Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)
Portāls "Delfi" piedāvā interviju ar Latvijas Mobilā telefona (LMT) Regbija kluba "Eži" prezidentu Juri Ivanovu, kurš šajā amatā ir kopš 2014. gada pavasara.

- Kas jūs piesaistīja regbijam? Vai ar to esat nodarbojies arī pats?

- Regbiju gan spēlējis neesmu, taču sports kā tāds man nav svešs. Vēl tagad cenšos pēc iespējas vairāk pakustēties. Pats esmu trenējies volejbolā un vieglatlētikā. Regbijam mani pievērsa plaši pazīstamais šī sporta veida entuziasts Gunārs Seņavskis, kad vēl kopā strādājām kompānijā "Remus". Šad un tad viņu atbalstīju. Tā tas viss sākās un nu jau turpinās ilgus gadus. Mans dēls Aldis arī spēlē regbiju "Ežos" U17 vecuma grupas komandā. Pirms tam viņš piecus gadus nodarbojās ar futbolu, spēlēja aizsardzībā. Tad apnika, nolēmām, ka pamēģināsim regbiju, iepatikās. Tagad Aldis ar labiem panākumiem spēlē regbiju.

- Sakiet, ko nozīmē jūsu vadītās kompānijas "EK sistēmas" pirmie divi burti?

- Elektro kontroles sistēmas. Firma dibināta 1996. gadā. Nodarbojamies ar dažādu elektromateriālu un iekārtu tirdzniecību un uzstādīšanu. Nu jau kādus gadus septiņus vai pat astoņus esam ciešā kontaktā ar regbiju.

- Kā vērtējat jūsu vadītā kluba 2014. gada sezonas rezultātus (Ežu pirmā komanda izcīnīja trešo vietu Latvijas čempionātā klasiskajā regbijā, bet kausa izcīņā izkrita jau ceturtdaļfinālā)?

- Tas, ka spējām Latvijas čempionātā pieteikt divas komandas, ir pozitīvi. Klubā notiek paaudžu maiņa. Tie, kas nesen vēl bija komandu līderi, tagad pamazām beidz spēlēt. Vietā nāk jauni spēlētāji. Viņiem viss vēl ir priekšā. Šā brīža "Ežu" pirmās komandas statusu es raksturotu kā pastāvīgu un stabilu. Šī vienība ir veidota tikai no pašu audzēkņiem. Šobrīd nevienu nealgojam, spēlējam kā amatieri. Taču mūsu jaunie regbisti laukumā negriež un nevienam arī negriezīs ceļu.

- "Ežiem" šogad apritēja 20 gadu jubileja. Kādi jūsu redzējumā būs nākamie, teiksim, desmit gadi?

- Nu, desmit gadus gan es neņemos plānot... Pat padomju laikos bija "tikai" piecgades, tagad vairāk visu vērtē trīs gadus uz priekšu. Tas arī ir optimālākais laika posms. Es domāju, ka šo trīs gadu laikā nekādu būtisku izmaiņu nebūs - "Eži" pastāvēs un attīstīsies.

- Sadarbība ar LMT. Nu jau tai ir 20 gadu ilga vēsture, bet kāda rādās nākotne?

- Tuvākajos gados - joprojām pozitīva! Pateicoties LMT atbalstam un ieinteresētībai, ir izveidojies viens no labākajiem regbija klubiem Latvijā. Sadarbība ir veiksmīga. LMT ar šo projektu veic lielu regbija popularizēšanas darbu Latvijā, īpaši bērnu un jauno regbistu vidū.

- Šoruden četri "LMT/Eži" regbisti spēlē Latvijas izlases rindās Eiropas Nāciju kausā. Vai tas ir daudz vai maz?

- Ja ņemam vērā to, ka Latvijas čempionātā spēlēja pieci klubi, es uzskatu, ka tas ir līdzvērtīgi un adekvāti. Protams, gribētos vēl vairāk, taču tāda situācija ar "Ežu" skaita pieaugumu valstsvienībā var izveidoties jau tuvākajā laikā, jo kandidātu paplašinātajā sarakstā bija 11 spēlētāji no mūsu kluba. "Ežiem" ir spēcīgi jaunieši, kas ar laiku noteikti būs izlasē.

