Foto: Publicitātes foto
Svētdien Bratislavā notiks 2011.gada pasaules hokeja čempionāta finālspēle starp Zviedriju un Somiju – komandām, kuru valstīs nākamos divus gadus notiks pasaules čempionāts.

Spēle sāksies pulksten 21:30 pēc Latvijas laika.

Abas komandas līdz šim pasaules čempionāta finālspēlēs savā starpā tikušās trīs reizes. 1992.gadā, kad pasaules čempionāts risinājās Prāgā un Bratislavā, Somija pirmo reizi savā vēsturē tika pie medaļām, bet finālā ar 2:5 zaudēja Zviedrijai. Pēc trīs gadiem somiem izdevās izcīnīt pasaules čempionu titulu, finālā Stokholmā apbēdinot mājiniekus un uzvarot ar 4:1. Trešo reizi pēc tam komandas savā starpā finālos tikās 1998.gadā Šveicē - toreiz divās finālspēlēs summā Zviedrija uzvarēja ar 1:0 (1:0 un 0:0).

1995.gadā izcīnītais čempionu tituls Somijas hokeja izlasei ir arī vienīgais, bet vēl čempionātos komanda ir izcīnījusi sešas sudraba un trīs bronzas godalgas. Zviedrijas panākumu saraksts ir ievērojamāks - astoņi čempionu tituli, 18 sudraba medaļas un 15 bronzas medaļas.

Ceļā līdz pasaules čempionāta finālam abas komandas izbaudīja gan uzvaru priekus, gan izjuta zaudējuma smeldzi. Piedāvājam lasītājiem ieskatu abu komandu ceļā līdz finālam.

Somijas hokeja izlase

Vārtu guvēji Somijai: Jarko Imonens, Juhamati Altonens, Anti Pilstrēms, Mikaēls Granlunds, Tuomo Rūtu

"Neesmu skatījies, cik dāņiem bija izdevības, bet tās nebija daudz," - Somijas izlases hokejists Tuomu Rūtu.

"Mēs sākumā spēlējām uzmanīgāk, bet, kad uzņēmām ātrumu, mēs spēlējām ļoti labi," - Somijas izlases hokejists Anti Pilstrēms.

2.maijs, Bratislava, Somija - Latvija 3:2 (1:0, 0:1, 1:1, 0:0, 1:0); "bullīšos" 2:0.



Vārtu guvēji Somijai: Jarko Imonens, Niko Kapanens. "Bullīšus" realizēja Jarko Imonens un Miko Koivu.

"Latvija labi aizstāvējās, kā jau to gaidījām, tāpēc esam priecīgi, ka uzvarējām. Labi nostrādāja mūsu vairākuma izspēles, kas ir laba pazīme turnīra turpinājumam," - Mikaēls Granlunds.

"Tāds ir mūsdienu hokejs. Spēles zaudē kļūdu dēļ un pretiniekus var uzvarēt ar labu vairākumu. Jo mazāk kļūdu, jo lielākas tavas izredzes uzvarēt," - Latvijas izlases vārtsargs Edgars Masaļskis.

Vārtu guvēji Somijai: Ansi Salmela

"Smaga spēle, un, nenoniecinot mūsu iepriekšējās spēles, šī bija pirmā tik smaga spēle šeit. To varēja redzēt, jo visi atdeva visus spēkus," - Somijas izlases aizsargs Topi Jākola.

"Viņi zināja mača nozīmīgumu. Viņi gribēja uzvarēt, tāpat kā mēs to gribējām. Mēs spēlējām kā patiešām gribējām, un mūsu vārtsargs [Ondrejs Pavelecs] nospēlēja vienkārši fantastiski," - Čehijas izlases uzbrucējs Martins Havlats.

6.maijs, Bratislava, Vācija - Somija 4:5 (1:1, 3:2, 0:1, 0:0, 0:1); "bullīšos" 2:3.

Vārtu guvēji Somijai: Tuomu Rūtu - 2, Janne Pesonens, Jarko Imonens. Izšķirošo "bullīti" realizēja Miko Koivu.

"Esmu priecīgs, ka spējām uzvarēt, lai gan otrajā periodā bijām zaudētājos ar divu vārtu starpību. Psiholoģiski bija grūta situācija. Labi, ka atguvāmies un bijām pietiekami spēcīgi, lai arī uzvarētu," - Somijas izlases galvenais treneris Juka Jalonens.

"Smaga spēle, visu cieņu pretiniekiem. Viņi ļoti labi nospēlēja. Viņi darbojās ļoti vienkārši, tāds ziemeļamerikāņu stila hokejs tas bija," - Somijas izlases aizsargs Osi Vānanens.

7.maijs, Bratislava, Somija - Slovākija 2:1 (0:1, 0:0, 2:0)

Vārtu guvēji Somijai: Tuomu Rūtu - 2.

