Katra sporta veida pamats ir izstrādāta un pārdomāta jaunatnes sacensību sistēma. Runājot par Latvijas regbiju, jākonstatē, ka šogad tā jau pašā sākumā nedaudz iestūrējusi pretējā virzienā.

Par to liecina tas, ka līdz pēdējam mirklim tiek vilcināti paziņojumi par sacensību norises vietām un laikiem, spēles tāpēc notiek maz zināmos laukumos, jaunieši spiesti kavēt gatavošanos pārcelšanas un izlaiduma eksāmeniem. Kārtības ir pamaz, bet atbildīgo, kā ierasts, velti meklēt. Tomēr mēs pacentāmies to izdarīt.

"Diemžēl nav noteikts tas, ko kurš dara un tāpēc U18 vecuma grupā esam palikuši bez sacensību kalendāra," portālam DELFI pastāstīja Latvijas Mobilā telefona Regbija kluba "Eži" un Latvijas valstsvienības treneris Mārtiņš Straume. "Tā U18 vecuma grupā tikai ceturtdien, 4. jūnijā notiks pirmā spēle, bet, tā kā visi stadioni jau ir aizņemti, acīmredzot nāksies spēlēt uz Rīgas Futbola skolas melnā laukuma..."

"Sacensību rīkotājiem būtu tomēr jāņem vērā, ka runa ir par maziem bērniem un viņu vecākiem," uzsvēra LMT RK "Eži" trenere Dace Straume. "Vēl otrdien neviens no Jaunatnes komisijas nevarēja skaidri pateikt, kur un kad notiks jaunatnes sacensību otrā kārta. It kā sestdien, it kā Juglā. Tad vairākas reizes tika mainīts sacensību sākums. Vēl ceturtdien bija zināms, ka viss sāksies pulksten 12, tad pēkšņi sākuma laiks tiek pārcelts uz 11. Tas viss taču laicīgi jāpaziņo bērniem un viņu vecākiem, jo daudzi nemaz īsti nezin, kā aizbraukt uz Juglas stadionu. Savukārt astoņpadsmitgadīgajiem tagad ir eksāmenu laiks. Kāpēc viņu spēles nevarēja rīkot aprīlī un maijā? Rodas tāds ne īpaši priecējošs iespaids, ka, jo vairāk priekšnieku, jo mazāk kārtības. Tiesa, pašas sacensības Juglā galu galā izdevās normāli. Bija sarūpēts gan ūdens, gan šokolādītes. Bērnu laukumi smuki norobežoti ar konusiem."

"Viena no lielākajām problēmām ir sacensību organizācija. Man rodas iespaids, ka rīkotāji īsti nesadzird, ko saka klubi," paziņoja RFC "Livonia" prezidents Vigo Valdavs. "Regbijs šobrīd nav tikai Rīgā. Mums, piemēram, ir komanda no Jaunpiebalgas. Lai puikas un meitenes laicīgi nokļūtu uz sacensībām, jāceļas vismaz piecas stundas pirms sacensību sākuma. Protams, tas pats jādara arī bērnu vecākiem savās brīvdienās. Tāpēc ielikt sākuma laiku, piemēram, pulksten 10, nav īsti pareizi. Turklāt, ja reiz rīkot jaunatnes sacensības, tad tām ir jābūt kā īstiem regbija svētkiem. Ja reiz stadionā, kur nav vietas pat kur apsēsties, jāpavada visa diena, kāpēc gan beigās to nepapildināt ar kādu pieaugušo spēli? Jaunatnes klubi savu ir izdarījuši, bet bērniem un viņu vecākiem vajag arī kādu izklaidi. Ja reiz rīkotāji ar to visu netiek galā, tad viņi varbūt tā arī var skaidri pateikt. Varbūt Regbija federācijas valdei tad jāpieņem lēmums par Jaunatnes komisijas paplašināšanu? Pagājušajā gadā vismaz skaidri zinājām, kad notiks jaunatnes turnīri. Šogad - it kā 30. maijā, it kā nē... Trūkst skaidrības!"

"Jaunatnes komisija ir izstrādājusi Jaunatnes sacensību nolikumu, kur skaidri pateikts, ka trīs sacensību posmi ir pavasarī, vasarā, bet vēl trīs rudenī," savu viedokli aizstāv Latvijas Regbija federācijas valdes loceklis, Jaunatnes komisijas vadītājs Māris Šmits. "Ja runājam par norises vietām, tad šobrīd diemžēl regbijam nav lielu izvēles iespēju. Viens posms notika Rīgas Futbola skolas stadionā, viens - Rīgas Tehniskajā koledžā. Rudenī domājam vienu posmu aizvadīt Jaunpiebalgā. Ar RFS stadionu diemžēl ilglaicīgi vairs rēķināties nevaram, tāpēc jāmeklē jauni laukumi. Juglā, kas attiecas uz pašu stadionu, viss bija labākajā kārtībā, par ko liels paldies Staņislavam Palatkinam. Bija arī telts, bija mikrofons un skaļruņi, kā arī ārsts katram gadījumam. Ir arī problēmas, kuras neviens netaisās noliegt. Piemēram, RK "Jūrmala" divi spēlētāji brauca pat no Liepājas. Vēl viena problēma - tiesneši. Viņi jau trūkst lielajām regbija sacensībām, kur tad nu vēl jaunatnei. Par visu to esmu gatavs runāt ar klubu pārstāvjiem un uzklausīt visdažādākos priekšlikumus."

Jāsecina, ka jaunatnes regbijam problēmu netrūkst, tāpat kā šī sporta veida pieaugušo sacensībām. Taču ir cilvēki, kas gatavi tās risināt. Tas priecē visvairāk. Cerēsim, ka virsrakstā ietvertais jautājums paliks tikai jautājuma formā un atbildes ar darbību sagaidīsim jau rudenī!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!