Foto: Reuters/Scanpix
Vēl pagājušā gada novembrī, brīdī, kad Nacionālās basketbola asociācijas spēlēm vajadzēja jau ritēt pilnā sparā, sporta cienītāji uztraucās, ka lokauta dēļ tādas varētu vispār nenotikt.

Tomēr galu galā, par spīti tādiem šķēršļiem kā ļoti intensīvs spēļu grafiks un daudz savainojumu, basketbola spēles līdzjutēji varēja izbaudīt aizraujošu NBA sezonu. Piedāvāju atskatīties uz to, atminoties desmit spilgtus sniegumus dažādu spēlētāju un komandu izpildījumā.

Lebrons Džeimss. Lai kā tas daudzajiem spēlētāja nīdējiem varētu nepatikt, Lebrons Džeimss būs pirmais spēlētājs, kuru nākotnē atcerēsimies saistībā ar 2011./12. gada sezonu. Uzbrucējs 27 gadu vecumā izcīnīja jau savu trešo vērtīgākā spēlētāja titulu un sesto reizi regulārās sezonas laikā vidēji spēlē izcēlās vismaz ar 27 punktiem, 7 atlēkušajām bumbām un 6 rezultatīvām piespēlēm. Jāmin, ka tikai leģendārais Oskars Robertsons ar šādu statistiku ir izcēlies arī sešas atsevišķas sezonas. Es būtu pārsteigts, ja nākamās sezonas laikā Džeimss to nepaveiktu arī septīto reizi.

 Lebrons basketbola līdzjutējus nepievīla arī izslēgšanas spēlēs. Spēlētājs jau otro reizi "playoffu" laikā vidēji izcēlās ar vismaz 30 punktiem, 9 atlēkušajām bumbām, 5 rezultatīvām piespēlēm un 50% metienu precizitāti no spēles (sasniegums, kuru neviens bez Džeimsa nav paveicis), kā arī nepieļāva savas komandas zaudējumus ļoti svarīgos brīžos, aizvadot divas lieliskas spēles, komandai esot zaudētājos sērijā - 40 punkti, 18 atlēkušās bumbas un 9 piespēles pret "Pacers" (rezultātam esot 1-2) un 45 punkti, 15 bumbas un 9 piespēles pret "Celtics" (2-3). Tomēr, iespējams, visiespaidīgākā bija Džeimsa izrāde finālu ceturtajā spēlē, kurā Lebrons Oklahomsitijas komandai deva skaidru ziņojumu - es gūšu punktus ar muguru pret grozu vai jūs mani segsiet ar diviem spēlētājiem un es atradīšu brīvu komandas biedru ar piespēli. Šo spēli "Heat" uzbrucējs pabeidza ar 26 punktiem, 9 atlēkušajām bumbām un 12 rezultatīvām piespēlēm, divas dienas vēlāk izcīnot ilgi gaidīto pirmo NBA čempiontitulu.

Bostonas "Celtics": Komandai, dodoties zvaigžņu spēles pārtraukumā, bija vairāk zaudējumi nekā uzvaras. Ap to nepārtraukti virmoja dažnedažādas maiņas darījumu baumas, galvenokārt par saspēles vadītāju Ražonu Rondo. Kevina Gārneta, Pola Pīrsa un Reja Alena trio tika uzskatīts par novecojušu. Bet ķeltu komandas vadība izlēma komandas sastāvu nemainīt un ar to aizvadīt vēl vienas pēdējās izslēgšanas spēles. Rezultātā "Celtics" noslēdza regulāro sezonu ar 24 uzvarām 34 spēlēs un palika tikai vienas uzvaras attālumā no līgas fināliem. Komandas līderiem spēlējot par spīti savainojumiem, vairākiem spēlētājiem to dēļ beidzot sezonu, "Celtics" spītīgi un no visas sirds aizvadīja lieliskus "playoffus". Ļoti aizkustinošs bija "Heat" un "Celtics" sērijas noslēgums, kurā Bostonas treneris Doks Riverss, esot tuvu asarām, spēles pēdējā minūtē no laukuma noņēma savus līderus. Riversa sejā varēja redzēt, ka viņš apzinās, ka šī ir pēdējā reize, šim komandas modelim spēlējot kopā. Jāpiemin, ka vēl ir par agru "norakstīt" Bostonas komandu. "Celtics" ir pagarinājuši līgumu ar Kevinu Gārnetu uz trim sezonām un to laikā mēs vēl varēsim sagaidīt "Heat" cienīgu pretinieku Bostonā.

