Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Lietuvas modernās pieccīņas sportiste Laura Asadauskaite piektdien Tokijas olimpisko spēļu modernās pieccīņas sprinta disciplīnu uzsāka tikai 13. vietā, bet ar fenomenālu startu izcīnīja kaimiņvalstij tās pirmo medaļu Tokijā, sacensības noslēdzot otrajā pozīcijā.

2012. gada Londonas olimpisko spēļu čempione Asadauskaite sacensības uzsāka neveiksmīgi, finišējot ārpus labāko 20 sportistu skaita paukošanā un peldēšanā, bet pirmā vieta jāšanā ar zirgu ļāva viņai vismaz mazliet pietuvoties līderēm.

37 gadus vecā lietuviete sprinta disciplīnu uzsāka 52 sekundes aiz vadībā esošās Krievijas Olimpiskās komitejas (KOK) sportistes Uļjanas Batašovas. Batašovu jau pirmajā aplī apdzina no piektās pozīcijas startējusī Keita Frenča (Lielbritānija), kurai turēties līdzi centās trešajā vietā bijusī ungāriete Sarolta Kovāča.

Ik apli konkurentes pakāpeniski apdzina arī Asadauskaite, kura trešajā šautuvē trāpīja visus piecus šāvienus un bija jau septītajā vietā. Savukārt pēdējā šautuvē lietuviete jau panāca otrajā vietā esošo Kovāču, kuru pēdējā aplī arī apdzina, izraujot sudraba medaļu.

Nenoķerama gan bija Frenča, kura finišēja 15 sekundes pirms kaimiņvalsts pārstāves, bet Kovāča tika pie bronzas medaļas, distanci pabeidzot divas sekundes pēc Asadauskaites.

Zīmīgi, ka septīto vietu izcīnīja 28 gadus vecā Gintare Venčkauskaite, kura trasē devās tikai kā 24. vietas īpašniece. Asadauskaite disciplīnu veica 11:38,37 minūtēs, uzstādot 602 punktu vērtu olimpisko rekordu, bet otrs labākais laiks bija tieši Venckauškaitei (11:44,37 minūtes jeb 596 punkti). Abas lietuvietes bija labākās arī jāšanā ar zirgu, kas viņām ļāva vismaz mazliet pakāpties kopvērtējumā pirms sacensību naglas.

Asadauskaite kļuvusi par pirmo modernās pieccīņas sportisti, kura divās olimpiskajās spēlēs tikusi pie medaļām.

Londonas spēļu zelta medaļas īpašniece Laura Asadauskaite un 2016. gada pasaules čempione komandu sacensībās Gintare Venčkauskaite ceturtdien vāji uzsāku dalību sacensībās, pēc paukošanas disciplīnas ieņemot attiecīgi 25. un 34. pozīciju.

Abas sportistes piektdien peldēšanā finišēja trešajā desmitā, bet tad papildu paukošanas sacensībās Asadauskaite izcīnīja divas uzvaras, kamēr Venčkauskaite tika pie viena panākuma.

Veiksmīgāk lietuvietes nostartēja jāšanā ar zirgu, abas tiekot pie 300 punktiem. Asadauskaite trasi veica bez kļūdām, finišējot pēc 77,09 sekundēm, bet tikpat punktu un otrā vieta bija Venčkauskaitei, kura trasi paveica 77,74 sekundēs. Sacensības norisinājās lietainos apstākļos, kuru dēļ Brazīlijas sportiste Marija Gimareša pat nokrita no zirga. Gimareša smagus savainojumus necieta, bet palika bez rezultāta.

Pirms noslēdzošās sprinta disciplīnas vadībā ar 820 punktiem bija Krievijas Olimpiskās komitejas (KOK) sportiste Uļjana Batašova, otro vietu ieņēma Dienvidkorejas pārstāve Sehē Kima (810 punkti), bet trešajā pozīcijā bija ungāriete Sarolta Kovāča (809) punkti. Asadauskaite ar 768 punktiem ieņēma 13. pozīciju, bet Venčkauskaite ar 747 punktiem atradās 24. vietā.

Iegūtie punkti sprinta disciplīnā tiek pārvērsti sekundēs. Proti, Kima trasē devās desmit sekundes pēc Batašovas, bet, piemēram, Asadauskaite startēja 52 sekundes pēc līderes, jo atpalika pa 52 punktiem.

Kungi medaļas sadalīs svētdien. Ziņots, ka Latvijas sportists Pāvels Švecovs pēc paukošanas ieņem septīto vietu, bet lietuvietis Justins Kinderis atrodas trešajā pozīcijā. Kinderi un Asadauskaiti varēja uzskatīt par pēdējām Lietuvas lielajām cerībām uz pirmo medaļu Tokijas spēlēs.

Treka riteņbraucējas Simona Krupeckaite un Migle Marozaite pirmdien kļuva par kārtējām Lietuvas sportistēm, kuras finišējušas pāris vietas ārpus labāko trijnieka. Kaimiņvalsts olimpiskās cerības Donata Karaliene/Milda Valčukaite pārairu sacensībās ieņēma ceturto vietu. 2017. gada pasaules čempions Andrus Gudžus diska mešanā palika sestajā vietā, gluži kā airētājs Mindaugs Griškonis, kurš šo vietu ieņēma individuālajās airēšanas sacensībās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!