Foto: F64

Lai arī esam izsapņojuši sapni par ceturtdaļfinālu pasaules hokeja elitē, čempionāta pēdējais mačs atmiņā paliks daudziem. Gan ar sāpīgo zaudējumu amerikāņiem, gan aizsarga Ralfa Freiberga patriotisko frāzi jau pēc mača. Viņa sacītais aplidojis sociālos tīklus un izpelnījies cieņas apliecinājumus no daudziem latviešiem, turklāt ne tikai hokeja faniem.

Pēc Latvijas izlases zaudējuma ASV valstsvienībai ar rezultātu 3:6 Freibergs sniedza interviju Latvijas Televīzijai. Sniedzis savu ieskatu mačā un pasaules čempionātā kopumā, Freibergs ieskatījās kamerā un piebilda: "Latvijā viena valoda!" To pateicis, sportists devās prom.

LTV žurnālists Dāvids Ernštreits, kurš Ostravā atspoguļo Latvijas hokejistu gaitas, sociālajos tīklos atklāj, ka Freibergs pēc vienas no spēlēm atteicies runāt ar LTV. Freibergs atteikumu pamatojis tieši ar sabiedriskā medija vēlmi rīkot politiķu debates ne valsts valodā.

Īsā un ātri nobērtā hokejista frāze kļuvusi ļoti populāra latviešu lietotajos sociālajos tīklos. Tā, piemēram, politiķis Māris Mičerevskis atzīmē, ka ne tik sen Latvijas hokeja izlasi galvenokārt veidoja krieviski runājoši sportisti, savukārt pašreizējo tās sastāvu veido latviešu puiši, tāpēc Freiberga frāze ir zīmīga.

Vēl kāds notrausis putekļus no varen sena humoršova "Savādi gan" fragmenta, kurā tika parodēts izcilais hokejists Oļegs Znaroks un viņa runas maniere. Jāteic, ka leģendārais video soctīklos uzmirdz katru gadu no jauna.

Vairāki desmiti "iksotāju" uzver, ka lepojas ar Ralfa Freiberga pausto, jo demonstrēt mugurkaulu šobrīd tik kutelīgajā valodas jautājumā esot būtiski. Turklāt viņš to izdarījis nācijai svarīgā notikumā – pasaules hokeja čempionātā, pavasara lielākajos sporta svētkos.

Kā zināms, šobrīd asas diskusijas gan sabiedrībā, gan politikas arēnā noris ap krievu valodas lietojumu sabiedriskajos medijos, tostarp drīzumā gaidāmajām Eiropas Parlamenta vēlēšanu debatēm.

33 gadus vecais aizsargs Freibergs septiņās šī gada pasaules čempionāta spēlēs izcēlās ar vieniem vārtiem un vienu rezultatīvu piespēli, kā arī nopelnīja sešas soda minūtes.

Latvijas hokeja izlase mājup atgriežas trešdienas, 22. maija, vakarā.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!