Veterāni: Pirms sezonas valdīja uzskats, ka intensīvā grafika dēļ grūti klāsies komandām, kuras balstās uz pieredzējušiem spēlētājiem. Ja esmu pieminējis "Celtics", tad jāpaslavē arī ir Kobe Braients, Stīvs Nešs un Tims Dankans, kuri šo prognozi daļēji apgāza. Braients, būdams 33 gadu vecs, tikai pašās sezonas beigās piekāpās Kevinam Durantam cīņā par rezultatīvākā spēlētāja godu un pēc vasarā veiktajām ceļu procedūrām izskatījās apbrīnojami jauns un veikls. Nosacīti vājais Fīniksas "Suns" sastāvs pateicoties 38 gadus vecā Stīva Neša pūliņiem palika tieši aiz izslēgšanas spēļu sliekšņa, līdz tam pietrūkstot dažām uzvarām. Bet Tims Dankans (36 gadu vecs) ar 15 punktiem vidēji spēlē kaldināja Sanantonio "Spurs" izcīnīto pirmo vietu regulārajā sezonā...

Sanantonio "Spurs": Tas ir patiešām apbrīnojami, ka šī komanda spēj būt vēl tik konkurētspējīga, tās līderu trio - Manu Džinobili, Timam Dankanam un Tonijam Pārkeram - aizvadot kopā jau desmito sezonu. Komandas trenerim Gregam Popovičam kārtējo reizi izdevās izveidot saliedētu komandu, kas paļaujas uz nesavtīgu spēli un nav veidota no "skaļiem" uzvārdiem. Džinobili izlaižot pusi sezonas, "Spurs" komanda nekļuva nemazāk bīstama, daudz minūtes spēlējot pirmgadniekam Kvajam Lenardam un Denijam Grīnam, kurš savulaik "Cavaliers" komandai bija nederīgs, proti, ticis laukumā tikai 20 spēlēs. "Spurs" vienība sezonu beigās uzsāka lielisku spurtu, 33 spēļu laikā uzvarot 31 spēli, un lielu daļu "playoffu" tika uzskatīti par galvenajiem kandidātiem uz titulu, bet šīs ilūzijas piepildīt liedza Oklahomsitijas "Thunder" komanda, pieveicot veterānus četras spēles pēc kārtas un aizsūtot tos atvaļinājumā.

Džeremijs Lins: Lasītājam nevajag būt ļoti aktīvam NBA sekotājam, lai zinātu par apbrīnojamo Džeremija Lina stāstu un veidu kā saspēles vadītājs pārsteidza sporta pasauli šī gada februāri. Nesaņēmis nevienu stipendijas piedāvājumu no augstskolām un uzsākot savu profesionālo karjeru kā rezervists Goldensteitas "Warriors" rindās, Lins gluži nebija zināms uzvārds Ziemeļamerikas basketbolā. Tomēr, citiem Ņujorkas "Knicks" aizsargiem esot savainotiem un komandai zaudējot pēdējās 11 no 13 spēlēm, Džeremijam tika dota iespēja spēlēt pieklājīgu minūšu daudzumu. "Knicks" nākamajās deviņās spēlēs izcīnīja astoņas uzvaras, Lins vidēji spēlē izcēlās ar 25 punktiem un 9 rezultatīvām piespēlēm un visi basketbola līdzjutēji jau bija sajūsmā par Džeremiju Linu. Ažiotāžu, ko izveidoja viņa sniegums laukumā, Taivānas izcelsme un fakts, ka spēlētājs vēl pirms dažām nedēļām nebija nevienam zināms, amerikāņu žurnālisti nodēvēja par "Linsanity". Šis patiešām bija vienreizējs notikums pasaules labākajā basketbola līgā, kādam ko līdzīgu, iespējams, mēs savas dzīves laikā vairs nepieredzēsim. Zināmas paralēles gan var vilkt ar Biliju Reju Beitsu, kuru 1980. gadā no zemākajām ASV līgām izsauca Portlendas "Trail Blazers" un kurš tā paša gada "playoffos" jau bija komandas līderis, vidēji gūstot 25 punktus spēlē.