"Es tikai nosmējos. Smieklīgi, bet pirmais, par ko iedomājos, bija Grecka teiciens par to kā viņš vēlētos beigt karjeru - ar gūtajiem vārtiem, kad ripa trāpījusi pa Esas Tikanena pēcpusi," Somijas izlases uzbrucējs Tuomu Rūtu par gūtajiem vārtiem, kad ripa rikošeta pret viņa muguru ielidoja vārtos.

"Acīmredzams, ka mums šī ir nozīmīga uzvara. Tā deva mums pārliecību un kļūs nedaudz vieglāk. Šovakar izbaudīsim uzvaras priekus un rīt sāksim domāt par spēli pret Krieviju," Somijas izlases kapteinis Miko Koivu.

Vārtu guvēji Somijai: Miko Koivu, Janne Niskala. "Bullīšus" realizēja Miko Koivu un Jarko Imonens.

"Izskatās, ka "bullīši" mums ir izdevīgi," Somijas izlases treneris Juka Jalonens.

"Viņi gribēja, lai mēs lielāku uzmanību pievēršam Artjuhinam, taču mēs viņam negribējām izrādīt tādu cieņu. Labāk pieskatīt Ovečkinu un Kovaļčuku," Somijas izlases uzbrucējs Tuomu Rūtu.

"Mēs bijām ļoti mierīgi pat brīdī, kad zaudējām. Mēs vienkārši turpinājām cīnīties, un pat daudz nedomājām," Somijas izlases aizsargs Osi Vānanens.

Vārtu guvēji Somijai: Jarko Imonens - 2, Tuomu Rūtu, Jani Lajunens.

"Es saņēmu divas lieliskas piespēles no Granlunda, un man vajadzēja tikai mest. Mēs šo izspēli daudzkārt esam mēģinājuši. Tādā stilā spēlēju arī klubā [Kazaņas "Ak Bars"]," Somijas izlases uzbrucējs Jarko Imonens.

"Viņiem ir ļoti laba vairākuma realizācija un šodien viņi vairākumā guva trīs vārtus. Tas mūs nogalināja," Norvēģijas izlases uzbrucējs Kens Andrē Olimbs.

"Izskatās, ka sākumā bijām pārāk uztraukušies, bet viņu gūtie vārti mūs pamodināja," Somijas izlases uzbrucējs Juhamati Altonens.

Vārtu guvēji: Mikaēls Granlunds, Jani Lajunens, Jarko Imonens.

Spēle, kas iegāja pasaules čempionāta vēsturē ar Mikaēla Granlunda gūtajiem "supervārtiem".

"Tie bija vienkārši tikai vieni gūtie vārti, nekā īpaša. Galvenais bija uzvarēt. Izslidoju labā pozīcijā un vienkārši mēģināju to izdarīt. Nu, sanāca kaut kas neparasts. Bet kopumā mēs ļoti labi aizvadījām maču un pelnīti iekļuvām finālā," Somijas izlases uzbrucējs Mikaēls Granlunds.

"Man patīk spēlēt pret Krieviju, jo tur ir daudzi mani komandas biedri. Bet spēle pret Zviedriju būs vēl īpašāka," Somijas izlases vārtsargs Petri Vehanens.

"Wow!!! Tas ir viss, ko varu teikt. Zināju, ka viņš uz ko tādu ir spējīgs. Viņš jau to bija darījis Somijā, bet nedomāju, ka to viņš darīs pasaules čempionātā," Somijas izlases kapteiņa asistents Lase Kukonens.

"Līdz šim ko tādu biju redzējis tikai "YouTube". Tas bija smieklīgi. Kas viņam pa pārliecību," Somijas izlases uzbrucējs Juhamati Altonens.

Zviedrijas hokeja izlase

Vārtu guvēji Zviedrijai: Patriks Berglunds - 2, Luī Ēriksons - 2.

Norvēģijai tā bija pirmā uzvara pasaules čempionātos pār Zviedriju gan pieaugušo, gan U-20, gan U-18 izlašu līmenī.

"Mēs viņiem ļāvām pārņemt iniciatīvu un paši uzdāvinājām dažas vārtu gūšanas izdevības, kuras viņi realizēja. Tas viņiem deva impulsu, mēs nespējām pārņemt iniciatīvu, un ļāvām viņiem dominēt otrajā periodā," Zviedrijas izlases uzbrucējs Magnuss Pājarvi.

Zviedrijai vārtus guva: Niklass Pērsons -2, Magnuss Pājarvi

"Pirmajā periodā mēs spēlējām vienkārši briesmīgi. Viņiem bija pāris izdevības, un viņi viegli varēja gūt arī divus vārtus. Pēc pirmajiem gūtajiem vārtiem sākam spēlēt savā stilā. Daudz iespējas, vēl vieni vārti, un labi arī pabeidzām spēli," Zviedrijas izlases uzbrucējs Niklass Pērsons.

