Foto: AP/Scanpix

Visdāsnākās no valstīm, kas piedalīsies Soču ziemas olimpiskajās spēlēs, medaļu izcīnīšanas gadījumā ir bijušās PSRS republikas - Kazahstāna, Latvija, Baltkrievija un Igaunija, ziņo "Bloomberg".

Sportists, kurš Sočos Kazahstānai izcīnīs olimpisko zelta medaļu, saņems prēmiju 250 tūkstošu (187 tūkstoši eiro) dolāru apmērā, bet sestās vietas ieguvēji tiks atalgoti ar 5000 dolārus lielu naudas balvu (3745 eiro). "Tas ir labi, ka mūsu sportisti saņems lielas prēmijas - sports taču ir nācijas veselība, vai ne?" telefonintervijā saka Kazahstānas Sporta un fizkultūras aģentūras pārstāvis Bakitbeks Hamits. 2010. gada Vankūveras olimpiskajās spēlēs Kazahstāna ieguva vienu medaļu - sudrabu sieviešu biatlonā, ko izcīnīja Jeļena Hrustaļova 15 km distancē.

Latvija saviem olimpiskajiem medaļniekiem par zelta medaļu individuālajos sporta veidos paredz naudas balvu līdz 142 tūkstošiem eiro (pēc nodokļu nomaksas).

Krievijas Olimpiskā komiteja paziņojusi, ka olimpiskie čempioni saņems prēmiju 113 tūkstošu dolāru apmērā (84 tūkstoši eiro), taču pašvaldību un privāto atbalstītāju papildus balvas šo apmēru var gandrīz trīskāršot.

Arī Dienvidkoreja saviem olimpiskajiem čempioniem nodrošinās prēmiju, taču sportisti var izvēlēties starp vienreizēju naudas balvu vai ikmēneša pabalstu 923 dolāru apmērā (690 euro) līdz mūža galam - 22 gadu laikā tas sastādītu tos pašus 250 tūkstošus dolāru, ko saņems kazahu čempions.

"Izvēloties sportu, daudzi iespējamie medaļnieki ir atteikušies no iespējas izveidot savu biznesu, tāpēc izvēlas šo ikmēneša pabalstu," norāda Seulas Sporta akadēmijas pasniedzējs Šin Čun Siks.

Austrija saviem olimpiskajiem čempioniem pasniegs īpašu 17 sudraba monētu kolekciju 16 tūkstošu eiro vērtībā.

Daudz pieticīgāk tiks prēmēti ASV olimpiskie čempioni - par zelta medaļu tika piešķirti 25 tūkstoši dolāru (18 tūkstoši eiro), bet rinda valstu kā Zviedrija Horvātija vai Lielbritānija naudas balvas neparedz vispār. 

"Mūsu sportistiem galvenais ir gods pārstāvēt Lielbritāniju lielākajā sporta forumā pasaulē un mīlestība pret sportu," teikts britu komandas paziņojumā.

Zviedrija savukārt norāda, ka sportistu sagatavošanā un bonusu programmā valsts ir ieguldījusi ļoti nozīmīgus līdzekļus, tāpēc individuālas prēmijas nav paredzētas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!