Minesotas "Timberwolves": Minesotas komanda kopš 2004. gada nav sasniegusi izslēgšanas spēles un pēdējā gados ir aizrāvusies ar ne gluži sekmīgiem centieniem pārbūvēt sastāvu caur jauno talantu izvēli jeb NBA draftu. Zaudējot savu līderi Kevinu Gārnetu 2007. gada vasarā, "Timberwolves" popularitāte sasniedza, iespējams, savu zemāko punktu. Lai to atgūtu, pilsētai vajadzēja komandu, kas spēj konkurēt bargajā Rietumu konferencē. Tas arī šosezon notika. Komanda kļuva par vienu no skatāmākā basketbola izpildītājām līgā, tai no Spānijas pievienojoties nesavtīgajam saspēles vadītājam Rikijam Rubio un vēl vienu lielisku sezonu (vidēji spēlē 26 punkti un 13 atlēkušās bumbas) aizvadot uzbrucējam Kevinam Lavam. Minesota izcēlās ar ātra tempa basketbolu, kas nesa rezultātus - komanda marta sākumā bija starp pretendentēm uz kvalificēšanos izslēgšanas spēlēm. Diemžēl kā tas mēdz notikt sportā, viens savainojums var izbojāt visu sezonu. Rikijam Rubio pārraujot sava ceļa krusteniskās saites, "Timberwolves" cerības uz veiksmīgu sezonu būtībā pazuda. Cerēsim, ka Rubio spēs sekmīgi atgūties no savainojuma, lai Minesotas komanda demonstrētu tādu pašu, ja vēl ne labāku, basketbolu arī nākamsezon.

Kairijs Īrvings: Lai gan dažu līgas apskatnieku skatījumā Klīvlendas "Cavaliers" lēmums 2011. gada draftā ar 1. numuru izvēlēties Kairiju Īrvingu bija apšaubāms, Austrālijā dzimušais saspēles vadītājs savu vērtību godam pierādīja aizvadītajā sezonā. "Cavaliers" komanda negaidīti pretendēja uz iekļūšanu izslēgšanas spēlēs, turoties starp astoņām labākajām komandām Austrumu konferencē, līdz savu plaukstas locītavu salauza komandas aizsardzības balsts Andersons Varežao. Iemesls šim sekmīgajam sezonas sākumam bija lieliskā pirmgadnieka Īrvinga spēle. Lai gan Kairijs bija aizvadījis tikai vienu sezonu Djūkas augstskolā, 20 gadus vecais saspēles vadītājs bija apbrīnojami gatavs spēlēt basketbolu starp pieaugušajiem. Vidēji spēlē izceļoties ar 18,5 punktiem, Īrvings tika atzīts par labāko pirmgadnieku 2011./12. gada sezonā. Ļoti iespaidīga ir jaunekļa spēja sekmīgi spēlēt sīvu spēļu galotnēs. Kairijs ir visas līgas līderis gūtajos punktos situācijās, kad vēl jāspēlē mazāk par 5 minūtēm un nevienai komandai nav lielāks pārsvars par 5 punktiem. Ja šo statistiku mēs izmantojam pilnas spēles kontekstā (jeb uz 48 minūtēm), tad šādu situāciju laikā Irvings ir trešais līgā izmestajos metienos no spēles (34,9 metieni 48 minūšu laikā) un neapstrīdami precīzs, trāpot 54% mēģinājumu. Ja salīdzinām ar citiem līderiem izmesto metienu skalā, tad Karmelo Entonijs uzbrūk grozam 43,6 reizes ar vāju 35% precizitāti, Kevins Durants izmet 38,3 metienus ar 41% precizitāti, bet Kobe Braients 33,7 metienus ar 33% precizitāti. Salīdzināt šo spēlētāju efektivitāti un varat pārliecināties, ka "Cavaliers" komandai varētu būt spoža nākotne. 

Losandželosas "Clippers": Savā 41 gadu ilgajā kluba vēsturē, savulaik spēlējot zem Bufalo "Braves" un Sandjego "Clippers" nosaukumiem, "Clippers" izslēgšanas spēles bija sasniegusi tikai septiņas reizes pirms šīs sezonas. Komanda līgā ir pārsvarā "izcēlusies" ar savām kļūdainajām drafta izvēlēm, vājo basketbola izpildījumu un mūžīgām savainojumu likstām. Toties šosezon "Clippers" komanda otro reizi savā pastāvēšanas laikā sasniedza "playoffu" otro kārtu. Pavisam nepieredzēta bija situācija šā gada izslēgšanas spēļu laikā, kad Losandželosas "Staples Center" arēnai vajadzēja četru dienu laikā rīkot sešas "playoffu" spēles, esot mājvietai "Lakers", "Clippers" un "Kings" komandām. Līdzīgi kā "Timberwolves" gadījumā, jaunais "Clippers" sastāvs ar saspēles vadītāju Krisu Polu un uzbrucēju Bleiku Grifinu priekšgalā ātri vien ieguva līdzjutēju simpātijas. Ko vien vērta bija pirmā šī gada izslēgšanas spēle, kurā Losandželosas komanda pēdējās deviņās minūtēs atguvās no 24 punktu deficīta pret Memfisas "Grizzlies" vienību un uzvarēja.