Vārtu guvēji Zviedrijai: Patriks Berglunds -2, Davids Petrašeks, Markuss Krīgers, Matīass Sjēgrēns, Džimmijs Ēriksons

"Pēdējos divus periodus iepriekšējā spēlē mēs aizvadījām ļoti labi, un tas mūs iedvesmoja šodien. Mums sanāca labs sākums un tā tik turpinājām. Ar katru spēli kļūstam labāki. Zaudējām norvēģiem, bet tad nespēlējām, kā mēs protam. Iepriekšējā un šī spēle ir liels solis uz priekšu. Ceru, ka tā turpināsim," Zviedrijas izlases vārtsargs Viktors Fasts.

"Šeit ir jauna zviedru komanda. Mēs jaunu komandas sistēmu iespēlējām visu sezonu. Uzbrucēji smagi strādā un labi presingo. Mums patīk iegūt ripu, kamēr tā vēl ir pretinieku zonā," Zviedrijas izlases uzbrucējs Davids Petrašeks.

Vārtu guvēji Zviedrijai: Patriks Berglunds, Stafans Kronvals, Roberts Nilsons, Olivers Ekmans Larsons.

"Baigi labā sajūta. Labi nospēlējām. Mēs viņus nelaidām tuvu vārtiem, viņiem metienus nācās izdarīt no tāluma," Zviedrijas izlases vārtsargs Viktors Fasts.

"Vienmēr gribas labi iesākt spēli. Un šodien ar trīs gūtajiem vārtiem jau pirmajā periodā mums tas arī izdevās. Aizvadījām patiešām labu spēli. Katrā spēlē ir jāspēlē un jāstrādā, jāiet un jāizmanto savas iespējas. Un visu laiku jāspēlē ar domu, ka rezultāts ir 1:1," Zviedrijas izlases uzbrucējs Luī Ēriksons.

Vārtu guvēji Zviedrijai: Mikaēls Baklunds -2.

"Ripa pa apmali nonāca pie manis, es to atdevu Kronvalam un liku noprast, ka gribu saņemt atpakaļ. Centos tikai dabūt ripu tīkliņā un par laimi, tas arī izdevās. Mēs labi spēlējām mazākumā. Viņiem vairākumā bija daudz izdevības, bet mēs bloķējām metienus, un vārtsargs teicami nospēlēja. Viņš pasaules čempionātā ir fantastisks," Zviedrijas izlases uzbrucējs Mikaēls Baklunds.

Vārtu guvēji Zviedrijai: Davids Petrašeks, Matīass Tedenbijs

"Iespējams, ka kanādieši ir labākā komanda, nu vismaz "uz papīra". Tāpēc mums smagi bija jācīnās katrā maiņā, lai turētu līdzi šiem puišiem. Viņiem visi piecinieki ir ļoti labi, bet vairākums ir vienkārši satriecošs. Tomēr katra spēle pret kanādiešiem ir prieks," Zviedrijas izlases aizsargs Karls Gunnarsons.

Vārtu guvēji Zviedrijai: Martins Tūnbergs - 2, Patriks Berglunds, Luī Ēriksons

"Pirmajā periodā pārāk nervozējām, bet otrajā periodā, kad guvām pāris vārtus, lietas nokārtojās,"  Zviedrijas izlases vārtsargs Viktors Fasts.

"Mēs jau iepriekš ar šo komandu bijām tikušies un zinājām, ka viņi spēlē ar lielu atdevi. Šoreiz neaizsargājāmies tik labi, kā gribētos. Bija daudz pretuzbrukumu uz mūsu vārtiem, bet arī mēs uzbrukumā labi spēlējām," Zviedrijas izlases galvenais treneris Pērs Mārtss.

Vārtu guvēji Zviedrijai: Patriks Berglunds - 2, Markuss Krīgers, Džimmijs Ēriksons, Mikaēls Baklunds.

"Viņiem bija daudz iespēju, bet šoreiz ripas īstajā pusē bijām mēs. Un mūsu vārtsargs, kā vienmēr, bija lielisks" Zviedrijas izlases uzbrucējs Roberts Nilsons.

Nedrīkst sākt domāt, kad tev iemet vārtus. Tev ir jāturpina strādāt tāpat. Mēs saglabājām savu stilu un bijām pacietīgi, un ātri guvām vairākumā vārtus. Labu komandu pazīme ir tā, ka savu spēli turpina spēlēt visu laiku. Mēs pilnībā realizējām spēles plānu. Mēs daudz viņiem neļāvām vaļības, izņemot viņu otros vārtus, kad kļūdījāmies," Zviedrijas izlases uzbrucējs Magnuss Pājarvi.

"Mēs visu laiku esam teikuši, ka tieksimies pēc zelta, par ko saņēmām kritiku. Daudzi mums neticēja, bet ceru, ka tagad viņi ir sapratuši, ka mēs to domājām patiešām nopietni," Zviedrijas izlases uzbrucējs Davids Petrašeks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!