Foto: F64

Jaunais Latvijas hokeja izlases galvenais treneris Leonīds Beresņevs pie valstsvienības stūres stājas trešo reizi, bet jau par 10 gadiem pieredzējušāks. Viņam uzticēts komandu sagatavot 2016. gada pasaules čempionātam Maskavā, ko daudzi uzskata par vienu no smagākajiem un grūtākajiem turnīriem, turklāt gan paša trenera, gan Latvijas Hokeja federācijas (LHF) mērķis ir saglabāt vietu pasaules hokeja elitē.

Latvijas hokeja izlases trenera posteni Leonīds Beresņevs pieņem ar labi padarīta darba sajūtu - viņa vadībā Latvijas U-20 komanda pagājušā gada nogalē atgriezās pasaules čempionāta elites divīzijā. Vairākus no junioru komandas spēlētājiem Beresņevs redz arī pieaugušo izlasē. "Ir, ir labi spēlētāji [U20 izlasē]. Man bija laiks viņus novērtēt gan treniņu procesā, gan spēlēs un tur ir kvalificēti jaunie spēlētāji. Bet ir vajadzīgs laiks - nevar uzreiz paņemt 10 juniorus uz pieaugušo komandu un gaidīt, ka viņi uzreiz spēlēs. Tas, ka ir puiši, kas pēc diviem trim gadiem varēs nomainīt izlases veterānus, ir viennozīmīgi!" portālam "Delfi" atzina treneris.

Reālistiski Beresņevs runā par iespēju valstsvienībā nonākt kādam no Latvijas hokeja virslīgas čempionāta spēlētājiem, uzsverot, ka viss ir pašu rokās. "Man ir, ar ko salīdzināt un uzskatu, ka pirms dažiem gadiem līmenis Latvijas čempionātā bija augstāks," saka Beresņevs. "Varbūt man būs iespēja kādu uzaicināt, es tagad paskatīšos čempionāta "play-off" spēles, bet nevar solīt, ka viņi būs pamatsastāvā. Ja kādu pasauksim uz treniņnometni, viss būs atkarīgs no paša hokejista, no viņa darba, cenšanās iekļūt izlasē."

Darbu ar komandu Beresņevs plāno sākt marta nogalē, un viņa rīcībā būšot "ļoti plašs kandidātu saraksts", no kuriem treneris gaida ne tikai profesionālu attieksmi laukumā un treniņu procesā, bet arī attiecīgu attieksmi pret savas valsts izlasi: "Plānoju, ka marta beigās pakāpeniski uzsāksim treniņu darbu, uzaicinot spēlētājus, jo pagaidām man ir ļoti plašs kandidātu saraksts. Viss būs atkarīgs no tā, kad hokejisti atbrīvosies no darba klubos."

Runājot par atgriešanos darbā ar pieaugušo izlasi, Beresņevs atzīst, ka tagad ir daudz vairāk pieredzējis kā treneris, kurš spējis sevis vadītās komandas aizvest līdz svarīgām uzvarām. "Man bija pārtraukums, kura laikā daudz ko esmu pārdomājis, daudz ko esmu mainījis, tas ir likumsakarīgi, ja cilvēks strādā un uz kaut ko tiecas," viņš saka. "Junioru izlasi trīsreiz esmu aizvedis līdz zelta medaļām, divreiz ievedu spēcīgākajā elites divīzijā un vienreiz uzvarējām kvalifikācijas turnīrā, kurā spēlējām ar Kazahstānas, Slovākijas, Baltkrievijas jauniešiem, tas bija nopietns turnīrs. Divreiz esmu vadījis Latvijas izlasi, tā kā man ir arī pasaules čempionāta pieredze. Tagad ir citādāk nekā 1997. gadā, kad es 37 gadu vecumā aizbraucu uz Somiju, kur visa valsts dzīvoja un "elpoja" hokeju, man tas bija ļoti smags brīdis, bet nu jau es esmu kļuvis pieredzējušāks gan vecuma ziņā, gan hokeja uztveres ziņā."

Neko kardināli jaunu Latvijas izlases spēlē Beresņevs gan nesola ieviest. "Centīsimies vairāk spēlēt aizsardzības hokeju, jo mums ir grūti cīnīties ar tādām komandām kā Krievija, Zviedrija, Čehija. Ja es jums teikšu, ka spēlēsim aktīvu hokeju, es mānītos," viņš pasmaida. "Galvenais ir spēlēt ar labu pašatdevi, un pirmajā vietā ir kolektīvs. Būs kolektīvs - būs spēle. Būs gūti vārti un mazāk ielaistu ripu."

"Taktika mums paliek nemainīga - uzvarēt pēc iespējas vairāk spēlēs! Ja mēs gūsim par vieniem vārtiem vairāk kā pretinieks, tas nozīmē, ka mūsu taktika un psiholoģija ir pareiza," piebilst treneris. "Līderi izlasē jau gadiem nemainās. Es neko jaunu neatklāšu. Tie, kuri ir līderi, tādi arī paliks. Svarīgi ir sapulcināt ap viņiem domubiedrus, kas viņiem palīdzēs nest šo smago līderu nastu!"

Par savu personisko uzdevumu un mērķi Beresņevs jokojot nosauc pasaules čempionāta medaļas. "Varbūt kādreiz šis sapnis piepildīsies, kāpēc lai ne šogad?" viņš saka, tai pašā laikā nenoliedzot, ka Latvijas izlases veidošanā vēl ir ne mazums grūtību. "Problēmas ir, es tās redzu. Nenolaižu rokas un uzskatu, ka viss būs atkarīgs no hokejistiem pašiem, no viņu sagatavošanās pasaules čempionātam, fiziskās kondīcijas, psiholoģiskās gatavības. Spēlēt viņi prot un var. Tikai vajag nedaudz varbūt pārskatīt sevī pašā kaut ko, mainīt attieksmi pret izlasi. Tas patriotisms, par ko runāja federācijas prezidents, ir jāattīsta, jo tas ir kaut kur pazaudēts. Jutu to jau jauniešu izlasē. Es šim jautājumam veltīju uzmanību, gatavojoties čempionātam, jo patriotisms ir jāaudzina no mazotnes, nevis tikai tad, kad hokejists ir jau nonācis līdz pirmajai izlasei. Nezinu, kāpēc jauniešos nav šā partiotisma. Varbūt tas jāpajautā pašiem spēlētājiem. Es uzskatu, ka tas dod ļoti lielu stimulu spēlēt."

Leonīds Beresņevs gandrīz nedēļu ir Latvijas izlases galvenā trenera amatā - vai jau ir sācis domāt kā valstsvienības vadītājs, analizēt gaidāmo pasaules čempionātu no šāda skatu punkta? "Šīs trīs dienas esmu nedaudz pārdomājis," viņš atzīstas. "Ar divām komandām - Dāniju un Šveici - mēs tiksimies jau sagatavošanās posmā, pārējās - Zviedriju, Krieviju, Čehiju - es labi zinu. Manuprāt, mums ir labvēlīgs PČ kalendārs, jo pirmās trīs spēles ir tieši ar šīm spēcīgajām komandām un pēc tam sākas posms ar izlasēm, ar kurām - nav ko tur liegties! - reāli varam cīnīties, spēlēt un uzvarēt. Svarīgākais būs saglabāt komandas garu pēc smagajiem mačiem!"

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!