Foto: F64
Lietuva ir pienācīgi sagatavojusies Eiropas čempionātam (EČ), un katrā lietā ir jūtams, ka turnīrs notiek basketbola valstī, pastāstīja Latvijas valstsvienības direktors Māris Jučmanis.

Policijas goda eskorts Latvijas valstsvienības autobusu sagaidījis jau pie Lietuvas robežas un pavadījis līdz Šauļiem. Kopš tā brīža komanda jūtas aprūpēta pēc augstākajiem standartiem. Ja arī viesnīca Latvijas izlasei nav pati jaunākā, tā tomēr ir renovēta, un gultas pietiekami labas, lai spēlētāji naktsmierā pilnvērtīgi atpūstos.

"Lietuvieši ir pacentušies, lai viss būtu kārtībā," teica Jučmanis. "Pat labāk, ja ir kādas mazāk nozīmīgas lietas, kuru viesnīcā trūkst, jo tas palīdz komandai mobilizēties un nenovērš uzmanību uz blakuslietām. Superlabos apstākļos spēlētājs zemapziņā atslābinās," izklāstīja izlases direktors.

Latvijas basketbolisti Šauļos jūtas labi, par visu ir padomāts un viss ir laicīgi noorganizēts augstākajā iespējamajā līmenī, teica Jučmanis, kura pārziņā ir valstsvienības organizatoriskās lietas. Sadzīvē komandai ir nodrošināts viss nepieciešamais, ēdināšana basketbolistiem ir atbilstoša sportistu prasībām, un nekādu iebildumu neesot.

"Lietuva čempionātam ir gatava, un tas bija skaidrs jau pirms vairākām nedēļām. Noteikti ir jūtams, ka čempionāts notiek basketbola valstī - pilsētās ir izvietotas norādes uz spēļu arēnām, ir reklāmas plakāti, un rīkotāji aktīvi nodarbojas arī ar biļešu tirdzniecību," sacīja izlases direktors.

Jučmanis atzina, ka biļetes uz čempionāta spēlēm nav lētas, taču basketbola cienītājiem viņš ieteica apsvērt, kad vēl būs iespēja tik tuvu Latvijai vienuviet redzēt laukumā Dirku Novicki, Toniju Pārkeru un citas Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) zvaigznes. Turklāt Latvijas izlases pārstāvētajā grupā Šauļos visas komandas ir interesantas, un biļete nodrošina iespēju redzēt visas trīs dienas spēles, uzsvēra Jučmanis.

"Šauļos spēlē augstākā kaluma NBA zvaigznes, un tā ir vienreizēja iespēja redzēt tās vienuviet tik tuvu mājām," teica Jučmanis. "Ir vērts kaut vai uz vienu dienu atbraukt paskatīties klātienē," viņš piemetināja.

Ne vienmēr EČ finālturnīrs pulcē NBA augstas klases spēlētājus, taču iespēja čempioniem un sudraba medaļniekiem automātiski garantēt vietu 2012.gada Londonas olimpiskajās spēlēs veicinājusi labāko spēlētāju piesaistīšanu nacionālajās izlasēs. Izredzes piedalīties olimpiskajās spēlēs nebūs zudušas arī 3. līdz 6.vietas ieguvējiem, kuri nākamgad martā piedalīsies papildu kvalifikācijas turnīrā, kur 12 valstsvienību konkurencē pretendēs uz trim ceļazīmēm.

Lai gan biļetes uz grupu spēlēm Šauļos vēl ir nopērkamas, Jučmanis lēš, ka skatītāju arēnā netrūks, un cīņas notiks īstu basketbola svētku atmosfērā.

Jau ziņots, ka Latvijas basketbolisti pirmo spēli aizvadīs trešdien pret Franciju, bet pirmās grupu kārtas turpinājumā jāspēlē ceturtdien pret Serbiju un piektdien pret Itāliju, kā arī svētdien pret Izraēlu un pirmdien pret Vāciju. Grupas trīs labākās komandas kvalificēsies otrajam posmam, līdz ņemot savstarpējo spēļu rezultātus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!