Foto: AFP/Scanpix
2016. gada Eiropas futbola čempionāts jeb EURO 2016 sāksies jau piektdien, 10. jūnijā, ar maču starp turnīra mājinieci Franciju un Rumāniju. Eiropas Futbola federāciju asociācijas (UEFA) rīkotais Eiropas futbola čempionāts risināsies 15. reizi un šogad tajā pirmo reizi piedalīsies 24 komandas.

Eiropas futbola čempionātu vēsturē ir bijuši daudzi neaizmirstami mirkļi, un noteikti skaisti momenti būs arī EURO 2016. Pirms prestižā valstsvienību futbola turnīra piedāvājam aplūkot 10 spožus Eiropas čempionātu brīžus.

Atklāšanas turnīrs 1960. gadā

Eiropas čempionāts futbolā ''dzima'' 1960. gadā, un pirmais turnīrs nelika vilties. Pirmais čempionāts notika Francijā, kad trofeju ieguva PSRS, papildlaikā uzvarot Dienvidslāviju ar rezultātu 2:1. Dienvidslāvija pusfinālā pieveica mājinieci Franciju ar rezultātu 5:4, gūstot trīs vārtus četru minūšu laikā. Šī joprojām ir viena no iespaidīgākajām spēlēm turnīra vēsturē.

Ibrahimoviča meistarstiķis

2004. gada čempionātā Zviedrijas izlases līderis Zlatans Ibrahimovičs demonstrēja lielisku sniegumu. Spēlē ar Itāliju tikai piecas minūtes pirms mača beigām Ibrahimovičs guva iespaidīgus vārtus ar papēdi un atnesa savai komandai uzvaru.

Antonīna Panenkas ‘pendele’

1976. gada Eiropas čempionāta finālspēles pamatlaiks un pagarinājums starp Čehoslovākijas un Vācijas izlasēm noslēdzās neizšķirti 2:2. Uzvarētāja noskaidrošana notika pēcspēles sitienos, un čehoslovāku spēlētājs Antonīns Panenka aukstasinīgi izpildīja savu sitienu vācu vārtsarga Zepa Maiera vārtos, sekmējot savas komandas uzvaru turnīrā. Šāda veida 11 metru soda sitiens nosaukts par ''Panenkas pendeli", un to ir atdarinājuši vairāki citi futbolisti, kā, piemēram, Andrea Pirlo un Serhio Ramoss 2012. gada Eiropas čempionātā.

Stjuarta Pīrsa emocijas

1996. gada Eiropas čempionātā pēc soda 11 metru sitiena raidīšanas Spānijas vārtos angļu uzbrucēja Stjuarta Pīrsa emocijas ir vienas no spilgtākajām šo sacensību vēsturē.

Monētas mešana

1968. gada Eiropas čempionātā monēta tika izmantota, lai noskaidrotu, kura komanda spēlēs finālā. Spēle starp Itāliju un PSRS noslēdzās bezvārtu neizšķirti, tāpat vārtus neizdevās gūt arī papildlaikā. Toreiz pēcspēles sitienu sērijā uzvarētājus vēl nenoskaidroja, tāpēc talkā tika ņemta monēta. Ar tās palīdzību finālā iekļuva Itālija. Finālspēlē sacentās Itālijas un Dienvidslāvijas izlases. Arī finālspēlē pēc pagarinājuma nevarēja noteikt uzvarētāju, jo mačs beidzās neizšķirti 1:1, tādēļ notika fināla pārspēle. Tajā pārāki izrādījās itāļi, kas pirmo reizi kļuva par Eiropas čempioniem.

Grieķijas negaidītā uzvara

Par 2004. gada Eiropas čempioniem negaidīti kļuva Grieķijas izlase. Grieķi uzvarēja mājiniekus Portugāles izlasi gan atklāšanas spēlē, gan finālā. Tāpat Grieķija pārspēja arī Francijas un Čehijas izlases, sagādājot vienu no lielākajiem "Pelnrušķītes stāstiem" profesionālajā sportā.

Zidāna ‘zelta pendele’

2000. gada Eiropas čempionāta pusfinālā Francijas izlases līderis Zinedins Zidāns ar 11 metru soda sitienu sagādāja savai komandai ceļazīmi uz finālu. Tehnikas ziņās Zidāna "pendele" nebija pārāk iespaidīga, tomēr tādējādi viņš nodrošināja Francijas uzvaru pret Portugāli un ieveda savu komandu finālā. Finālspēlē francūži tikās Itāliju, un papildlaikā titulu izcīnīja Francija, uzvaras vārtus gūstot Dāvidam Trezigē.

Zidāna 11 metru sitienu var aplūkot šeit.

Pola Gaskoina svinības

1996. gada Eiropas čempionātā Anglijas izlases sastāvā Pols Gaskoins "spīdēja". Viņš palīdzēja Anglijai aizkļūt līdz pusfinālam. Grupu turnīrā Gaskoins guva skaistus vārtus pret Skotiju, taču vēl iespaidīgākas bija "gola" svinības, kas tiek sauktas par "zobārsta krēslu". Vēlāk turnīrā angļi pusfinālā atzina Vācijas izlases pārākumu.

Marko van Bastena ‘šāviens’

Nīderlandes izlases uzbrucēja Marko van Bastena vārtu guvums pret PSRS valstsvienību ir viens no leģendārākajiem turnīra vēsturē. Viņš izdarīja sitienu pēc komandas biedra centrējumu un raidīja bumbu pāri krievu vārtsargam no asa leņķa. Pie tam šis vārtu guvums bija turnīra finālspēlē, kurā Nīderlande uzvarēja ar 2:0.

Dānijai tur nevajadzēja būt

1992. gada Eiropas čempionātam Dānijas izlase nebija kvalificējusies, taču Dienvidslāvijas izlase tika diskvalificēta valstī valdošo karu dēļ. Dāņi ieņēma viņu vietu turnīrā kā kvalifikācijas otrās vietas ieguvēja. Dānija grupu turnīrā nospēlēja neizšķirti ar Angliju (0:0), zaudēja Zviedrijai (0:1) un uzvarēja Franciju (2:1). Pusfinālā dāņi pēcspēles sitienu pārspēja Nīderlandi, bet finālā ar 2:0 sakāva Vāciju. Tādējādi Dānija pabeidza vienu no lieliskākajām futbola pasakām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!