Foto: F64
Neviens tagad nepateiks, kāda trešā sezona KHL būs Rīgas "Dinamo" hokeja komandai un vai tā tiks vēl soli tālāk, taču varam būt droši, ka garlaicīga tā nebūs. Nekas visā līgā kardināli nav mainījies un līdz ar to nav kardināli mainījusies mūsu vieta tajā – proti, esam to komandu grupā (tādu ir vairākums no 23 komandām), kurām pirmais mērķis ir tikt izslēgšanas turnīrā jeb Gagarina kausa izcīņā.

Tā sauktais biezais gals KHL trešajā čempionātā nebūs tievāks nekā iepriekšējos divos - Sanktpēterburgas SKA, Jaroslavļas "Lokomotiv", Kazaņas "Ak Bars", Ufas "Salavat Julajev", Omskas "Avangard", Magņitogorskas "Metallurg", iespējams, arī Maskavas "Dinamo" un CSKA. Iespējams, ka arī jaunajā sezonā uzradīsies kāds HK MVD līdzīgs "izlecējs" (kāpēc lai par tādu nekļūtu Rīgas "Dinamo"?!), taču kardinālu pārmaiņu spēku samēros jaunajā KHL sezonā nebūs. Viena bezdelīga nenes pavasari un viens "izlēcējs" vēl neliecina par polu maiņu komandu spēku samērā visā līgā. Rīgas "Dinamo" šī būs trešā sezona un jau pirms tās starta var paredzēt, ka vispirms tieksimies tikt starp Rietumu divīzijas pirmajām astoņām komandām, bet tad domāsim par nākamajiem pakāpieniem. Vai Rīgas "Dinamo" kļuvis stiprāks nekā pagājušajā sezonā? Atbilde būs pavasarī, jo viedoklis par šo jautājumu var sezonas laikā vairākas reizes mainīties - atkarībā no komandas snieguma. Atceraties, kāds pērn bija starts? Diezin vai kāds toreiz varēja paredzēt, ka rīdzinieki Gagarina kausa pirmajā kārtā pārspēs vienu no līgas bagātākajām un zvaigžņotākajām komandām Sanktpēterburgas SKA. Šosezon pirmās četras spēles mums ir izbraukumā - Sanktpēterburgā, Novokuzņeckā, Novosibirskā un Habarovskā, bet tad pirmā spēle "Arēnā Rīga" ar divkārtējo Gagarina kausa ieguvēju "Ak Bars". Kurš var garantēt, ka šoreiz sākums būs daudz labāks? Neviens, kaut gan cerēsim, ka uz pirmo spēli savā laukumā dinamieši neieradīsies bez uzvarām. Pirmās 5-7 spēļu kārtas (varbūt pat visas desmit) jebkurā turnīrā vēl neļauj izdarīt secinājumus par komandu patieso spēku, kas turklāt sezonas laikā - izdarot tikai dažas pārmaiņas sastāvā - var mainīties. KHL jau ir apliecinājusi sevi kā spēcīgāko hokeja līgu Eiropā un ar to jārēķinās. Kā saka - jārēķinās ar to, kur mēs esam.

Pirmssezonas spēlēs Rīgas "Dinamo" noteikti neizskatās sliktāk nekā pirms gada, kad tika gūtas uzvara pēc uzvaras. Izskatās pat interesantāk. No tiem 14 spēlētājiem, kas pametuši mūsu komandu, patiešām reāls spēks bija tikai daži - Marcels Hosa, Edgars Masaļskis, Roberts Petrovickis, Mārtiņš Cipulis, Martins Karija, Oļegs Sorokins, Maiks Iguldens un daļēji (dažādu objektīvu iemeslu dēļ) Martins Pruseks. Sanāk - astoņi, turklāt, izņemot Hosu, Masaļski un Sorokinu, varbūt vēl daļēji Petrovicki, kurš tomēr ieradās nedaudz vēlāk un bez tā sauktās pirmssezonas bāzes, daļai no viņiem sezonas laikā bija kāpumi un kritumi. Klāt nākuši Kriss Holts, Mikaels Tellkvists, Arvīds Reķis, Tomašs Surovijs, Broks Troters, Jānis Andersons, Edgars Lūsiņš, Vitālijs Karamnovs, Ainārs Podziņš, atgriezušies Marks Hartigans un Juris Štāls. Abi talantīgie jaunekļi Karamnovs un īpaši Podziņš šosezon vēl nebūs lielākie vilcēji, tas ir ieguvums (iespējams, ļoti liels ieguvums) nākotnei, arī Lūsiņš, būdams trešā vārtsarga lomā, "kastē" tiks reti, toties pārējiem vairāk vai mazāk, bet tomēr vēl būs jāpierāda, ka viņu izvēle aizgājušo vietā nav bijusi kļūda. Atceros, kā pirms pirmās KHL sezonas komandas treneri diezgan skeptiski sprieda par Hartiganu, Vestkotu un Elisonu, arī Hosa tad īpaši neizcēlās, bet kāda viņiem viesiem četriem iznāca sezona. Atceros, cik nasks un līdz ar to daudz lielīts pērn pirms sezonas un tās pašā sākums bija Svets, bet tad... Starp citu, Svets aizvadītajā sezonā kļuva par Somijas čempionu un tika atzīts par labāko aizsargu, bet maija pēdējā dienā viņš parakstīja līgumu uz vienu sezonu ar NHL klubu Vankūveras "Canucks", kas - atceroties Sveta pēdējās spēles Rīgas "Dinamo" - liekas vispār neiedomājami (tiesa, pašreiz viņa vārda "Canucks" sastāvā nav). Tas pierāda divas lietas: pirmā - KHL līmenis tomēr ir krietni augstāks; otrā - ne katrs spēlētājs, lai cik meistarīgs tas būtu, spēj jebkurā komandā parādīt savu labāko sniegumu (šajā sakarā, piemēram, būs interesanti pavērot, kā Kazaņas klubā klāsies Hosam). Kaut vai tikai šo piemēru dēļ nesteigsimies ar lielīšanu un pelšanu, nemetīsimies no vienas galējības otrā pēc uzvarētas vai zaudētas, ļoti labi vai neveiksmīgi aizvadītas spēles.

Rīgas "Dinamo" veidojas interesanta komanda un mums priekšā ir interesanta sezona. Ar to pagaidām arī paliksim. Kā tieši tas izpaudīsies - redzēsim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!