Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Ļoti negaidītu uzvaru Tokijas olimpisko spēļu šosejas riteņbraukšanas grupas brauciena sacensībās sievietēm svētdien izcīnīja Austrijas sportiste Anna Kīsenhofere.

30 gadus vecā Kīsenhofere 137 kilometrus garo trasi pieveica trīs stundās, 52 minūtēs un 45 sekundēs. Otro vietu ieņēma Nīderlandes riteņbraucēja un viena no galvenajām favorītēm Annemīka van Vlētena (+1:15 minūtes), kura sacensību laikā krita, bet trešo vietu izrāva itāliete Elize Longo Borgini (+1:29).

Kīsenhofere lielu daļu sacensību pavadīja atrāviena grupiņā ar sportistēm no Izraēlas un Polijas, pirms diviem smagajiem kāpumiem baudot astoņu minūšu lielu pārsvaru. Austrijas sportiste kalnos pameta savas divas kompanjones, kuras vienatnē ķēra no peletona aizbraukusī van Vlētena.

Taču van Vlētena no peletona neaizbēga, savukārt Kīsenhofere vēl 17 kilometrus pirms sacīkšu beigām bija četras minūtes priekšā francūzietei Žuljetai Labūsai. Austrietes pārsvars pamazām saruka, tomēr viņa spēja noslēgt distanci vadībā, izraujot sensacionālu panākumu.

Annemīka van Vlētena spēja apdzīt abas Kīsenhoferes sekotājas, bet pēdējos kilometros apsteigt Longo Borgini, tūlīt pēc finiša paužot diezgan lielu prieku. Nīderlandes sportiste, iespējams, pieļāva, ka izcīnījusi zelta medaļu, un vien pēc tam uzzināja par Kīsenhoferes uzvaru, pieļauj vairāki ārvalstu mediji. Zīmīgi, ka olimpisko spēļu riteņbraukšanas sacensības norisinās bez rāciju palīdzības, kā tas notiek lielākajās riteņbraukšanas tūrēs.

Jāpiemin, ka pasaules ranga līdere 2016. gadā izlaida triumfu olimpiskajās spēlēs, sacensību izskaņā krītot nobraucienā.

Savukārt Kīsenhofere Starptautiskās Riteņbraukšanas savienības (UCI) pasaules rangā ieņem vien 88. vietu. Šis ir pārliecinoši lielākais Austrijas sportistes panākums. Pērn pasaules čempionātā grupas braucienā viņa finišēja 44. vietā.

Jaunā olimpiskā čempione ir ieguvusi Katalonijas politehniskās universitātes doktora grādu matemātikā, kā arī pabeigusi studijas Kembridžas Universitātē. Sportiste profesionālu tūres riteņbraukšanas komandu pārstāvējusi vien 2017. gadā, kad startēja "Lotto–Soudal Ladies" komandā.

Ziņots, ka sestdien vīriešu sacensībās Toms Skujiņš ieņēma augsto 22. vietu, bet Krists Neilands finišēja 33. pozīcijā. Dāmām sagatavotā trase saturēja elementus no kungu sacensībām, arī svētdienas grupas braucienam norisinoties tajās pašās smagajās kalnu pārejās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!