Foto: LETA

Šā gada pasaules hokeja čempionāts komandu sastāvu ziņā uzskatāms par spēcīgāko aizvadītās desmitgades laikā, sporta raidījumā "Bufete" uzsvēra Latvijas izlases aizsargs Ralfs Freibergs. Hokejists arī komentēja to, kādēļ izteica popularitāti iemantojušo frāzi: "Latvijā ir viena valoda".

Jau ziņots, ka Latvijas hokeja izlase 2024. gada pasaules čempionātā ierindojās devītajā vietā, nespējot izkļūt no savas apakšgrupas un neiekļūstot ceturtdaļfinālā. Tas nozīmēja, ka pērnā gada sensacionālo panākumu – bronzas medaļas – šoreiz atkārtot neizdevās.

Jautāts par to, kas bija galvenie iemesli tam, kādēļ šis turnīrs neizvērtās tik sekmīgs kā iepriekšējais, Freibergs uzskaitīja vairākus iemeslus. Kā galveno hokejists izcēla konkurentu spēku: "[Šis bija] Desmitgades spēcīgākais pasaules čempionāts pretinieku ziņā." Tāpat Freibergs atgādināja, ka šogad Latvijas izlasei nevarēja palīdzēt vairāki vadošie spēlētāji, kas nozīmēja, ka šā gada turnīrā mūsu komandu nācās pārstāvēt lielam debitantu skaitam.

Freibergs arī norādīja, ka pasaules hokejā šobrīd ir audzis visu komandu līmenis, kas katras uzvaras izcīnīšanu padara par arvien sarežģītāku uzdevumu. "Mēs ejam uz ceturtdaļfinālu, bet mums ir tas mazais mērķis uzvarēt tās [nosacīti vājākās] komandas – mēs pret tām nevaram taupīt spēkus (..) Hokejs, paskatoties uz to, kas notika čempionātā, ir tik līdzvērtīgs." "Austrieši šogad bija čempionāta pārsteigums. Pēdējā spēle [Austrija pārsteidzoši zaudēja Lielbritānijas komandai] – mēs redzējām, kas tajā spēlē notiek, mēs bijām pārsteigti, ka komanda, kas visas spēles ir zaudējusi, vienalga uzvar spēcīgāku komandu," klāstīja hokejists.

Par vienu spilgtākajiem momentiem šajā pasaules čempionātā Freibergam gan kļuva ar hokeju nesaistīts notikums. Pēc mača ar ASV izlasi hokejists televīzijas intervijas noslēgumā pateica vārdus: "Latvijā ir viena valoda."

Šī frāze izskanēja saistībā ar sabiedriskā medija plāniem Eiropas Parlamenta priekšvēlēšanu debates rīkot arī krievu valodā. LTV paziņojusi, ka no šī plāna ir atteikusies, taču ideja par debatēm krievu valodā bija izraisījusi asas diskusijas un lielas sabiedrības daļas kritiku.

Komentējot savu publiski pausto frāzi, Freibergs norādīja, ka par šo jautājumu bija domājis arī iepriekš: "Manī tas iekšā sēdēja, es sekoju līdzi notikumiem, kas notiek Latvijā (..) Mani "uzvelk" lietas, kam Latvijā būtu jābūt pašsaprotamām. Vistrakākais ir tas, ka ir cilvēki, kas pilnā nopietnībā saka pretējo. Un tas "uzvelk"."

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!