Foto: EPA/Scanpix/LETA
Pasaules kausa (PK) futbolā finālturnīrā sestdien, 10. decembrī, kļūs zināms otrais pusfināla pāris, ceturtdaļfinālos tiekoties Marokai ar Portugāli un Anglijai ar Franciju.

Marokas un Portugāles mačs sāksies plkst.17 pēc Latvijas laika, bet Anglijai ar Franciju spēlēs četras stundas vēlāk.

Maroka pirmoreiz iekļuvusi ceturtdaļfinālā, kur tiksies ar Portugāli, kura 1966.gadā izcīnīja bronzas medaļas, bet 40 gadus vēlāk finišēja ceturtā.

Pirms četriem gadiem Pasaules kausā Portugāle grupu turnīrā pieveica marokāņus ar 1:0, vārtus ceturtajā minūtē gūstot Krištianu Ronaldu, bet 1986.gadā grupas spēlē labāki ar 3:1 bija marokāņi.

Marokas futbolisti PK finālturnīru sāka ar bezvārtu neizšķirtu pret Horvātiju, bet pēc tam izcīnīja divas uzvaras, ar 2:0 pārspējot Beļģiju un ar 2:1 - Kanādu. Maroka F apakšgrupā ar septiņiem punktiem ieņēma pirmo vietu. Astotdaļfinālā pēc bezvārtu neizšķirta ar Spāniju marokāņi uzvarēja pēcspēles sitienos ar 3:0. Divus Spānijas futbolistu izpildītos 11 metru sitienus atvairīja vārtsargs Jasine Bunū.

Savukārt portugāļi pirmajās divās H apakšgrupas spēlēs izcīnīja uzvaras pār Ganu (3:2) un Urugvaju (2:0), taču pēdējā mačā bija spiesti atzīt Dienvidkorejas pārākumu ar 1:2. Zaudējums trešajā spēlē neliedza Portugālei H apakšgrupā ieņemt pirmo vietu ar sešiem izcīnītiem punktiem. Astotdaļfinālā pēc Gonsālu Ramuša "hat-trick" Portugāles izlase ar 6:1 sagrāva Šveici.

Otrā ceturtdaļfinālā grandu mačā tiksies čempione Francija ar ambiciozo Angliju.

Francija devīto reizi iekļuvusi ceturtdaļfinālā. Divreiz (arī 1998.gadā) francūzī kļuvuši par čempioniem, vienreiz izcīnījuši sudraba medaļas, divreiz ieguvuši trešo vietu un vienreiz palikuši ceturtie. Tikmēr angļiem pēc uzvaras savā laukumā 1966.gadā vairs ne reizi nav izdevies izcīnīt medaļas, desmit reizes spēlējot ceturtdaļfinālā un divreiz iegūstot ceturto vietu.

Francūži ar izcīnītiem sešiem punktiem ieņēma pirmo vietu D grupā, ar 4:1 uzvarot Austrāliju un ar 2:1 pārspējot Dāniju, bet pēdējā grupas spēlē ar 0:1 atzina Tunisijas pārākumu. Astotdaļfinālā Francija ar 3:1 uzvarēja Poliju.

Anglija PK finālturnīru sāka ar graujošu uzvaru pār Irānu (6:2), tad spēlēja 0:0 ar ASV, bet pēdējā grupās spēlē ar 3:0 pieveica Velsu un ar septiņiem punktiem B apakšgrupā ieņēma pirmo vietu. Astotdaļfinālā Anglija ar 3:0 pārspēja Senegālu.

Abas izlases PK turnīros tikušās divreiz. 1966.gadā ceļā pretī titulam Anglija grupā uzvarēja ar 2:0, bet 1982.gada grupu turnīrā bija pārāka ar 3:1.

Piektdien abi ceturtdaļfināli beidzās pēc 11 metru sitieniem. Iepriekšējo meistarsacīkšu fināliste Horvātija pēcspēles sitienos ar 1:1 (0:0, 0:0, 1:1, 11 m - 4:2) bija pārāka par pieckārtējo šo sacensību uzvarētāju Brazīliju, bet Argentīna pieveica Nīderlandi ar 2:2 (1:0, 1:2, 0:0, 11 m - 4:3).

32 komandas sadalītas astoņās grupās pa četrām izlasēm katrā. Katras grupas divas labākās izlases iekļuva astotdaļfinālā un turpinās cīņu par futbola prestižāko trofeju.

Katara ir pirmā arābu valsts, kurā notiek Pasaules kausa izcīņa futbolā. Āzijā līdz šim norisinājies viens čempionāts, un to 2002.gadā kopīgi uzņēma Dienvidkoreja un Japāna.

Šis ir arī pirmais turnīrs, kurš norisinās vēlā rudenī, nevis ierastajos vasaras mēnešos, kas saistīts ar lielo karstumu Katarā.

Šis ir pēdējais turnīrs, kurā piedalās 32 komandas, jo no nākamā Pasaules kausa 2026.gadā sacensībās startēs jau 48 izlases.

2018.gada Pasaules kausa finālturnīrā, kas norisinājās Krievija, par čempioni kļuva Francija, izšķirošajā mačā ar 4:2 pārspējot Horvātiju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!