Foto: F64

Latvijas vīriešu basketbola izlasei pēc divu uzvaru un otrās vietas izcīnīšanas pārbaudes turnīrā Vācijā nav nekāda pamata eiforijai, jo ir daudz iespēju uzlabot savu spēli, uzskata valstsvienības galvenais treneris Ainars Bagatskis.

Jau vēstīts, ka Latvijas valstsvienība Vācijas Basketbola federācijas Superkausa izcīņas trešajā mačā spraigā galotnē ar 81:80 pieveica Poliju un izcīnīja otro vietu turnīrā.

"Pārbaudes turnīrā Tbilisi divreiz ar minimālu starpību zaudējām un aicināju to neuztvert kā traģēdiju. Tagad aizvadījām trīs saspringtas galotnes, no kurām divās uzvarējām, bet uzsveru, ka eiforijai nav nekāda iemesla. Jā, emocijas pēc panākumiem pār stipriem pretiniekiem ir patīkamas, taču vēl ir daudz iespēju uzlabot un, galvenais, stabilizēt spēli," Latvijas Basketbola savienība citē Bagatska teikto. "Šodien muguras sasituma dēļ pataupījām Jāni Timmu, sāpošā sāna dēļ - Žani Peineru. Spēli sākām... Neatkārtošu tos vārdus, ko lietoju ģērbtuvē, bet sākām slikti. Tehniskais brāķis, vieglāko ceļu izraudzīšanās uzbrukumā, necenšoties izmantot augumu pārsvaru, kas mums bija vairākās pozīcijās. Arī spēku taupīšana aizsardzībā, cerot, ka poļi netrāpīs. Bet viņi trāpīja, iegūstot desmit punktu pārsvaru."

"Taču ar visām mūsu problēmām, joprojām bijām spēlē un trešajā ceturtdaļā kārtējo reizi parādījām, ka spējam savākties grūtā situācijā un lauzt neveiksmīgi sākušās spēles gaitu. Atradās gan enerģijas resursi, gan spēlētāji, kam viss gāja no rokas. Pakoriģējām un uzlabojām aizsardzību, sākām trāpīt savus metienus," uzsvēra Bagatskis.

Galvenais treneris atklāja, ka ceturtajā ceturtdaļā izpaudusies problēmas, lai gan šķitis, ka cīņā lūzums jau panākts.

"Dažas paviršības uzbrukumā, nesaskaņotība aizsardzībā, un plus pieci īsā brīdī pārvērtās par mīnus pieci. Tad atkal nomierinājāmies un pēdējās minūtēs aukstasinīgi izmantojām iespējas, kuras pretinieki mums deva. Daira Bertāna trīspunktu gājiens pēdējās sekundēs bija alga ne tik daudz par meistarību, cik vēlēšanos uzvarēt un arī zināma kompensācija par neveiksmēm iepriekšējo spēļu galotnē," atzina Bagatskis. "Eiforijai nav nekāda pamata. Ir daudz iespēju uzlabot spēli, to stabilizējot un panākot konsekventāku izpildījumu basketbola pamatelementiem. Pagaidām pārāk viegli krītam iekšā uz vienkāršām lietām. Nedomāju, ka trūkst meistarības - mentāli jākļūst stiprākiem."

"Otrdien Rīgā atsāksim treniņus, kuros komandai pievienosies arī Hamburgā nespēlējušie Mārtiņš Laksa, Haralds Kārlis un Dāvis Rozītis. Nedēļas beigās divreiz spēlēsim ar Maķedonijas izlasi - piektdien aiz slēgtām durvīm, bet sestdien "Arēnā Rīga". Vēl ir ko darīt, lai Eiropas čempionātu sāktu, spēlējot kvalitatīvāku basketbolu," piebilda speciālists.

Kā zināms, šī gada Eiropas čempionāta D apakšgrupas spēles no 5. līdz 10. septembrim norisināsies Rīgā. Tajās Latvija sacentīsies ar Čehiju, Ukrainu, Beļģiju, Lietuvu un Igauniju.

Eiropas čempionātā no grupas tālāk turnīrā kvalificēsies četras labākās komandas, bet izslēgšanas spēles no 12. līdz 20.septembrim tiks aizvadītas Francijas pilsētā Lillē. Eiropas čempionāta apakšgrupu turnīra izspēle norisināsies četrās valstīs - Francijā, Horvātijā, Vācijā un Latvijā.

Eiropas čempionātā tiks dalītas ceļazīmes arī uz 2016.gada Riodežaneiro olimpiskajām spēlēm. Pie tām tiks turnīra finālistes, bet trešās līdz septītās vietas ieguvējas kvalificēsies olimpiskajam atlases turnīram.

2015.gada Eiropas čempionātam bija plānots risināties Ukrainā, tomēr nestabilās politiskās situācijas dēļ lēmums tika mainīts.

Pirmā Eiropas čempionvienība Latvija līdz šim finālturnīru rīkojusi vienu reizi, kad 1937.gadā ieņēma sesto vietu.

Latvijas izlase Eiropas čempionātā piedalīsies jau desmito reizi pēc neatkarības atgūšanas. Līdz šim labākais sasniegums bijis 2001.gada turnīrā, kad tika izcīnīta augstā astotā vieta. Piecos Eiropas čempionātos valstsvienība nespēja izkļūt no apakšgrupas, bet šī melnā sērija tika pārtraukta 2013.gadā Slovēnijā, kad Latvija palika vien uzvaras attālumā no ceturtdaļfināla sasniegšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!