Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)
Trešdien, 4. maijā, Upesciema stadionā notika pirmais šī gada turnīrs olimpiskajā regbija paveidā – regbijā 7. Tradicionāli septiņnieka sezonu aizsāka Latvijas kausa izcīņa, kurā piedalījās 12 komandas.

Ducis vienību tika sadalītas četrās grupās pa trim. Pēc grupu turnīra to uzvarētāji iekļuva pusfinālos par pirmo vietu jeb kausu, otro vietu īpašnieki pusfinālos par piekto vietu jeb šķīvi, bet pēdējo vietu ieņēmēji – pusfinālos par devīto vietu jeb biķeri.

Mazāko balvu biķeri šoreiz izcīnīja "LLU/Ozolnieki" vienība, kas finālā par 9. vietu ar 29:12 bija pārāki pār Latvijas U18 izlasi. Pusfinālā Ozolnieku regbisti ar 38:10 pārspēja RK "Jūrmala", bet Latvijas U18 izlase sīvā cīņā ar 5:0 bija pārāka pār "Hansaflex/Livonia".

Šķīvi savā īpašumā ieguva Cita RFC "Livonia" vienība "Garkalne/Livonia", kas finālā par piekto vietu ar 22:5 uzvarēja "Eži/EK sistēmas" komandu. Pusfinālos garkalnieši ar 14:10 pieveica Ķekavas NSS, bet "Eži" ar 17:0 atstāja "sausā" Siguldu.

Visbeidzot lielajā finālā jeb mačā par kausu Regbija kluba "Miesnieki" pirmā komanda "STATS serviss" ar 31:26 interesantā spēlē uzvarēja Regbija kluba "Ovāls" vienību "Halipapa". Šeit pusfinālos "Halipapa" regbisti ar 17:0 bija pārāki pār "Beverīna/Fēnikss" komandu, bet "STATS serviss" spraigā mačā ar 14:12 pieveica livoniešu pirmo vienību "Baltic XL/Livonia".

Jāatzīst, ka tieši pēdējo divu komandu duelis tika gaidīts finālā, taču "STATS serviss" un "Baltic XL/Livonia" spēkiem samērojās jau pusfinālā. Vispirms ar 14:0 vadībā izvirzījās "Miesnieki", bet tad livonieši metās atspēlēties, un jau pirmajā puslaikā panāca 7:14. Mača otrajā daļā "Baltic XL/Livonia" regbists Valters Raņķis pēc vairākām māņkustībām izrāvās viens pret sāncenšu ieskaites laukumu un guva vēl piecus punktus. 12:14, un vēl nedaudz laika. Likās jau, ka tūlīt spēlē iestāsies lūzums, taču "STATS serviss" regbisti noturēja aizsardzību un uzvarētāju lomā sagaidīja spēles beigu signālu.

Lai arī pēc šī mača turnīra galvenā intriga šķita atrisināta, patīkami pārsteidza "Halipapa" komanda, kas finālā nominālajiem favorītiem "Miesniekiem" spēja izrādīt pienācīgu pretestību. Tieši "Ovāla" regbisti atklāja rezultātu, un Kaspars Jakušs ar 5:0 izvirzīja viņus vadībā. Pēc brīža šī turnīra rezultatīvākais spēlētājs Elmārs Šefanovskis no "STATS serviss" panāca izlīdzinājumu un izvirzīja vadībā jau "Miesniekus" – 7:5. Vēl pēc mirkļa tas pats Šefanovskis panāca jau 12:5. Tomēr "Halipapa" regbisti nepadevās, un sekmīgs izrādījās Naura Bērziņa izrāviens un Mihaila Tumina realizācijas sitiens – 12:12. Ar šādu rezultātu noslēdzās šī mača pirmais puslaiks.

Cīņas otrajā daļā "STATS serviss" regbisti ieguva iniciatīvu, pamazām savā labā pieaudzējot arī rezultātu – 31:12. Tomēr "Halipapa" spēlētāji bija vēl saglabājuši spēkus atbildes triecienam. Nauris Bērziņš un Mihails Tumins īsi pirms finālsvilpes pietuvināja savu komandu viena piezemējuma attālumā 26:31. Šķita, vēl nedaudz, un spēlē iestāsies vēl viens lūzums... Tomēr nekam vairāk vienkārši neatlika laika. "STATS serviss" uzvarēja un ieguva kausu. Par sacensību labāko spēlētāju tika atzīts Ivars Eglis ("STATS serviss").

"STATS serviss" galvenais treneris Uldis Bautris:
– Finālā gāja diezgan grūti, jo mums aiz muguras bija smaga pusfināla cīņa. Vairākiem spēlētājiem bija mikrotraumas un beigas iznāca nervozas. Prieks, ka ar tikai diviem treniņiem ieguvām Latvijas kausu. Visas komandas spēle man tomēr vairāk patika, nekā nepatika.

"Halipapa" galvenais treneris Vladimirs Ņikonovs:
– Vairākiem spēlētājiem bija traumas, tomēr visi centās, cik spēja. Tas priecēja visvairāk. Jāatzīstas, ka pats pieļāvu kļūdu, domādams, ka katrā spēlē atļautas tikai trīs maiņas. Īstenībā to skaits bija – piecas. Kam negadās... Ja to zinātu, finālam būtu sataupīts vairāk spēka. Tomēr arī tāpat iznāca interesanta spēkošanās.

Jāpiebilst, ka Latvijas kausa izcīņa regbijā 7 ir viens no tradicionālajiem turnīriem Latvijā līdztekus Latvijas čempionātam, kas parasti norit trijās kārtās. Šogad pirmā no tām arī notiks Upesciemā jau sestdien, 7. maijā. Abas pārējās Latvijas čempionāta kārtas paredzētas 9. un 16. jūlijā.

Pēdējie desmit Latvijas kausa ieguvēji regbijā 7
2007. gadā "Ruks",
2008. "Kaunas 1" (Lietuva),
2009. "STATS/Ķekava",
2010. "Transact Pro",
2011. "Transact Pro",
2012. "LDE/Miesnieki",
2013. "RE-Fort/Miesnieki",
2014. "Huracan/Livonia",
2015. "STATS serviss",
2016. "STATS serviss".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!