Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Pekinas olimpisko spēļu 12,5 kilometru masu startā piektdien mazliet negaidīti uzvarēja Francijas sportiste Žistīne Brezā-Bušē, kura vējainajos laikapstākļos visstabilāk šāva stāvus trešajā un ceturtajā šautuvē.

Francijas sportiste distanci veica 40 minūtēs un 18 sekundēs, par 15,3 sekundēm apsteidz norvēģieti Tirilu Ekhofu, kura izcīnīja sudraba godalgu. Savukārt pie bronzas medaļas tika viņas tautiete Marte Olsbu-Reiselanne (+34,9 sekundes).

Jau šaušanā guļus vēja radītie sarežģījumi ātri vien izkliedēja sportistes pa trasi. Pēc otrās šautuves lepnā dubultvadībā bija norvēģietes Ekhofa un Reiselanne, kuras sašāva visus pirmos desmit mērķus.

No viņām par 22,7 sekundēm atpalika francūziete Žilija Simona, bet pārsvars pār citām sportistēm bija krietni lielāks. Piemēram, zelta medaļas ieguvēja stafetē Hanna Ēberga otrajā šautuvē jau pieļāva trīs kļūdas. Minūti un 14 sekundes aiz līderēm bija arī Brezā-Bušē, kura arī bija jau sakrājusi trīs kļūdas.

Taču, ieslēpojot trešajā šautuvē, norvēģietes saskārās ar, iespējams, vēl lielāku vēju. Ekhofa pirms pirmā šāviena izdarīšanas divreiz nolaida šauteni, konkurentēm ātri sadeldējot norvēģiešu iekrāto pārsvaru. Abas līderes pieļāva pa divām kļūdām, bet neprecīzi šāva arī pārējais Top 6. Līderu pulciņam tādējādi izveidoja Ekhofa un Reiselanne, topošā čempione Brezā-Bušē un Elvīra Ēberga, kuras kļūdas nepieļāva, kā arī čehiete Markēta Davidova (viena kļūda).

Pirms noslēdzošās šautuves Brezā-Bušē no pārējām četrām sportistēm aizbēga, izmantojot soda apļos neiztērētās enerģijas rezerves. Francūziete ceturtajā šautuvē pieļāva vienu kļūdu, taču Ekhofa, Reiselanne un Davidova kļūdījās pa divām reizēm, savukārt Ēberga pieļāva pat trīs kļūdas.

Tādējādi francūziete pēdējā aplī ieslēpoja ar teju 50 sekunžu lielu pārsvaru. Pārējās divas medaļas atlika sadalīt Norvēģijas sportistēm un Davidovai. Ekhofa laikus atrāvās, piesakoties otrajai vietai, bet bronzas medaļa atlika Reiselannei.

Bresā-Bušē pirms četriem gadiem Phjončhanā tika pie bronzas stafetes disciplīnā. Šis gan ir pārliecinoši viņas lielākais sasniegums individuālos startos. Sportiste Pekinā bija tikusi pie 40. vietas individuālajā disciplīnā, bet 48. pozīcijas sprintā.

Ekhofai šī ir jau trešā medaļa olimpisko spēļu masu starta disciplīnā. Gan Sočos, gan Phjončhanā viņa izcīnīja bronzu. Savukārt Reiselanne jau tikusi pie ceturtās medaļas Pekinā. Norvēģiete triumfēja sprintā un iedzīšanā, kā arī palika trešā individuālajā disciplīnā.

Masu startam nekvalificējās Latvijas vienīgā biatloniste Pekinā Baiba Bendika, kura svētdien startēs distanču slēpošanas 30 kilometru individuālajā disciplīnā.

Pulksten 11.00 vēl sagaidāms kungu starts 15 kilometru masu starta disciplīnā, ar ko arī noslēgsies biatlona sacensības Pekinā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!