Foto: F64
Latvijas 3x3 basketbola komandas spēlētāji pēc drošās uzvaras Tokijas olimpisko spēļu pirmajā mačā norādīja, ka laukumā bijušas ļoti labas emocijas, kas palīdzējis gūt panākumu, savukārt emocijas saņemtas pēc došanās atklāšanas parādē.

Latvijas basketbolisti savā pirmajā spēlē ar 21:14 pieveica Polijas komandu, apliecinot sevi kā vienus no turnīra favorītiem. Latvijas labā Nauris Miezis guva septiņus punktus, Kārlis Lasmanis un Agnis Čavars pa pieciem, bet Edgars Krūmiņš – četrus.

Pirmajā spēļu dienā latviešiem vakarā pēc Tokijas laika vēl jātiekas ar Beļģiju.

Piektdienas vakarā visa Latvijas 3x3 komanda piedalījās Tokijas olimpisko spēļu atklāšanā, krietni pēc pusnakts tikai devās pie miera, bet šorīt jau 11.35 sāka spēli pret poļiem, ar kuriem iepriekšējās reizes pasaules tūres ietvaros negāja tik raiti un bija piedzīvoti zaudējumi.

"(Došanās parādē) noteikti nostrādāja. Es jutos tā kā mazs bērns saldumu veikalā. Ļoti laimīgs biju parādē, lai kādi ir ierobežojumi un nebija fanu, emocijas bija kā liels sprādziens," pēc uzvaras teica Nauris Miezis, kurš bija viens no emocionālākajiem pēc panākuma atklāšanas spēlē.

"Adrenalīns bija augstā līmenī. Visas tās blakus lietas aizmirstas un tikai "jāmočī", jāpilda trenera plāns. Mums šī bija arī principiāla cīņa. Vajadzēja tikai parādīt, ka iepriekš veiksme bija viņu pusē, un parādījām, ka esam pārliecināti par saviem spēkiem un mēs esam labāka komanda."

"Būtu melots, ja teiktu, ka nebija mandrāža (pirms spēles). Tās tomēr ir olimpiskās spēles, mums tās ir pirmās olimpiskās spēles. Lai gan mums ir pieredzējuši džeki gadu ziņā, bet pirmās spēles tomēr ir pirmās spēles."

Spēles sākumā Latvijas komanda nonāca iedzinējos, bet vairāki gūtie punkti pēc kārtas ļāva pārņemt vadību un tad droši noturēt pārsvaru. "Protams, ka bija satraukums. Grūti bija pirmos punktus gūt. Iegājām spēles ritmā un tad jau tā spēlīte aizgāja. Godīgi sakot, rezultātu neredzēju (sākumā), cīnījāmies par katru punktu, centāmies pildīt to uzdevumu, ko iedeva treneris. Viss labi sanāca," žurnālistiem teica Edgars Krūmiņš, kurš mača sākumā nopelnīja pāris piezīmes un pats bija dusmīgs uz sevi par pieļautajām kļūdām.

"Pretinieki uzbrukumā izmanto mani. Laikam domā, ka esmu vājākais aizsardzības spēlētājs, bet es no tā nekautrējos – ir, kā ir. Gribēju pierādīt, ka neesmu tik slikts. Pārāk uzvilcies biju un mēģināju nostrādāt aizsardzībā, laikam nedaudz aizrāvos," turpina Krūmiņš.

"Nebija jau tā, ka slikti iesākām. Veiksmīgi iesākām ar labiem uzbrukumiem un labām aizsardzībām. Viss gāja pēc plāna," uzskata Miezis.

Virs 3x3 basketbola arēnas ir cirka kupolam līdzīga nojume, kas pasargā spēles arēnu no lielās saules, toties tribīnēs spēles brīdī bija apmēram +35 grādu svelme. Basketbolisti gan laukumā daudz nesūdzējās un jutušies komfortabli spēles gaitā.

"Laikam atklāšanas parādē guvām saunas efektu un visu izsvīdām, šodienai vairs nepalika sviedru. Sākumā uztraukumā jutu karstumu, bet, kad sākām skriet, tad tas noplaka, arī emocijas nedaudz noplaka un fokusējāmies savai spēlei. Parādījām, ka mums ir pārliecība," norādīja Agnis Čavars, kuram iepriekšējā vakarā bija gods ienest Latvijas karogu Tokijas nacionālajā stadionā.

"Pirmajos treniņos bija ļoti grūti, kārtīgi "sita ciet", jo sākām trenēties zālē, kas ir pavisam citādāk nekā ārā. Pirmajā treniņā ārā likās, ka būs daudz grūtāk. Varbūt pēc vakardienas atklāšanas dabūjām emocijas. Jutāmies kā zivs ūdenī, bija viegli spēlēt. Nejutām ne karstumu, ne mitrumu," piebilst Kārlis Lasmanis.

"Spēles plāns bija uzvarēt," ar ironiju pēc panākuma teica komandas treneris Raimonds Feldmanis. "Galvenais bija izmantot savus stiprākos ieročus: pāreja no aizsardzības uz uzbrukumu, kurā esam ļoti spēcīgi. "Pick'n'roll" bija citādāks uzdevums, varbūt poļi gaidīja citādāku mūsu plānu. Sākumā puiši nedaudz nervozēja, sakrāja ātri piezīmes. Tajās septiņās spēles minūtēs baudīju spēli, viņi izdarīja visu ļoti labi. Jā, varbūt spēles sākums un beigas neapmierināja, bet nevar visu uzreiz prasīt. Beigās mums bija sešas piezīmes un gribējām, lai nav divu soda metienu. Lai viņi gūst pa vienam punktam, jo mums tāpat būs iespējas. Čaļi parādīja, ka visiem ir "clear mind"."

Pēc dažām stundām Latvijai jau spēle pret Beļģiju. "Kāds plāns? Tas, lai paliek noslēpums. Tagad nedaudz atpūsties un tad vakarā jāuzvar beļģi," apņēmīgi bilst Lasmanis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!