Rīgas sirdī – 11. novembra krastmalā – norisināsies 32. "Elkor Rīgas velomaratons", kurā piedalīties plāno vairāki tūkstoši dalībnieki.

Lai labāk sagatavotos lielākajam galvaspilsētas velonotikumam, kompānija "Amway", "Nurilite" komandas patrons Mārtiņš Pļaviņš un Latvijas labākās riteņbraukšanas komandas "Rietumu - Delfin" treneris Toms Flaksis piedāvā desmit vērtīgus padomus ikvienam riteņbraukšanas entuziastam.

Laika apstākļi Latvijā jau labu laiku ir lieliski piemēroti, lai varētu aizvadīt izbraucienus ar velosipēdu. Rīgas un citu Latvijas pilsētu vietas ir pārņēmuši riteņbraucēju tūkstoši, kas ne tikai dodas uz darbu vai mācībām, bet arī gatavojas galvenajam Rīgas gada velonotikumam - "Elkor Rīgas velomaratonam". Bieži vien cilvēki uzdod jautājumus par to kā labāk trenēties, ko ēst un kā pareizi braukt grupā kopā ar vēl vairākiem tūkstošiem dalībniekiem. Pļaviņš un Flaksis dod padomus pirms velomaratona.

Atgādinām, ka šogad ikvienam, kas jebkurā distancē reģistrēsies kā "Nutrilite" komandas dalībnieks, būs iespēja atbalstīt talantīgo Latvijas sportistu Gustavu Pētersīli. Pēc smaga kritiena treniņa laikā Gustavs atlabst no nopietnas traumas. Par katru dalībnieku, kurš pārstāvēs "Nutrilite" komandu, kompānija "Amway" ziedos divus eiro G. Pētersīļa rehabilitācijai.

Izvēlies savu distanci!


Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)
"Elkor Rīgas velomaratonā" ikvienam ir iespēja izvēlēties kādu no trijām distancēm - 15,8 kilometru garo "Amway" ģimenes braucienu, 31,6 kilometru "Spice" tautas braucienu, kā arī 90 kilometru "Dion" sporta braucienu.  Svarīgi saprast savu spēju slieksni, pēc kura arī izvēlēties distanci. "Amway" ģimenes brauciens lieliski piemērots būs tiem aktīvās atpūtas cienītājiem, kuri ikdienā nopietni netrenējās, vai to dara neregulāri. Lai pievarētu "Spice" tautas brauciena distanci, nav jābūt nopietnam sportistam. Pietiks ar labu motivāciju, treniņiem vismaz vienu reizi nedēļā. "Dion" sporta distance jau ir domāta tiem, kas ar riteņbraukšanu nodarbojas regulāri. Šeit līderu vidējais ātrums krietni pārsniegs 40 kilometrus stundā.

Brauc pareizi un droši!


Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)
"Elkor Rīgas velomaratonā" startēs vairāki tūkstoši dalībnieki, kas kopā veidos ļoti iespaidīgu dalībnieku masu. Lai sacensības būtu drošas, brauciena laikā ir jābūt piesardzīgam, jākoncentrējas uz ceļu un apkārt esošajiem, lai nenokristu un nenogāztu citus. Svarīgi ir ievērot savstarpējo pieklājību, parādīt bedres vai citus šķēršļus ceļā un izvairīties no straujiem manevriem - bremzēšanas vai virziena maiņas.

Lai veicamā distance nepārsteigtu, izmēģini!


Foto: LETA
Velomaratonā distances garumi ir dažādi. Pēc izvēlētā brauciena trase nepārsteigtu un nebūtu nepārvarams šķērslis, būtu vēlams vismaz vienu reizi sacensību nedēļā veikt tik pat garu maršrutu treniņa nolūkā. Tas palīdzēs gan morāli, gan arī fiziski būtu gatavam velomaratonam.

Sadali spēkus!


Foto: LETA
Svarīgi ir neizlikt visus spēkus jau pirmajos kilometros. Ja tā nenotiks, varēsi saglabāt enerģiju ilgākam laika posmam. Tad arī galarezultāts un sajūtas būs daudz patīkamākas.

Ēd pareizi pirms starta!


Foto: F64
Lai sagatavotu organismu, svarīgas ir veselīgas brokastis. Nepieciešamos ogļhidrātus nodrošinās makaroni. Brokastu uzturā var lietot arī auzu pārslas, omleti, rīsus un citus ēdienus, kas satur nepieciešamos ogļhidrātus. Svarīga ir arī šķidruma uzņemšana, kas var būt gan tēja, gan negāzēts vai viegli gāzēts ūdens.

Lieto šķidrumu brauciena laikā!


Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)
Ļoti nozīmīga sastāvdaļa savai labsajūtai un arī rezultātam ir šķidruma patērēšanai distances laikā. Braucot ar riteni, tiek patērēta enerģija, tāpat arī cilvēks svīst. Lai kompensētu radušo šķidruma zudumu no organisma ir nepieciešams to uzņemt atpakaļ. Iesakām līdzi ņemt pudeli, kas pildīta ar ūdeni vai sporta dzērienu. Svarīgi šķidrumu lietot regulāri un negaidīt līdz tam, kad radīsies slāpju sajūta.

Atsildies pēc finiša!

Foto: LETA
Uzreiz pēc veiktās distances ir vēlama atsildīšanās. Tas nozīmē nelielā ātrumā ar viegliem pārnesumiem (ātrumiem) pabraukt vēl 10 - 15 minūtes. Atsildīšanās palīdzēs atjaunoties muskuļiem, kā arī vienmērīgi normalizēs pulsu. Ja uzreiz nokāpsiet no riteņa, tad atjaunošanās notiks daudz lēnāk un sajūtas nebūs tik patīkamas.

Lai Tevi nepārsteigtu karstums…

Foto: F64
"Elkor Rīgas velomaratons" notiek vasaras pašā sākumā, kad var būt arī karsti laika apstākļi. Vēlreiz atgādinām par šķidruma lietošanas nozīmi. Karstā laikā ir jādzer bieži, bet ne daudz. Būtu jāizvairās no kofeīnu saturošu produktu lietošanas. Saulē ieteicama ir arī pretiedeguma krēma lietošana, kas ļaus izvairīties no apdegumiem.

Pārbaudi savu braucamo!

Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)
Daudziem dalībniekiem "Elkor Rīgas velomaratons" var būt sezonas pirmās sacensības. Arī ja tā nav, iesakām pārbaudīt sava velosipēda tehnisko stāvokli. Svarīgi ir pārbaudīt spiedienu riepās. Tā kā trase būs tikai pa asfaltu, spiedienam būtu jābūt vismaz trīs atmosfēras. Šosejas velosipēdiem tas var sasniegt pat desmit atmosfēras. Lai būtu drošs brauciens, noteikti arī jāpārliecinās par bremžu darbību. Velosipēdu pārbaudīt varēs arī velomaratona dienā, bet iesakām to darīt laicīgi.

Neaizmirsti ķiveri!

Foto: LETA

Jau vairāk nekā desmit gadus jebkurās Latvijas velosacensībās nepieciešama ir ķivere, kas aizsargā galvu no triecieniem. Aicinām pārbaudīt savu ķiveri, vai tā nav bojāta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!