Foto: Sputnik/Scanpix
Krievijas hokeja zvaigzne Artēmijs Panarins, kurš šovasar noslēdza 81,5 miljonu dolāru vērtu līgumu ar Nacionālās hokeja līgas (NHL) klubu Ņujorkas "Rangers", intervijā ar žurnālistu Vsemu Golovinu asi kritizēja Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu un viņa režīmu.

"Visas gudrās galvas jau pametušas Krieviju," intervijā, kas publicēta sociālajā tīklā "Youtube", teica Panarins. "Tā tam nevajadzētu būt."

27 gadus vecais hokejists dzimis Čeļabinskas apgabala pilsētā Korkinā, un līdz 2015. gadam spēlēja Kontinentālā hokeja līgā (KHL), pārstāvot Čehovas "Vitjazj", Kazaņas "Ak Bars" un Sanktpēterburgas SKA. Tad viņš pārcēlās uz Ziemeļameriku, kur spēlēja Čikāgas "Blackhawks" un Kolumbusas "Blue Jackets", bet nākamo sezonu pavadīs "Rangers".

"Man sāpīgākais jautājums ir tas, ka šeit nav likumu. Mums nav likumu, kas regulētu lielās kompānijas. Viss ir pērkams. Man tas nepatīk. Parastie cilvēki no tā cieš. Tāpat arī nav vārda brīvības, jo nedrīkst teikt negatīvo," sacīja Panarins. "Man patīk cilvēki Krievijā. Jā, viņi dažreiz ir dusmīgi, bet es varu viņus saprast. Viņi dzīvo tādā vidē. Visi ir nostādīti pret pārējo pasauli."

Panarins neslēpa, ka viņš kādreiz atbalstīja Putinu, taču viņš to darīja, jo neinteresējās par politiku. "Nebija tā, ka es aizbraucu uz Ameriku un tiku apgaismots. Man vajadzēja aptuveni divus gadus, līdz es nodomāju, ka Krievijā kaut kas nav kārtībā. Man radās sajūta, ka vasaras beigās vēlos atgriezties Amerikā."

Panarins skaidroja, ka viņš sācis vērot Krievijas opozīcijas ziņu kanālus "Dožd" un "Eho Moskvi", kā arī sekojis Alekseja Navaļnija gaitām. "Nav jābūt ļoti gudram, ir tikai jāspēj pieņemt cits viedoklis. Ja es 24 stundas no vietas skatītos "Rossija 1" kanālu, tad arī teiktu, ka visa pārējā pasaule ir velni, izņemot mūs," skaidroja hokejists.

Panarins uzskata, ka Putins vairs nesaprot, kas ir labi un kas ir slikti. "Viņam vairs nav viegli prātīgi izvērtēt situāciju. Viņam apkārt ir daudz cilvēku, kuri ietekmē viņa lēmumu. Ja viņam 20 gadus apkārt ir cilvēki, kuri saka, ka viņš dara lielisku darbu un ir lielisks cilvēks, tad, protams, Putins vairs neredzēs savās kļūdas. ASV prezidentam ir divi četru gadu termiņi. Viņš izdara kaut ko labu savai valstij, nav palicis resns un pamet amatu bez brēkas," savu viedokli pauda Panarins. "Putins pie varas ir gandrīz 20 gadus, un mēs neesam redzējuši nevienu jaunu likumu. Viņš tur sēž pārāk ilgi, viņš nevienu citu nelaiž pie varas."

"Es to nesaku, lai gūtu kādu labumu sev. Es vēlos, lai cilvēki dzīvotu labāk, lai skolotājiem un ārstiem būtu labākas algas. Es nevēlos, lai balerīnas (Putina atbalstītāja Anastasija Voločkova) saka, "Ja jums šeit nepatīk, jūs varat doties prom." Tas ir neprāts," viņš sacīja.

Panarina viedoklis krasi atšķiras no citas NHL zvaigznes Aleksandra Ovečkina, kurš paudis atbalstu Putinam. Ovečkins 2017. gadā izveidoja sabiedrisko kustību Krievijas prezidenta atbalstam, saucot to par "Team Putin" jeb "Putina komandu". Kremlis hokejistam izteica pateicību par atbalstu.

"Mūsu kļūda ir tā, ka mēs pret viņu izturamies kā pret Supermenu. Taču viņš ir tāds pats kā mēs. Viņš ir parasts cilvēks. Jā, lai kļūtu par prezidentu ir jābūt gudram un apgaismotam, taču mūsu kļūda ir tā, ka mēs domājam, ka nav neviena labāka par Vladimiru Vladimiroviču. Tas ir nonsenss. Cik miljoni šeit dzīvo? Nav šaubu, ka kāds ir labāks," uzsvēra Panarins.

"Es neesmu Amerikas aģents. Esmu redzējis, kā lietas notiek citā valstī un vēlos, lai mēs kaut ko, piemēram tiesiskumu, pārņemtu un ieviestu pie sevis. Vēlos, lai cilvēki varētu teikt to, ko domā, veidot mazos biznesus bez citu iejaukšanās un tā tālāk," teica hokejists.

Panarins savā NHL karjerā spēlējis Čikāgas "Blackhawks" un Kolumbusas "Blue Jackets", un 322 spēlēs ticis pie 320 rezultativitātes punktiem. Aizvadītajā sezonā "Blue Jackets" rindās viņam 28 vārti un 59 piespēles.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!