Foto: F64
Pirmajā spēlē Eiropas čempionāta (EČ) finālturnīrā pret spēcīgo Francijas izlasi Latvijas valstsvienība trešdien Šauļos dosies laukumā uzvarēt, nešaubās komandas kapteinis Jānis Blūms.

Pašreizējais Latvijas izlases sastāvs vairāk ir nākotnes komanda, teica Blūms, taču uzsvēra, ka uz Lietuvu komanda nav atbraukusi zaudēt, bet gan cīnīties un uzvarēt katrā spēlē.

"Dodamies uz pirmo spēli pret Franciju uzvarēt. Tikai par uzvaru domājam," sacīja Latvijas kapteinis.

Blūms iepriekš karjerā ir piedalījies trijos EČ finālturnīros, un valstsvienības pieredzējušākais spēlētājs izklāstīja, ka katrā Latvijas izlasē ir bijis kas pozitīvs. Pašreizējais valstsvienības sastāvs ir jaunāks, taču basketbolisti sešas nedēļas ilgušajos kopējos treniņos parādījuši pareizu attieksmi. Puiši neviens neizlec, visi dara savu darbu un neviens lieku nerunā, atzinīgi savus jaunākos komandas biedrus novērtēja Blūms.

"Tas ir ļoti pozitīvi, un uzreiz redzams arī progress - sešās nedēļās puikas ir ļoti progresējuši laukumā spēles izpratnes ziņā, arī treneri viņos ir labu darbu ieguldījuši," izlases veikumu gatavošanās posmā uzteica Blūms.

Latvijas izlase pēdējās pārbaudes spēles parādīja, ka komanda nemaz nav tiks slikta, kā sabiedrībā mēdz runāt, atgādināja Blūms. Ja ir nolemts, ka Latvijai vajag jaunu komandu un jaunus trenerus neatkarīgi no tā, vai Lietuvā būs labāki vai sliktāki rezultāti, Blūms cer, ka aptuveni pašreizējā sastāvā izlase noturēsies kopā vairākus gadus, un tad tā varēs arvien progresēt.

Blūms atzina, ka jaunam spēlētājam nav viegli, ja pretim nāk tāds pretinieks kā Nacionālajā basketbola asociācijā (NBA) spēlējoša Francijas zvaigzne Tonijs Pārkers, kas iepriekš redzēts tikai televīzijā. Taču kapteinis ir pārliecināts, ka nav "baigā atšķirība" starp Pārkeru un, piemēram, Jāni Strēlnieku. Lai gan viens no viņiem spēlējis NBA, bet otrs - BK "Ventspils", starpība neesot kā diena pret nakti. Atšķirība ir niansēs un varbūt pārliecībā, sprieda Blūms.

Savukārt pārliecību par sevi varot iegūt tikai pret spēcīgiem pretiniekiem. Pārliecību komandai arī stiprinājušas uzvaras pēdējās divās pārbaudes spēlēs pret Gruziju un Lielbritāniju. "Domāju, ka viss būs kārtībā," apņēmīgi pirms starta EČ noskaņots ir Blūms.

Kapteinis rēķinās, ka jaunajiem spēlētājiem varētu būt zināms mulsums, dodoties laukumā pret slavenajiem francūžiem, bet komandas cīņassparu tas nemazina.

"Ko tad mums darīt - baidīties un palikt Rīgā? Jāiet un jācīnās," teica Blūms. "Pret angļiem [pārbaudes spēlē Jelgavā] arī sākumā bija lielas acis, kad pretinieki iesildoties bumbu grozā sprauda vai no trīspunktu metienu līnijas. Taču redz kā sanāca, ka beigās plus 20 bija mums. Anglija no Francijas neko daudz neatšķiras, tikai francūžiem ir desmitreiz labāks saspēles vadītājs [Pārkers]," pretiniekus salīdzināja 29 gadus vecais valstsvienības veterāns.

Jau ziņots, ka gatavošanos EČ finālturnīram Latvijas izlase pabeidza ar uzvarām pārbaudes spēlēs pret Gruziju un Lielbritāniju. Pirmajā spēlē Lietuvā latviešu pretinieki trešdien būs francūži, bet pirmās grupas kārtas turpinājumā jāspēlē ceturtdien pret Serbiju un piektdien pret Itāliju, kā arī svētdien pret Izraēlu un pirmdien pret Vāciju. Grupas trīs labākās komandas kvalificēsies otrajam posmam, līdz ņemot savstarpējo spēļu rezultātus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!