Latvijas vīriešu basketbola izlase pirmdien, 6. jūnijā, Valmierā sāk gatavošanos Riodežaneiro olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīram, lai cīnītos par vienīgo ceļazīmi uz četrgades nozīmīgākajām sporta sacensībām, bet pirms treniņnometnes sākuma valstsvienības vadība un spēlētāji iepazīstināja ar gatavošanās plānu.

Par ceļazīmi uz Rio Latvijas valstsvienība no 4. līdz 9.jūlijam cīnīsies kvalifikācijas turnīrā Belgradā. Grupā gaida spēles ar Japānas un Čehijas izlasēm, bet, ja tiks iegūta vismaz otrā vieta, pusfinālā būs jācīnās ar Serbiju, Puertoriko vai Angolu. Uz Rio olimpiskajām spēlēm no šīs atlases brauks tikai turnīra uzvarētāji.

"Šis sagatavošanās posms ir citādāks. Citreiz mēs zinājām, kā gatavoties, kuri spēlētāji būs mūsu rīcībā, bet šoreiz tikko sezonas ir beigušās, bet dažiem vēl rit sezonas. Kandidātu sarakstā traumu dēļ ir dabiskais atbirums. Pēc pāris stundām Valmierā mums būs treniņš. Aprunāšos ar spēlētājiem, apzināšu viņu fizisko un psiholoģisko stāvokli. Mums viss darbs tiks virzīts uz pirmo spēli pret Japānu," preses konferencē stāstīja Latvijas izlases galvenais treneris Ainars Bagatskis.

"Pirmajai spēlei pret Japānu vēl nekas nav īsti sagatavots. Čehijas treneris man ieskicēja, uz ko vajadzētu akcentēt uzmanību. Mēs esam kolēģi, padalāmies ar informāciju. Japāna ir ātra komanda. Mums par pretiniekiem ir jāzina viss, jo pirmā spēle ir svarīga," turpināja treneris.

Latvijas izlases kapteinis Jānis Blūms uzsvēra, ka Rio spēļu kvalifikācijas turnīrs jau ir pasaules līmeņa turnīrs, tāpēc izlases spēlētājiem tam jāsagatavojas ļoti nopietni. "Gatavosimies ar lielu uzmanību. Mums ir jauna latiņa – tikt uz Olimpiādi. Izspēles sistēma ir nežēlīga, sešas komandas un viena vieta uz olimpiskajām spēlēm. Sezona dažiem vēl turpinās, un es viņiem novēlu, lai viņi brauc uz izlasi ar tituliem. Žēl par Kristapu Janičenoku, kurš guvis smagu savainojumu, jo viņš izdarījis lielu darbu, lai mēs tiktu uz olimpisko spēļu kvalifikāciju," sacīja Blūms.

Tikmēr viens no izlases ilggadējiem līderiem Dairis Bertāns skaidroja, ka mērķis tikt uz olimpiskajām spēlēm visus dzīs uz priekšu: "Visiem ir sakrājies nogurums pēc garajām sezonām. Mērķis un doma mūs dzīs uz priekšu, jo tas ir jebkura sportista sapņa. Mums mēnesi kārtīgi jāstrādā, lai sasniegtu šo mērķi."

Spānijas čempionāta pusfinālā joprojām cīnās Dāvis Bertāns un viņa pārstāvētā Vitorijas "Laboral Kuxta", tiesa, pagaidām līdz galam nav skaidri latviešu basketbolista plāni pēc sezonas.

"Pēc sarunām ar aģentu esmu nopratis, ka Dāvis grib spēlēt izlasē, bet viņam tagad visas domas ir par Spānijas pusfinālu. Cik es to zinu, tad viņa nākamais solis ir atkarīgs no Sanantonio "Spurs" komandas lēmuma, kas viņā ir ieguldījusi lielu darbu. Dāvis varētu izlasei pievienoties īsu brīdi pirms kvalifikācijas," situāciju skaidroja Bagatskis. "Armands Šķēle piezvanīja un teica, ka viņš nekad nav atteicis valstsvienībai, bet šobrīd viņa fiziskais stāvoklis ir tāds, ka šoreiz viņš nevarēs palīdzēt izlasei."

Tāpat vēl nav zināms, kad izlasei varētu pievienoties Rolands Šmits, kurš aizvadījis solīdu sezonu Spānijā. Viņš vasarā vēlas piedalīties NBA rīkotajās nometnēs un parādīt sevi skautiem. Bagatskis uzsvēra, ka spēlētājiem nekādus šķēršļus neliks un par viņu profesionalitāti nešaubās. "Neredzu problēmas, ka spēlētāji izlasei pievienojas nedaudz vēlāk. Svarīgākais faktors ir tas, kādā noskaņojumā viņi pievienosies komandai," teica treneris.

Blūms trīs mēnešus strādāja individuāli, jo atlaba pēc savainojuma. Viņš pauda lielu apņēmību atgriezties laukumā: "Esmu ļoti nogribējies pēc basketbola. Man ir ekstramotivācija, izvēlējos individuāli pilnībā gatavoties izlasei, nevis braukt uz klubu. Enerģija ir un centīšos to visu likt lietā."

Jau 15. un 16. jūnijā Latvijas izlasei būs pārbaudes spēles ar Francijas valstsvienību. "Spēlēs pret Franciju izmantosim plašu spēlētāju rotāciju. Diemžēl, Jānis Timma nebūs uz šīm spēlēm, lai gan ļoti gribējās lai viņš būtu. Francija arī pārbaudīs tuvākās rezerves. Mums svarīgākas ir saglabāt savu stilu, atgūt tās sajūtas. Uzvara ir svarīga, bet meklēsim virknējumus, kas var spēlēt kopā," par pirmo pārbaudes spēļu mērķiem stāstīja treneris.

Tikmēr Latvijas Basketbola savienības prezidents Valdis Voins akcentēja, ka šis Latvijas basketbolam ir ļoti nopietns pasākums. "Latvijai vīriešu izlasei šis ir otrais piegājiens tikt uz Olimpiādi. Pagājuši 24 gadi, un pirmā pieredze nebija ļoti pozitīva. Treneris piedalījās pirmajā mēģinājumā tikt uz olimpiskajām spēlēm, jācer, ka viņam izdosies šo pieredzi pārvērst uz kaut ko pozitīvu. Sievietēm tas bija veiksmīgāk, un viņas piedalījās olimpiskajās spēlēs. Tikšana uz olimpiādi ir ilglaicīgs ceļš, tā tas bija dāmām. Vīru izlase daudzus gadus saglabājusi kodolu, tāpēc varam cerēt uz panākumiem. Jāsaka paldies spēlētājiem, kuri neatsaka izlasei. Uz Belgradu līdzjutējiem tiks organizēts autobuss, sīkāk par to var uzzināt LBS mājaslapā. Vēlu spēlētājiem labu sagatavošanos un veiksmi," izteicās LBS prezidents Voins.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!