Foto: DELFI

Latvijas basketbola izlase 2013.gada Eiropas čempionāta otrā posma E grupas spēlē, pateicoties lieliskai tālmetienu realizācijai, ar rezultātu 85:51 (24:11, 18:11, 23:10, 20:19) sagrāva Ukrainas valstsvienību. Tā Latvijai ir pārliecinošāka uzvara Eiropas čempionātos.

Punktu guvēji Latvijas izlasē: Kristaps Janičenoks 14, Rihards Kuksiks 13, Mārtiņš Meiers 11 (10 atlekušās bumbas), Mareks Mejeris 8, Jānis Strēlnieks 8 (7 atlekušās bumbas), Dairis Bertāns 7 (7 rezultatīvas piespēles), Jānis Blūms 6, Kaspars Bērziņš 6, Armands Šķēle 6, Andrejs Šeļakovs 4,Jānis Bērziņš 2, Rolands Freimanis 0.

Ukrainas izlasē 12 punktus guva Sergijs Gladirs, bet pa 7 punktiem guva Jūdžins Džeters un Vjačeslavs Kravcovs, kuram arī sešas atlekušās bumbas.

$d_id=87; include '/www/htdocs/sport/includes/projects/eurobasket2013/eb2013star.inc' ?>

Latvijas pirmajā uzbrukumā šajā spēlē Kaspars Bērziņš aizmeta garām tālmetienu, bet otrā laukuma galā Šeļakovs bloķēja pretinieku. Tomēr rezultātu pirmie atklāja Ukraina, kad precīzs no pustālās distances bija Džeters. Latvija pirmajos uzbrukumos meta tikai tālmetienus, un ar ceturto mēģinājumu Bertāns trāpīja (3:2). Pēc ukraiņu kļūdās uzbrukumā K.Bērziņš apspēlēja pretinieku zem groza, bet Janičenoks iemeta tālmetienu. Arī Ukrainai nākamajā uzbrukumā izdevās tālmetiens, taču Strēlnieks atbildēja ar to pašu (11:5). Džeters un Šeļakovs apmainījās ar metieniem no tuvas distances, bet tad laukumā uz maiņu nākušais Meiers realizēja vienu no diviem soda metieniem. Pēc Blūma tālmetiena Latvijai bija jau 10 punktu pārsvars (17:7), taču Gladirs uzreiz trīs punktus atspēlēja. Kvavcovs ukraiņiem iemeta vienu no diviem sodiņiem, Šķēle skaisti guva divus punktus Latvijai, bet Kuksiks izcēlās ar tālu trīspunktu metienu (22:11). Pirmā ceturtdaļā noslēdzās ar Meiera diviem punktiem pēc Blūma piespēles – 24:11.

Otrajā ceturtdaļā pirmos punktus guva ukrainis Kravcovs, tikmēr Latvijas uzbrukumā Meiers divas reizes izcīnīja atlekušo bumbu uzbrukumā un Šķēle divus punktus atspēlēja. Pēcāk Kravcovs atkal guva divus punktus, bet aizmeta garām piešķirto sodu, savukārt mirkli vēlāk Latvijai divus punktus no pustālās distances guva Kuksiks (30:15). Turpinājumā Ukraina turpināja paļauties Kravcovu, kurš divus punktus guva ar "slam dunk", taču sodu atkal aizmeta garām. Latvijai uzbrukums bija nedaudz iestrēdzis, Gladirs realizēja divus sodiņus, tomēr Janičenoks tika atstāts pilnīgi brīvs uz tālmetiena līnijas un viņš nepievīla. Arī nākamajos Latvijas uzbrukumos Janičenoks "uguņoja", iemetot vēl divus trīspunktniekus. Rezultāts pēc šīm epizodēm bija 38:19. Strēlnieks caurgājienā vēl vairāk palielināja Latvijas pārsvaru. Ukrainas spēlētājs Korņijenko guva divus punktus ar sodu, bet Bērziņš brīdi vēlāk arī guva punktus. Pirmais puslaiks noslēdzās ar Bērziņa nesekmīgu tālmetienu un ar rezultātu 42:22.

Pirmie uzbrukumi otrajā puslaikā bija neveiksmīgi, bet tad Džeters iemeta pustālo un nopelnīja sodu, kuru realizēja. Šeļakovs uzreiz tika atstāts brīvs groza apakšā, gūstot punktus, bet sekojošajā ātrajā uzbrukumā Blūmam trīs punkti. Ukrainai izdevās iemest vienu no diviem soda metieniem, Bertāns atbildēja ar trīspunktnieku no stūra, bet Gladiram tad divi iemesti soda metieni. K.Bērziņš veiksmīgi atbrīvojās un saņēma piespēli, gūstot punktus. Tad Latvijai bija divas kļūdas pēc kārtas piespēlēs, bet ukraiņi izmantoja tikai vienu no tām. Pēc "pick'n'roll" sadarbības Meiers guva divus punktus no groza apakšas, panākot rezultātu 54:30. Janičenoks pēc minūtes pārtraukuma par sevi atkal atgādināja, realizējot tālmetienu, bet Zaicevs otrā laukuma galā apspēlēja Freimani. Latvija turpināja palielināt savu pārsvaru, bet pēc Kuksika tālmetiena jau bija 30 punktu pārsvars – 62:32. Ceturtdaļas izskaņā Strēlniekam precīzs tālmetiens.

Pēdējās desmit minūtes sākās ar Ukrainas punktu guvumiem, jo tika nopelnīts soda metiens un Bagatskis saņēma tehnisko piezīmi. Ukraina realizēja trīs no četriem soda metieniem, tad iemeta vēl vienu sodiņu (38:65). Laukumā turpinājumā ritēja haotiska spēle, Mejeris un Šķēle ar pieciem punktiem palielināja Latvijas pārsvaru. Spēles pēdējās minūtēs Latvija vēl nedaudz palielināja savu pārsvaru un izcīnīja lielisku uzvaru ar 85:51.

Latvija pirmajā posmā B grupā ieņēma otro vietu
 un kopā ar Lietuvu un Serbiju turpina cīņu par medaļām, E grupu izveidojot ar A grupas trīs spēcīgākajām komandām - Franciju, Ukrainu un Beļģiju. Latvijas izlasi turnīra turpinājumā piektdien, 13.septembrī, pulksten 22:00 gaida cīņa pret neprognozējamo Franciju ar Toniju Pārkeru priekšgalā, bet svētdien otro posmu Latvija pabeigs ar spēli pret Beļģiju (pulksten 15:30).

"Delfi" ekspertu studijas pēcspēles analīze:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!