Foto: DELFI
Lietuvas premjerministrs Andris Kubiļus atzinīgi novērtējis Lietuvā notikušo Eiropas čempionātu (EČ) basketbolā vīriešiem un paudis cerību, ka pēc apmēram desmit gadiem Lietuva kopā ar Latviju un Igauniju varētu organizēt pasaules čempionātu basketbolā.

Kubiļus sarunā ar žurnālistiem pēc valdības sēdes pirmdien atzina, ka ir dzirdējis daudz pozitīvu atsauksmju par EČ basketbolā vīriešiem, kas beidzās svētdien ar Spānijas triumfu, un pauda cerību, ka Lietuva arī nākotnē būs mājvieta pasaules līmeņa basketbola pasākumiem.

"Čempionāts Lietuvā parāda, ka spējam sarīkot augsta līmeņa pasākumus, tādēļ varam sagaidīt, ka mūsu labā basketbola infrastruktūra un izcilās organizatoru spējas noderēs arī nākotnē, lai Lietuvā varam skatīt vairāk pasaules un Eiropas līmeņa basketbola notikumu," norādīja Lietuvas premjers.

"Ir iespējams, ka nākamgad [Lietuvā] notiks olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīrs," pastāstīja Kubiļus un piemetināja, ka par šo jautājumu daudz runāja, svētdien tiekoties ar Starptautiskās Basketbola federācijas (FIBA) prezidentu Ivanu Mainīni.

Tāpat Lietuva nākotnē varot kļūt par atsevišķu EČ posmu mājvietu, teica Kubiļus un piebilda, ka tas, iespējams, varētu notikt 2017.gadā.

"Tāpat formulējam ambīcijas kopā ar pārējām Baltijas valstīm organizēt pasaules čempionātu jau pēc kādiem desmit gadiem," klāstīja Lietuvas valdības vadītājs.

Tomēr Kubiļus uzsvēra, ka čempionāta organizēšanas ieguvumus nevar aprēķināt tikai finansiāli.

"Neesam skaitījuši. Zinām čempionāta organizēšanas izmaksu aplēses, mums noteikti būs iespēja tikties ar organizatoru komiteju un salikt visus punktus uz i. Līdzekļi, kas investēti infrastruktūrā, sporta arēnās, ir būtiski, tomēr tie atmaksājas ne tikai čempionāta laikā, bet var atmaksāties arī citu turpmāku pasākumu laikā. Tādēļ nav lietderīgi aprēķināt tikai finansiālo ieguvumu un grāmatvedības bilanci. Organizējot čempionātu, Lietuva parādīja sevi kā valsti, kas spēj to paveikt. Šāda veikuma vērtību ne vienmēr var aprēķināt naudā," viņš sacīja.

Eiropas čempionāta finālturnīrā Lietuvā startēja 24 valstsvienības, un spēles no 31.augusta līdz 18.septembrim norisinājās sešās Lietuvas pilsētās ‒ Viļņā, Kauņā, Klaipēdā, Šauļos, Panevēžā un Alītā.

EČ finālspēlē Francija piekāpās Spānijai. Bronzas medaļas izcīnīja Krievija.

Lietuvas izlase ierindojās 5.vietā, bet Latvija palika 21.vietā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!