Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)
Futbola sezonas sākumā nevienam nebija šaubu, kurš te (virslīgā) ir visspēcīgākais – FK "Ventspils". Tāpēc tāds finišs, kāds tas ir virslīgas čempionātā pašreiz, ir pat nedaudz negaidīts un tas ar kaut ko atgādina 2001. un 2002. gada čempionātu finišu, kad ventspilnieki arī bija vistuvāk titulam, taču to neieguva, abas reizes paklupdami Daugavpilī.

Arī tagad ventspilniekiem vēl būs jādodas uz spēli Daugavpilī (30. oktobrī), taču līdz tai jau var daudz kas atrisināties šīs nedēļas beigās. Nekādā ziņā nenovēlot Ventspils komandai neveiksmi, tomēr negribētos, lai jau šonedēļ viss lielā mērā beidzas...

Pašreiz FK "Ventspils" ir 66 punkti, "Liepājas metalurgam" - 64 punkti un viena spēle vairāk. Nerēķināsim ventspilnieku negūtos punktus (nesaprotu - kā var rēķināt zaudētos punktus jeb to, kā nav, kas jau ir zaudēts...), taču pašreiz viss ir viņu pašu rokās. Komandas galvenais treneris Sergejs Podpalijs var lieki neuztraukties par tiesāšanu un netērēt kluba naudu (vai savējo), lai samaksātu sodu, jo nekādas sazvērestības pret Ventspils komandu nav. Trenerim daudz lietderīgāk būtu padomāt par to, kāpēc viņa vadītā komanda sezonas pirmajā pusē izskatījās neaptrīdama favorīte arī savu konkurentu acīs, bet tagad tā vairs ne tuvu tāda nav, sezonas otrajā pusē un beigās Ventspils komanda izmoka uzvaras pret turnīra tabulas vidusdaļas komandām, savukārt vienam no galvenajiem konkurentiem - liepājniekiem - zaudē savā laukumā un zaudē likumsakarīgi. Šādām pārmaiņām komandas sniegumā ar tiesnešiem nav nekāda sakara, toties tām laikam nevar nebūt vistiešākā sakara ar komandas galveno treneri.

Podpalija sakarā nāk atmiņā viens cits treneris no Krievijas - bijušais "Liepājas metalurga" galvenais treneris Anatolijs Šeļests. Pirms desmit gadiem viņš nespēja saprast un aptvert, kā Ventspils komanda varēja nesarunāt uzvaru Daugavpilī, ja vietējai komandai pēdējā kārtā vairs neko nevajadzēja... Toreiz pirms pēdējās spēļu kārtas viņš nemaz neslēpa, ka nav jēgas pieveikt savā laukumā skontiešus, jo tik un tā taču spēles iznākums Daugavpilī ir zināms. Lieki teikt, ka liepājnieki, kuri arī vēl varēja cerēt uz "zelta spēli" par čempionu titulu, toreiz zaudēja...Uzzinājis, ka ventspilnieki zaudēja Daugavpilī, liepājnieku treneris gandrīz vai zaudēja valodu. Tādi uzskati, ko veidojusi attiecīga vide. No tās pašas vides nāk arī Podpalijs. Palasiet Krievijas sporta presi pēc kārtējām premjerlīgas spēlēm - futbols nereti nav ne pirmajā un pat ne otrajā plānā, vispirms ir tiesāšana, dažādas intrigas, savstarpēji apvainojumi u.tt. Droši vien tieši tāpēc katrs kaut cik apstrīdams vai pilnīgi taisnīgs tiesneša lēmums pret viņa komandu Podpalijam liekas kā sazvērestība. Īpaši vēl sezonas beigās un izšķirīgajās spēlēs. Tas viss nevar neietekmēt komandas sniegumu. Ventspilnieki ne bez mokām uzvarēja Jelgavā, vēl viņiem ir palikušas spēles mājās ar FC "Jūrmala", Daugavpilī un mājās ar "Skonto FC".

Cik svarīga būs spēle 30. oktobrī Daugavpilī, tas lielā mērā atkarīgs no tā, kā Daugavpilī jau šo svētdien nospēlēs "Liepājas metalurgs" un, protams, no pašu ventspilnieku mača pret FC "Jūrmala". Liepājnieki, pelnīti uzvarējuši Ventspilī, savā laukumā nespēja pārspēt skontiešus. Šie divi zaudētie punkti var izrādīties liktenīgi un redzēsim, kā tas būs ietekmējis komandu - lai turpinātu cīņu par titulu uzvara Daugavpilī ir nepieciešama, taču, no otras puses, varbūt jau arī piezagušās šaubas par labvēlīga iznākuma iespējamību... Tiesa, spēlei Daugavpilī var būt izšķiroša nozīme cīņā par otro vietu, jo "Liepājas metalurgs" ir priekšā "Daugavai" tikai par diviem punktiem, turklāt daugavpilieši ir uzvarējuši divās no trim savstarpējām spēlēm.

Cik liela būs "Daugavas" spēlētāju motivācija? Zaudējums Rīgā skontiešiem krietni samazināja izredzes iegūt titulu, savukārt skontiešu neizšķirts Liepājā atjaunoja stabilu sajūtu trijniekā. Vai "Daugavai" ar to arī samierināsies vai tai patiešām ir lieli mērķi un ambīcijas, vai patiešām tai ir svarīgi līdz beidzamajam turpināt spēkoties par titulu - to redzēsim gan 23., gan 30. oktobrī attiecīgi spēlēs pret Liepāju un Ventspili. Lai nodrošinātu vietu trijniekā, "Daugavai" šajās spēlēs pietiek ar vienu punktu.

Čempiona pilnvaras "Skonto FC" nolika jau pirms kāda laika, uzvara pār "Daugavu" nedaudz palielināja izredzes iekļūt trijniekā, taču tagad šīs izredzes atkal ir tikai teorētiskas. Pat ja "Daugava" zaudēs abos mačos pret Kurzemes klubiem, skontiešiem pašiem būs jāuzvar gan savā laukumā "Jelgavu", gan "Jūrmala V.V.", gan pēdējā kārtā Ventspilī. Pašreiz skontiešiem ir par 9 punktiem mazāk un par vienu aizvadītu spēli mazāk nekā "Daugavai". Tā ka teorētiski vēl ir iespējams Daugavpils komandu panākt, turklāt skontiešiem ir pārsvars savstarpējās spēlēs un labāka arī kopējā vārtu starpība. Pat ja ventspilniekiem neko vairs nevajadzēs un viņi jau būs čempioni, arī tad viņi diezin vai pēdējo sezonas spēli atļausies aizvadīt bezatbildīgi. Turklāt pastāv taču arī vēl sportiskā principa un goda lieta.  

Liela vai maza, bet intriga saglabājas un pēdējās četrās piecās spēļu kārtās izšķiras gan titula, gan medaļu liktenis, tā ka šis ir vispiemērotākais laiks virslīgas turnīram kļūt par vienu no galvenajiem notikumiem sporta dzīvē, tā ir piemērotākā reize lielajā intrigā iesaistītajiem klubiem pulcēt vienkopus savus līdzjutējus un pievērst sev uzmanību. Bet vai tā ir un vai jūs jūtat (jutāt) intrigu? Tas jau ir cits temats...

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!