- Pasaulē arvien straujāk attīstās regbija olimpiskais paveids - septiņnieks. "Eži" līdz šim pret šī sporta veida turnīriem Latvijas mērogā izturējušies bez lielām ambīcijām. Kā būs turpmāk?

- "Eži" piedalās arī septiņnieka sacensībās, kas atšķiras no klasiskā regbija. Par septiņnieku gan parasti saka tā - ja nevar savākt piecpadsmit, jāspēlē septiņiem. No regbija popularizēšanas viedokļa, Latvijā septiņnieks nebūt nav slikts. Ja mūsu resursi būtu lielāki, varētu "Ežos" veidot atsevišķu septiņnieka komandu. Taču pagaidām paliks tāpat kā līdz šim - "mazo" regbiju spēlēs tie paši, kas "lielo".

- Bet kurš no šiem diviem paveidiem jums personiski liekas interesantāks?

- Pašā sākumā interesantāks likās tieši klasiskais regbijs, taču pēdējos gados mans priekšstats ir mainījies. Tagad man abi liekas gana interesanti. Katrs no tiem ir nedaudz citādāks, ir savi plusi gan olimpiskajam paveidam, gan klasikai. Galvenais, lai šos sporta veidus vairāk spēlētu.

- Vai "Eži" ir domājuši par sava regbija laukuma izveidi? Pašreizējais Rīgas Futbola skolas (RFS) stadions ar laiku acīmredzot tiks futbolam, bet kā te būs tuvākajā nākotnē, pirms sāksies būvniecības darbi? Un ko darīt nākotnē?

- Nākotnē acīmredzot būs jāmeklē kāds cits variants. Sporta būves jau nav biznesa projekti. Ar pašvaldības un Latvijas Regbija federācijas atbalstu šī problēma būs jārisina. Citādi Rīgas centrā puikām regbiju nav īsti kur spēlēt. Sadarbība ar RFS turpinās, bet ko darīt tālāk? Redzēsim, domāsim un darīsim!

- Eži ar jaunatnes komandām regulāri piedalās starptautiskajos turnīros Krievijā (Kaļiņingradā) un Francijā (Albi un Albērvila). Vai nebūtu laiks arī pieaugušo komandai nopietni pamēģināt spēkus Baltijas klubu čempionātā?

- Labs jautājums. Runājot par pieaugušajiem, ja šobrīd varētu savienot spēlēšanu Latvijā un Baltijā, tad nebūtu nekādu problēmu. Citādi - kas tad spēlēs Latvijā, ja visi "aizies" tikai un Baltiju. Savukārt, ja spēku pietiktu divām šīm sacensībām, tad šādu variantu nevar izslēgt. Tā būtu arī pozitīva spēļu pieredze.

- Kā vērtējat šī gada "Ežu" panākumus Latvijas jaunatnes čempionātos?

- Es uzskatu, ka tie ir labi. Tie ir mūsu treneru smagā darba saldie augļi. Jo vairāk piesaistīsim mazos bērnus regbijam, jo labāk, un neizpaliks arī rezultāti.

- Vai tuvākajā laikā, nākamsezon, "Ežu" sastāvā varētu parādīties arī kāds ārzemnieks, līdzīgi kā lietuvieši "Garkalne/Livonia" rindās?

- Mums pagaidām pietiek pašiem ar saviem regbistiem. Naudu ieguldām savu spēlētāju sagatavošanā. Turklāt, ja reiz maksāt, tad ir jāmaksā visiem. Citādi tas var nopietni ietekmēt komandas mikroklimatu. Es gan uzskatu, ka šobrīd Latvijā visi regbisti ir amatieri, un pie tā arī pagaidām paliksim. Par ārzemniekiem varētu sākt domāt tad, ja klubi nopietni sāktu spēlēt starptautiskajās sacensībās.

- Cik biedru šobrīd apvieno LMT RK "Eži"?

- Būs krietni pāri simtam!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!