Foto: LETA

Latvijas hokeja izlase otrdien, 14. maijā, pasaules hokeja čempionātā Ostravas grupā izcīnīja trešo uzvaru trīs spēlēs, ar 2:0 (0:0, 2:0, 0:0) pieveicot Kazahstānas valstsvienību. Savu otro spēli pasaules čempionātos aizvadīja Kristers Gudļevskis, kurš atvairīja visus 22 kazahu izdarītos metienus.

Latvijai tā bija trešā uzvara trīs spēlēs, kas ļauj turpināt cīņu par iekļūšanu ceturtdaļfinālā. Jau rīt Latvijai svarīga spēlē cīņā par vietu labāko astotniekā pret Vāciju, kas pagaidām trīs spēlēs guvusi tikai vienu uzvaru, bet pēdējās divās spēlēs zaudējusi ar 1:6 un 1:6.

Gudļevskis ar "sauso" spēli tika atzīts arī par spēles labāko hokejistu Latvijas izlases rindās. Latvijas izlase pa pretinieku vārtiem izdarīja 26 metienus.

Nezaudējam pirmo periodu

Spēles sākumā laba ofensīvu sarīkoja Roberta Bukarta, Oskara Batņas un Renāra Krastenbera maiņa. Arī kazahi mēģināja veidot savus uzbrukumus, izdarot metienus no dažādām pozīcijām un tiekot pie iemetieniem mūsu aizsardzības zonā.Latvija nopelnīja pirmo noraidījumu, kad par turēšanu ar rokām uz divām minūtēm tika noraidīts Jānis Jaks. Kazahstāna izveidoja vairākus bīstamus momentus, bet Latviju glāba Gudļevskis.

Pēc mazākuma izturēšanas mūsu komanda izveidoja vairākus bīstamus uzbrukumus. Mārtiņam Dzierkalam un Kasparam Daugaviņam pusminūtes ietvaros bija lieliskas iespējas izvirzīt Latvijas izlasi vadībā, taču abi spēlētāji ripu raidīja pāri vārtiem. Perioda vidū spēles gaita izlīdzinājās. Abas komandas veidoja uzbrukumus, tiekot arī pie relatīvi labām vārtu gūšanas iespējām. Ja Latviju pievīla precīza metiena trūkums, tad Kazahstānas sapņus par izvirzīšanos vadībā iznīcināja Gudļevskis, kurš vārtos darbojās ļoti pārliecinoši.

Foto: LETA

Aptuveni piecas minūtes līdz pirmā perioda beigām Latvijai otrreiz nācās spēlēt mazākumā, kad par spēles laika vilcināšanu noraidījumu saņēma Roberts Mamčics. Latvija mazākumu izturēja un uzreiz pēc tā atkal sarīkoja vairākus bīstamus uzbrukumus, kuri atkal nevainagojās ar vārtu guvumu. Disciplīna arvien bija lielākā Latvijas problēma pirmajā trešdaļā, jo arī Renārs Krastenbergs atstāja mūsu komandu mazākumā, saņemot divu minūšu noraidījumu par bīstamu spēli ar augsti paceltu nūju. Latvijas mazākuma brigādes turpināja darboties efektīvi, un neitralizēja arī šo viena spēlētāja deficītu. Pirmā trešdaļa noslēdzās ar bezvārtu neizšķirtu, bet Kazahstānai bija pārsvars metienos vārtu rāmī – 9:6.

Eglem pirmais gols karjerā

Otrā perioda sākumā laukumā bija vērojams ātrs un dinamisms hokejs. Latvijas izlase pieļāva vairākas kļūdas piespēlēs, kas noveda pie Kazahstānas pretuzbrukumiem, tostarp divu kazahu spēlētāju izgājienu pret vienu Latvijas aizsargu. Šīs izdevības gan Kazahstāna nespēja izmantot.

Latvijas izlase pirmo izdevību spēlēt vairākumā nopelnīja otrā perioda sestajā minūtē. To mūsējie neizmantoja, turpinoties Latvijas izlases grūtībām vairākumā. Pēc divām minūtēm nevienādos sastāvos spēle atkal atguva ātrā un atklātā hokeja krāsu, abām komandām metoties ātros uzbrukumos un mačam ritot te pie vieniem, te otriem vārtiem, bet uzdevumu augstumos bija abi vārtsargi.

Rezultāts tika atklāts otrā perioda 12. minūtē, kad pēc veiksmīga rikošeta, ripa nonāca uz Roberta Bukarta nūjas, kurš to zibenīgi raidīja starp Kazahstānas vārtu vīra Šutova kājsargiem. Bukartam tie bija otrie vārti šajā pasaules čempionātā. Kazahstāna pēc zaudētajiem vārtiem nenokāra galvas, bet Gudļevskis vārtos turpināja rādīt ļoti kvalitatīvu sniegumu, aukstasinīgi atvairot bīstamus kazahu metienus.

Latvijas izlases pārsvaru dubultoja Haralds Egle, kurš pretinieku aizsardzības zonā ar roku pārtvēra pa gaisu raidītu ripu un ar ļoti skaistu metienu to raidīja tālajā, augšējā vārtu stūrī. Tie uzbrucējam bija pirmie vārti pasaules čempionātos. Atpūtā Latvija devās vadībā ar rezultātu 2:0. Otrajā trešdaļā mūsu hokejisti arī pārņēma vadību metienos vārtu rāmī, šajā statistikas rādītājā esot priekšā kazahiem ar 20:16.

Foto: IIHF

Gudļevskis+aizsardzība=uzvara

Trešā perioda sākums bija saraustīts un spēle bieži tika apturēta. Latvija trešdaļas sākumā ceturto reizi nonāca mazākumā, kad Miks Indrašis saņēma divu minūšu noraidījumu par klupināšanu. Mūsu komandas mazākuma brigādes gan atkal izrādījās spēcīgākas par Kazahstānas vairākumu.Kazahstāna trešajā periodā daudz vairāk kontrolēja ripu un veidoja vairāk uzbrukumu. Latvijas izlase šķietami vairāk "nosēdās" aizsardzībā, taču darīja to visai efektīvi un laikus spēja neitralizēt vairumu no pretinieku uzbrukumiem. Tiesa, vienu no Kazahstānas metieniem apturēja vārtu stabs, Latvijai mazliet pasīvi nospēlējot savā zonā un dodot pretinieku hokejistiem iespēju mest no ļoti labas pozīcijas.

Foto: IIHF

Ja otrajā periodā bija vērojams ātrs "turp un atpakaļ" hokejs, tad trešā trešdaļa aizritēja pragmatiskāka hokeja zīmē. Latvija neitrālajā zonā veidoja tā saucamās "lamatas", cenšoties nepieļaut Kazahstānas ātru ieiešanu mūsu aizsardzības zonā.Mazāk nekā piecas minūtes līdz perioda beigām lieliska iespēja gūt vārtus radās vienam no Kazahstānas līderiem Mihailisam, kurš viens pats izskrēja pret Gudļevski, taču mūsu vārtsargs tvēra viņa raidīto ripu, izceļoties ar kārtējo efektīgo "seivu" šajā mačā. Atlikušo spēles laiku mūsu hokejisti izcili darbojās aizsardzībā, pat neļaujot Kazahstānas komandai iesākt uzbrukumu un nomainīt vārtsargu pret sesto laukuma spēlētāju.

Portāls "Delfi" piedāvāja mača teksta tiešraidi.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!