Oklahomsitijas "Thunder": Lai gan komandas līdzjutēji varētu būt neapmierināti ar zaudējumu finālserijā pret Maiami "Heat", "Thunder" komanda ir spērusi soli uz priekšu aizvadītās sezonas laikā. Komanda ir šķietami sakārtojusi savu hierarhiju, saspēles vadītājam Raselam Vestbrukam aizvien retāk izceļoties ar nepārdomātiem gājieniem svarīgu spēļu galotnēs un ļaujot tās noslēgt komandas līderim Kevinam Durantam. Šī gada izslēgšanas spēles varēsim atcerēties ne tikai ar "Heat" izcīnīto čempiontitulu, bet arī ar "Thunder" komandas paveikto. Oklahomsitija tikai vienreiz deviņās spēlēs piekāpās saviem iepriekšējo gadu pāridarītājiem Losandželosas "Lakers" un Dalasas "Mavericks", veterānu komandām pavēstot, ka viņi no savām kļūdām ir mācījušies un pietiekami nobrieduši, lai uzvarētu. Izcilu sniegumu "Thunder" mums parādīja arī Rietumu konferences finālos, kur gados jaunā komanda spēja atgūties no 0-2 deficīta sērijā un uzvarēt nākamās četras spēles pēc kārtas. Sērijas ceturtajā spēlē Kevins Durants sarīkoja izrādi, ko spēles skatītāji atcerēsies vēl gadiem - uzbrucējs pēdējo sešu minūšu laikā guva 18 punktus, garām grozam raidot tikai vienu metienu. Visiem četriem komandas līderiem esot 23 gadus veciem vai jaunākiem, līgas apskatnieki šai komandai paredz vairākus titulus nākamo desmit gadu laikā.

Stīvens Džeksons: Ne visiem varētu likties svarīgi atzīmēt Stīvenu Džeksonu šāda sezonas atskata ietvaros, bet man viņa padarītais pēdēja gada laikā liekas pārāk ironisks, lai to neatzīmētu. NBA nekad nav bijusi ideāla līga un gan paši tās vadītāji (atcerēsimies līgas komisāra Deivida Stērna izteikto veto Krisa Pola maiņai pagājuša gada decembrī), gan tās spēlētāji bieži vien rīkojas neprofesionāli, par ko var tikai pasmīnēt līgas cienītāji. Džeksons sezonu uzsāka Milvoki "Bucks" komandā un ātri vien ar savām darbībām izpelnījās no līdzjutējiem apzīmējumu "team cancer" jeb komandas vēzis (domāju, ka domu saprotat). Stīvens strīdējās ar komandas treneri Skotu Skailsu, spēlēja nestabili un neskatoties uz to vienu brīdi pat pieprasīja no komandas līguma pagarināšanu. Džeksons vairākkārt izteicās negatīvi par "Bucks" organizāciju, runājot ar medijiem, kā arī pat tika diskvalificēts no komandas puses par autobusa nokavēšanu pirms treniņa. Izbraukumu spēļu vakaros Džeksons ne vienu reizi vien vadīja ballītes naktsklubos un reklamēja savu repa mūzikas albumu (brīdinu - savas veselības saudzēšanai labāk viņa dziesmas neuzmeklējiet). Martā, beidzot saņēmis savu vēlmi tikt aizmainītam, Stīvens sāka parādīt savu labāko pusi - kā lielisks komandas biedrs un noderīgs spēlētājs titula pretendentei "Spurs". Galu galā Milvoki "Bucks" spēlētāji bija jau atvaļinājumā, kamēr Džeksons Rietumu konferences 6. finālspēlē Oklahomsitijas grozā ieraidīja 6 no 7 trīs punktu metieniem. Jūsu NBA, basketbola līdzjutēji!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!