Foto: IIHF

Latvijas hokeja izlase otrdien, 21. maijā, pasaules čempionātā Ostravā izšķirošajā spēlē cīņā par iekļūšanu ceturtdaļfinālā ar 3:6 (0:2, 1:1, 2:3) zaudēja ASV un neiekļuva izslēgšanas turnīrā.

Latvija līdz ar to izcīnījusi devīto vietu pasaules čempionāta kopvērtējumā, Ostravas grupā paliekot piektā. Lai iekļūtu ceturtdaļfinālā, Latvijai pamatlaikā bija jāuzvar ASV un jācer, ka Slovākija pamatlaikā zaudēs Zviedrijai.

Par labāko spēlētāju mačā mūsējo rindās atzina Robertu Mamčicu. ASV izlase izdarīja vairāk metienus vārtu rāmī – 43:30.

Vēl viens "sausais" pirmais periods

Pirmie vārti nebija ilgi jāgaida – pēc ātras pārejas no aizsardzības uzbrukumā amerikāņi izskrēja izgājienā četri pret divi. Kols Kaufīlds ar piespēli labā pozīcijā atrada Breidiju Tkačaku, kurš ar izcilu metienu vārtu augšējā stūrī pārspēja Gudļevski.

Aptuveni minūti vēlāk Latvijas izlases aizsargi pilnīgi brīvu savu vārtu priekšā atstāja ASV hokejistu Esīmontu – viņš izdarīja vairākus metienus, kuri nebija precīzi, bet atlēkušo ripu pirmais savāca Gavins Brindlijs, raidot to vārtos. Latvijas treneru štābs pieprasīja izaicinājumu, argumentējot, ka Gudļevskis tika neatļauti traucēts. Tiesneši Latvijas redzējumam piekrita un vārtus neieskaitīja. Pēc ASV neieskaitītajiem vārtiem Latvijas izlase sāka spēlēt pārliecinošāk, vairāk devās uzbrukumos un izdarīja metienus pa amerikāņu vārtiem. Ar pārāk bīstamiem metieniem Latvijas komanda Lindgrena vārtus gan neapdraudēja. Pirmo iespēju spēlēt vairākumā šajā mačā nopelnīja ASV, kad uz divām minūtēm tika noraidīts Rihards Bukarts. Šo viena vīra deficītu Latvija spēja izturēt.

Foto: LETA

ASV kopumā bija liels pārsvars un Gudļevskim vairākkārt nācās glābt mūsu izlasi no vārtu zaudējuma. Pirmā perioda 14. minūtē pēc vēl vienas pozicionālas Latvijas aizsargu kļūdas Verenskis panāca 2:0 ASV labā. Uzbrukumā mūsējiem bija maz laika, jo ASV ļoti aktīvi spēlēja aizsardzībā. Latvijas izlase metienus izdarīja pie pirmās izdevības, bieži tos veicot no zilās līnijas. Lindgrens ar tiem tika galā, taču viņam tas ne vienmēr padevās bez grūtībām.

Pirmās trešdaļas pašā noslēgumā noraidījumu nopelnīja Verenskis. Latvija vairākumā faktiski nepavadīja nevienu sekundi, jo iemetienā Kaspars Daugaviņš nopelnīja noraidījumu par spēles laika vilcināšanu. Atpūtā abas komandas devās pie rezultāta 2:0 ASV labā. Savienoto Valstu hokejisti pirmajā periodā izdarīja vairāk metienus vārtu rāmī – 18:8.

Bukarta divi stabiņi

Otrā perioda sākumā ASV atkal metās uzbrukumos un Gudļevskim atkal nācās iesaistīties mačā, lai glābtu mūsu komandu no vārtu zaudējuma. ASV izdarītais spiediens vainagojās ar iegūtu vairākumu, kuru Savienoto Valstu komandai izdevās realizēt – ar precīzu metienu izcēlās Kaufīlds. Latvijas izlase nepadevās – Krastenbergs vienu minūti vēlāk ar ļoti skaistu metienu pretuzbrukumā raidīja ripu virs Lindgrena pleca un vienus vārtus atguva.

Turpmākajās minūtēs laukumā valdīja ļoti ātrs un dinamisks hokejs, mačam norisinoties te pie vieniem, te otriem vārtiem un abām komandām izveidojot relatīvi labus vārtu gūšanas momentus. Latvija nonāca milimetru attālumā no otro vārtu gūšanas, kad pēc Roberta Bukarta metiena ripa trāpīja pa vienu stabiņu, pēc tam noslīdēja pa vārtu līniju un atsitās pret otru stabiņu…Neilgi pēc tam mūsējiem bija iespēja spēlēt vairākumā, taču tāpat kā lielākā daļa vairākumu šajā turnīrā, arī šo mūsu komanda izmantot nespēja.

Foto: LETA

Uzreiz pēc tam vairākumā iespēja spēlēt bija ASV, taču arī pretinieki viena vīra pārsvaru neizmantoja. Nedisciplinēta spēle Ostravas arēnā turpinājās, un šoreiz ar to izcēlās amerikāņi, dažu sekunžu laikā nopelnot uzreiz divus noraidījumus un paliekot trijatā pret pieciem. Mūsējo vairākuma izspēles atkal bija vājas un izdevība samazināt vārtu deficītu līdz minimumam palika nerealizēta. Pēc otrās trešdaļas Latvijai joprojām bija divu vārtu deficīts.

Cerība mirst pēdējā

Noslēdzošā trešdaļa Latvijai sākās briesmīgi – jau pēc 15 nospēlētām sekundēm Mets Boldijs panāca 4:1 ASV labā. Nākamajās minūtēs uzbrukumos aktīvi devās abas komandas. Perioda piektajā minūtē Latvijas labā vienus vārtus atguva Eduards Tralmaks. Dažas sekundes vēlāk metienu no zilās līnijas izdarīja Roberts Mamčics un ripa ielidoja vārtos. Pēc šī "nokdauna" ASV pieprasīja pusminūtes pārtraukumu. Spēles turpinājums bija ļoti saraustīts, bet vairāk uzbruka amerikāņi. Pēc Latvijas izlases kļūdas savā zonā Kaufīlds no aizvārtes izslidoja vārtu priekšā un ar ļoti skaistu metienu augšējā stūrī guva piektos vārtos amerikāņu labā.

Latvija pēc tam neizmantoja vēl vienu vairākumu, lai ātri zaudētos vārtus atgūtu. Šajā periodā spēle kļuva fiziskāka, bija daudz asumu un "saplūkšanās" starp abu komandu spēlētājiem. Nepilnas četras minūtes līdz spēles beigām Latvija nopelnīja vēl vienu iespēju spēlēt vairākumā. Harijs Vītoliņš pieprasīja pusminūtes pārtraukumu. Mačam atsākoties, Gudļevskis uzreiz tika nomainīts pret sesto laukuma spēlētāju, un Latvijas izlasei bija divu spēlētāju pārsvars. Šī taktika augļus neatnesa, ASV izlasei efektīvi darbojoties mazākumā un Latvijas komandai pat nespējot ieiet pretinieku zonā.

Foto: IIHF

Nepilnu minūti līdz mača beigām Farabī tika ieskaitīts gols, kad Latvijas vārti joprojām bija tukši – Jaks kavēja amerikāņu spēlētāju brīdī, kad viņš jau grasījās raidīt ripu Gudļevska pamestajos vārtos. Tā arī Latvijas izlasei noslēdzās šā gada pasaules čempionāts – 3:6 zaudējums ASV.

Portāls "Delfi" piedāvāja mača teksta tiešraidi.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!