Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Itālijas sportists Džanmarko Tamberi un Kataras pārstāvis Mutazs Esa Baršims sestdien Tokijas olimpiskajās spēļu vieglatlētikas sacensībās dalīja uzvaru augstlēkšanā.

Abi uzvarētāji pārvarēja 2,37 metrus, itālim ar pirmo mēģinājumu pārvarot visus augstumus, sākot ar 2,19 metriem, bet katarietim – no 2,24 metriem.

Taču 2,39 metru augsto latiņu centās pārvarēt seši sportisti, no kuriem trim pēdējais sekmīgais rezultāts bija 2,35 metri. Tas nevienam gan nebija pa spēkam, itālim un katarietim sacensības noslēdzot vienādās pozīcijās.

Vaicāti, vai viņi grib turpināt pārlēkšanu, lai noskaidrotu vienīgo uzvarētāju, abi atteicās, bet tūlīt pat metās nevaldāmos priekos, apsveicot viens otru ar izcīnīto olimpisko zeltu.

Šī ir pirmā reize olimpisko spēļu vēsturē, kad par olimpiskajiem čempioniem augstlēkšanā kļūst divi sportisti vienlaikus.

2,37 metrus pārvarēja arī baltkrievs Maksims Ņedasekovs, kurš atkārtoja valsts rekordu. Viņš latiņai nepārlēca pašā pirmajā mēģinājumā 2,19 metru augstumā. Vēlreiz redzot latiņu nokrītot pirmajā mēģinājumā 2,35 metru augstumā, viņš atlikušos divus mēģinājumus pārcēla uz 2,37 metriem, ar pirmo mēģinājumu pārvarot šo augstumu.

Gan Itālijai, gan Katarai tā ir pirmā uzvara vīriešu augstlēkšanas sacensībās olimpiskajās spēlēs. 30 gadus vecais Baršims pirms pieciem gadiem Rio izcīnīja sudrabu, bet Londonā arī piedzīvoja medaļas dalīšanu, toreiz tiekot pie bronzas.

29 gadus vecajam Tamberi šis ir karjeras lielākais sasniegums. Viņš ir 2016. gada Eiropas čempions un pasaules čempions telpās, bet pasaules čempionātos augstāk par astoto vietu nav bijis.

Itālijas sportists svinības turpināja vairākas minūtes, paliekot uz skrejceļa arī 100 metru sprinta fināla laikā. Tamberi tā sekmīgi sagaidīja jauno olimpisko čempionu Lamontu Džeikobsu, kurš uzreiz pēc finiša ieskrēja tieši rokās savam tautietim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!